跳至

首頁

尾頁

男爵府

請教各位媽媽,阿女剛開始可以食到一餐糊仔代一餐奶,原本好開心,代表佢開始邁向食野,但點知呢期開始便秘,原本1日1次,宜家變左2-3日一次,仲要D便便好硬,佢痾到好辛苦,見到都心痛.

我試過俾好多水俾佢,之前佢唔飲水架,我用少少果汁溝水,佢飲到3-4安,諗住會幫到佢啦,點知都係咁,佢暫時又唔食粥仔,我都唔知點好,飲返5餐奶?

我食緊frsio米糊,間中有溝D果蓉,菜蓉,之前試過另一牌子organix,但BB唔多食,好煩呀,應該點做呀?

大宅

我就唔建議bb飲果汁溝水或加調味落食物,因bb現在不懂選擇食物的,所有東西只靠我們,如太早給bb有太多味道選擇,只會令bb越來越簡飲擇食,開頭我BB都有D抗拒食粥,但比D心機慢慢喂,D粥太可煲稀D,同時試下係BB未肚餓前喂,應該好D.
另不要時常轉粥料,最好4-7日才轉一次,比BB適應下食物味道及看會否對食物敏感.
BB可以間中比水佢飲,今次飲得少,隔一陣又比佢飲,重覆又重覆,見佢出汗多或天氣熱,可給多少少水飲,這幾日我BB出汗十分多,每日飲大約3支9oz水,我唔知算唔算過多,每日都有生食,佢每日有大便約2-3次,份量適中,我覺得唔錯啦!!!!

大宅

係咁架喎, 我個仔食過兩星期米糊, 我覺得都幾熱氣架, 又可能係佢d腸胃未適應到. 唯有真係俾多d水佢飲, 尤其是而家咁熱, 仲有就係俾大蕉佢食囉, 將佢壓到變蓉俾佢食, 味道好甜bb應該鍾意.

大宅

原帖由 macvn123 於 10-7-5 00:13 發表
請教各位媽媽,阿女剛開始可以食到一餐糊仔代一餐奶,原本好開心,代表佢開始邁向食野,但點知呢期開始便秘,原本1日1次,宜家變左2-3日一次,仲要D便便好硬,佢痾到好辛苦,見到都心痛.

我試過俾好多水俾佢,之前佢唔飲水架, ...

frsio米糊,我之前都有俾過我個女食(佢真係好中意食,因為又香又甜...)但我想轉粥俾佢代替frsio米糊,佢就唔肯食..之後我就把心一橫,stop左frsio米糊俾佢,費時個女食frsio米糊食上癮..
我試左幾日,用多餸少粥嘅方法(纖維夠多)俾個女食,女女好中意食,現食自裝米糊250ml代一餐奶(現每天一餐..)
每日有2-3次便便,但每次不是太多...嘻

首頁

尾頁

跳至