家庭理財

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

唉....基金,我一早已經唔信佢...

我個聰明姑奶叫我老爺奶奶d錢係3年前放晒落基金...而家好好傷!!d錢雖然唔係我既...但聽到無左果個amount,真係好肉痛...唔係講緊10萬8萬....

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆:買基金真係好傷

5年前老爺奶奶用左好多錢買基金,當年呢舊錢可以係香港起碼買兩間新界新樓2房單位,(當年我叫佢返香港買樓,唔買兩層都買一層,但佢聽我姑奶講話買high risk基金,話high return wor)今日終於忍痛cut loss, 輸到pk,我奶奶對錢好睇得開,今次佢真係super 唔開心,今日拎得返既錢買香港2房新界樓都買唔到(輸左一半)

好啦,輸左就算啦!我個姑奶今日cut loss, 又帶佢地買另一款,我真係好想爆粗,佢乜q都唔識,淨係聽銀行講,但我始終唔想干預奶奶財政,亦唔想因為金錢而傷害一家人既感情,而且合約已簽,本來無打算問的,係奶奶事後同我講,所以按住自己情緒,唯有祝佢地好運

瑪瑙宮

引用:回覆+我愛Corina+的帖子 既然咁信姑奶+...

瑪瑙宮

引用:回覆+我愛Corina+的帖子 既然咁信姑奶+...

原帖由 acyouok 於 12-11-20 發表
回覆 我愛Corina 的帖子

既然咁信姑奶 .... 我建議所有錢比哂佢去投資; 賺了就九一分賬
輸左點計數

姑奶呢幾年拎既好野都唔少啦

瑪瑙宮

choyki 發表於 21-12-19 06:06
唔識,靠聽人講,梗死啦。
你個聰明姑奶自己嘅基金又點呢?佢叫咗你老爺奶奶買咗之後有無跟進?專家話應該 ...

嘩,呢個post 已經over 10 years, 果份基金最後係蝕左好多錢收場。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊