自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我2000年搬入依家住緊個間屋, 都已經十年啦. 早2年開始油漆掉落, 都已經打算裝修一下間屋. 今年5月中終於有機會裝修啦. 間屋575呎, 2房2廳1廚房1廁所.

問了3個師傅報價, 其中一個師傅k話要8月先得閒, 這個師傅係由同事介紹, 都試個幾次, ok有手尾, 可靠及價錢合理. 但我地無辦法等到8月先裝修, 最後選咗由地產介紹的師傅c, 佢收$14,000, 包料及手工. 5月中開工, 5月尾完工, 我已全數給他.

六月頭搬回去, 去廁所時已經發覺天花有d裂紋. 我老公打俾師傅c問佢點解同叫佢上嚟follow下, 佢就一陣又話好忙, 下星期先, 一陣又話唔到價, 總之財到光掍手一去無回頭啦! 依家唔止廁所有裂紋, 2間房同廚房都有裂紋. 尋晚因好大風, 我發覺有d白色的粉末由天花跌落床.

佢嘅做法同行騙一樣. 第一, 價係由你報嘅, 到唔到價我唔知道, 你應該由你經驗話你知要收幾多為合理. 第二, 相比十年前裝修, 我好相信佢係偷工減料. 做裝修這行好靠口碑. 既然這位人兄咁無專業精神, 我都唔想有第二個受害者, 希望大家小心. 最後, 大家要小心地產介紹嘅野.

講真, 你用勞力賺錢係辛苦. 但我地做寫字樓嘅都一樣要辛勞工作, 同時又要受上司及公司壓力, 由朝9做到晚9, 唔同我賺嘅錢就可以俾人呃?

ps: 因我唔知點貼相, 但以上所有內容都是事實!

大宅

PM 個衰人資料比我呀...
等我可以小心D...

MANY THANKS!

複式洋房

原帖由 yukiay 於 10-7-16 18:16 發表
PM 個衰人資料比我呀...
等我可以小心D...

MANY THANKS!

唔使pm啦! 等大家知道小心佢.
石排灣友x裝修公司, 又名x光裝修公司
陳師傅.

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

外面好好境,佢地唔憂做!!!

複式洋房

可唔可以教我post相, 我可以俾大家睇睇!

洋房

原帖由 WingYanMa 於 10-7-16 18:09 發表
我2000年搬入依家住緊個間屋, 都已經十年啦. 早2年開始油漆掉落, 都已經打算裝修一下間屋. 今年5月中終於有機會裝修啦. 間屋575呎, 2房2廳1廚房1廁所.

問了3個師傅報價, 其中一個師傅k話要8月先得閒, 這個師傅係 ...

佢可能唔憂做, 不過都要過到人地又要過到自己!

男爵府

地產都信得過唔係呀!!

我之前買咗間屋(買了間最難 ,最平, 諗住要裝修)
比嘢錢之後個地產話有人想買我剛買的屋, 想上來睇睇, 我話要高過我買時個價十萬, 佢話個客話冇問題,

點之上來個客轉咗個圈, 就給我張卡片, 話做裝修如果要裝修可以找佢, 我頂....

水晶宮

我都試過,只是睇樓,都未決定買,個Agent就只是推銷如何裝修,又話識人,可以平.?-(

男爵府

你好近我屋企,前三年我在香港仔海旁的那間名叫木氣時x,門面好靚,裝修不足三年床又爛,牆身又爛,最慘係成間屋那些甲荃味足足三年都無法除去,最最慘的是500多呎,豪裝價,都唔想再講,以後總之要小心d啦!

首頁

尾頁

跳至