家庭理財

跳至

首頁

尾頁

別墅

基本佬會賴受百年難得一遇的金融海潚拖累中期基金表現,但個市依家已見底反彈數十%~基金表現已跑贏同行,或已大舉收復失地,對未來的股票市場仍非常樂觀,繼續持有本基金十年,必定有正回報
期間管理費照收
你遇正個大跌市GE

別墅

真係要學巴菲特咁要低買高賣,
要止賺退場,再候撈底的機會
現在的大基金只係不斷長期持有
同定期換下貨或持倉比例,
跑贏大盤就已是一雙好的基金
基金食水好深,

別墅

原帖由 大力大力 於 10-7-29 00:42 發表
基金除咗例牌管理費外,仲有更多所謂out of pocket嘅搵笨收費,例如印野、職員出差、郵寄等等雜項,的經理同埋的阿四通世界坐business class周圍飛,住五星級酒店,底衭都帶埋畀酒店洗,商務餐、長途電話費係咁開數,呢的都係我做 ...

哈,,大力,,,又再以出師表,征討基金運作的弊端
力陳基金最大的受惠人其實係基金的管理者,
食水深, 基金回報差仍穩賺冇風險的管理費

其實自從金融海潚爆出後,我對世界的金融體制
的信心曾一度崩潰,
我們不斷儲錢, 但錢最後到了那裡,
我們甚至持有一些金融垃圾都唔知,
投資銀行不斷將次級貸款包裝成獲得AAA級信用評級的
穩健投資產品,連好多人的退休基金及大型金融機構如銀行及保險公司都持有這些投資產品,
信用泡沫及金融垃圾由美國輸出,但虧蝕卻由整個世界的投資人及平民百性承受, 若非政府注資,我們的金融體制要崩潰了,
否則以後還有人相信我們的金融制度,
賺了的錢要儲起來,
放在證券市場,或買保險保障退休生活及意外.
美國人過度消費,中國人卻過度儲蓄,
把血汗錢由基金佬去買這些金融垃圾,
另一邊廂卻有金融大鱷在沽空次按相關的指數
去賺大錢.....

牛奶蕉    發表於 14-12-25 20:48

別墅

由今天起我也要拜讀巴菲特的價值投資法,

要低揸高沽....
向金融垃圾說不!

別墅

原帖由 我愛Corina 於 10-7-29 03:17 發表
唉....基金,我一早已經唔信佢...

我個聰明姑奶叫我老爺奶奶d錢係3年前放晒落基金...而家好好傷!!d錢雖然唔係我既...但聽到無左果個amount,真係好肉痛...唔係講緊10萬8萬.... ...

個經紀會同你講,
基金要睇長線,
你地只係遇正百年一遇的金融海潚,
冇人可以預知(其實一少部分人預知到股票市場即將崩盤)
唔好贖回個基金住,
環球股票市場已見底反彈,
基金長線一定可收復失地.......

別墅

原帖由 lalacat 於 10-7-29 11:29 發表
我都俾基金佬呃過錢,輸了幾萬,如果我早d睇到大力大力 的文章就吾洗比人扼.
我遇到果兩個基金佬佢地係真係扼我的,第一個扼我錢,第二個扼我友情,
A經紀就叫我公老買基金比個仔第時讀書用,1-話只供頭兩年就吾洗再供 ...

真係聞者傷心,聽者流淚,,,
保險業的前線人員(銷售團隊)只重視
個人的銷售成績,及佣金,,
客戶的個人切身利益卻不是考慮首位,,,
銷售手法又異常誤導....

別墅

"雷曼迷你債券,
你可以當係債券,
風險低,回報卻相對較高,比定期存款更高回報,適合一般散戶買,"
但睇番章程,D細字寫住其實係結構性金融產品.
但人在江湖,身不由己,
銷售人員就係靠促成交易及成功銷售賺取佣金,,,,, 要怪的只可怪幕後的高層及整個金融行業的運作模式...........

別墅

原帖由 大力大力 於 10-7-29 18:57 發表

雷曼迷你債券, 我相信大步分係苦主,我甘小心都機乎中招,在爆煲前半個月,入東X 銀行,己好人心唔比門口 CS 見到 (因為熟),閃去櫃台做了 USD 定期,三小時後 CS 打電話比我,話 USD FIX 無勿息,叫我轉債券,有 4 厘幾 (唔係多),我 ...

咁好彩,大力原來都.爭D都做左疑似雷曼苦主,,
美元之後都狂跌喎,澳元又係狂瀉,
但得個金價狂升,成為亂世下的資金避難所.

別墅

原帖由 Ron@sia 於 10-8-5 00:48 發表

樓主, 真係唔係好明點解你會咁講, 覺得買基金唔會好過買2800. 會唔會係你選擇o既基金唔係表現得咁好咋??? 定係你/你o既agent o係呢幾年都冇乜點管理過呀?

因為我睇到呢個post, 所以專登搵番同期o既恒指, 2800同我 ...

thank you for your report , Agent.

別墅

原帖由 YanYan0116 於 10-8-6 13:26 發表
..... 當年我見我的plan回報不錯, 我問agent, 可唔可以轉返cash, 之後再買返貨, 佢同我講, 呢d fund佬會做.

一個大浪剎埋嚟, 以本金計, 無咗一半, 我咪問返果agent, 你又話fund佬會轉返cash ge, 個須人, 無聲出.
...

基金佬都睇錯市,:(
你反而有意識sell high and buy low again......

別墅

原帖由 大力大力 於 10-8-20 15:41 發表

唉!!間間不同,由幾天到個多月都有!

視乎個別銀行而定~
請詢問銀行~

別墅

睇好商品同農產品價格,
有冇咩公道D的基金可以買?

別墅

原帖由 ernestchow 於 10-8-24 16:12 發表

唔明點解香港做agent好似做過街老鼠甘?但在外國係一份令人尊重的工作,好似律師甘每小時同客計錢.我有fd 在澳洲當agent 佢話份工d 人respect 佢好多,在香港好似乞兒甘看客的嘴面,點解分別甘大? ...

我諗都係前線銷售人員,不正當或誤導性的金融產品銷售手法, 令到理財顧問等金融從業員的形象嚴重受損......
另外" I KILL YOU LATER" 及雷曼迷債等事件令普羅大眾對金融產品的介心大,認為買投資產品,風險大,但最受惠的極可能是金融機構,賺佣金及手續費,但卻妄顧投資者的利益。。。。 加上金融海潚差D令金融制度崩潰,但政府卻偏幫大財團,散戶利益卻擺在最後。。。。。 係信用危機的問題。。。。。。。

別墅

原帖由 大力大力 於 10-9-27 00:41 發表

上2年恆指升了 100% !!

業界不會告訴你的事
講開基金,不能不提曹Sir「新寵」、牛眼投資法始作俑者 ...

升唔放, 跌唔放, (節錄自黃X華棟篤笑對白...)

唔升唔跌先放?(散戶......)

暴跌崩盤先放?(基金大戶爭住離場,但為時已晚....)

別墅

私人醫保食水深 佣金達35%

http://hk.news.yahoo.com/article/101024/23/kw1l.html

別墅

好懷念呢個post,2010-7-28 到現在,
已經有接近一年半了,
恆生指數亦出現好大的上上落落,
而好多金融大鱷,如次按沽神亦
要損手,被一個大跌浪弄至焦頭爛額,
好似仲係索羅斯最勁,
佢d黃金持倉係高位沽清,
金價之後大瀉,
原來大鱷都有分等級...

別墅

wongmanyi_mummy 發表於 12-1-30 11:34
好懷念呢個post,2010-7-28 到現在,
已經有接近一年半了,
恆生指數亦出現好大的上上落落,

而我在呢個論壇
識左個論壇男會員~
同佢交流(交往!)左一年半,
佢係一個炒家,
佢教識我好多炒家生存之道同炒作工具,
如何同市場作溝通,
佢教我要嘗試用wall street 既交易員,思維視野
去進行炒作或交易....
不做市場的奴隸, 要市場成為你的奴隸...

大力大力  識左個論壇男會員~  <----- 唔係我!!mouth:  發表於 12-1-30 11:57

別墅

wongmanyi_mummy 發表於 10-7-29 03:56
個經紀會同你講,
基金要睇長線,
你地只係遇正百年一遇的金融海潚,

無論個市有百般對 或者千般錯 投資本來幻變多 面對世界轉變 逆市要如何 投資先要溫功課

呢首歌歌詞真係至理名言...

別墅

大力大力, 冇見咁耐,仲係咁口花花,口多多:;pppp:

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊