家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我個基金都係唔掂呀, 買咗2年幾, 仲係lost梗$, 表現仲衰過自己做....... :S

諗住拿畨$, 又困難重重, 個agent又勁話點點點, 又話已經跑win大市 (因為買時hsi 高過依家). 唉!!

男爵府

基金可能適合無自制能力save $又唔識買股票的人...

講真我個MPF係"World's local bank"的, 咪又係lost緊$, 所以我有時都無怪啲基金c, 因為間間都咁上下c..

不過有得揀我會自己炒, 我自己唔係好識炒, 依家就俾個朋友幫我炒..

好在我的基金依家"只係"lost緊萬幾蚊.. 唉...

男爵府

咁講真, 買乜都好, 都要自己白紙黑字睇清楚, 我老公就係嗰啲全部細字都睇晒嗰啲人, 我就係是但乜都簽嗰啲人...

買雷曼嗰啲, 我個人認為唔抵可憐, 買咩都有風險, 如果跌就搵人賠就真係講唔過, 又或者你信有投資產品唔會LOST又真係太天真... 不過如果真係騙啲唔識字的阿婆阿伯又真係好衰!!

我係C公司買咗基金, LOST緊錢, 依家問緊經紀QUOTE拿晒錢可以拿幾多, 有一部份佢話唔可以拿, 問緊拿埋會LOST幾多...

男爵府

我上星期叫C公司的同事QUOTE CUT咗個PLAN可以拿畨幾錢, 又話2日左右會有結果, 成個星期都無消息呀...

所以唔理基金係升係跌, 總之啲$就唔係我地control, 今日再call個agent, 希望快啲拿$$啦!!

重有呀, 我個基金lost緊$, 佢又話因為我無聽佢講轉基金所以咁... 但其實佢推介嗰啲都唔係好掂....

男爵府

原帖由 peggyhklam 於 10-8-4 11:41 發表

咁我同事真係好好彩, 我份工唔駛mpf, 所以唔知大部份人輸幾多

唔駛供mpf 真係好! 我份mpf 好衰架, 都check唔到我total供咗幾多, 交咗幾多手續費, 我只係見到我個個月入錢, 但係個total來來去去差唔多, 升市又唔見佢多咗去邊, 跌市就明顯見到唔見咗啲錢...

男爵府

我終於問到啦… 我係c公司個基金plan係20年, 拿一部份留畨一部份(18個月供款) 的話total會少咗3千幾… 如果一次過拿晒, 要扣成2萬幾蚊手續費!!!! 唔係呀, 做咩手續要收我2萬幾手續費呀???

騙案………….

唯有放18個月供款係佢度多10幾年….. 哇哇哇…..

男爵府

原帖由 Ron@sia 於 10-8-5 00:48 發表

樓主, 真係唔係好明點解你會咁講, 覺得買基金唔會好過買2800. 會唔會係你選擇o既基金唔係表現得咁好咋??? 定係你/你o既agent o係呢幾年都冇乜點管理過呀?

因為我睇到呢個post, 所以專登搵番同期o既恒指, 2800同我 ...

因為你計少咗拿$$時的手續費呀.. 唔拿晒都扣我幾千蚊(3%), 要拿晒$要罰, 我要罰2萬幾, 即係差唔多20%.........

男爵府

不過咁, 早幾年我爸的朋友買印度基金, 都好似升咗幾倍, 咁扣完手續費都有"肉"食. 但依家啲基金真係好唔掂!

講真, 升得個3幾個%駛乜買基金, 又要hold住啲$, 我是但買11, 6, 5等等隨時都over 3%啦. 而且我依家申請緊拿畨基金啲$, 又要填form, 又要影印一堆文件, 好煩!

我自己炒股都有幾個%return, 依家有個朋友幫我炒, 炒咗1年, 有幾倍return tim 呀!!

男爵府

原帖由 YanYan0116 於 10-8-6 13:26 發表
其實有年期的基金, 最氣頂的就係, 當年我見我的plan回報不錯, 我問agent, 可唔可以轉返cash, 之後再買返貨, 佢同我講, 呢d fund佬會做.

結果呢, 一個大浪剎埋嚟, 以本金計, 無咗一半, 我咪問返果agent, 你又話fund ...

我個plan都無lost 10%... 不過我都打算cut咗佢啦, 扣埋手續費都lost成萬, 仲要有舊錢hold住唔走得!

供30年真係好長... 你拿畨啲$你會用來做乜呢? 自己投資定就咁放係度呀?

男爵府

我啱啱CUT咗個PLAN啦, 不過有年半$54000唔拿得, 一拿即唔見2萬幾"手續費"!!!!!!

最衰係...... 個經記覆我啲$要3-4個星期先拿得畨.... 如果等啲$$救命就C!!

wcpcelia    發表於 15-1-18 09:49

男爵府

原帖由 大力大力 於 10-8-12 22:57 發表

個 plan 妳供了多久?? 為什麼 54,000 唔拿得? 放在那裡一樣以你本來供款扣你管理費,你可能到年半唔祗扣去 2 萬幾手續費!!!

個15年plan, 供咗3年幾咋... 諗住留啲$係度博佢啲funds會升咋..... 當幾萬蚊買個機會... 反正依家走都會唔畨$54000, 因為都已經lost咗成萬啦! :(

男爵府

BTW, 我咪就係買咗嗰啲頭年半個PLAN啲$唔郁得嗰啲PLAN law...

男爵府

原帖由 YanYan0116 於 10-8-13 00:04 發表

你係邊間寶號買?

咪c字頭law...

男爵府

原帖由 YanYan0116 於 10-8-13 00:23 發表

thank you.

其實我早幾日係hsbc開咗投資戶口, 佢地sell我月供基金 , 人仔債券, 我問個staff月供股票的charges點計, 又話要睇下有無promote, 我今日問就當然以今日嚟計, 佢又要係website到check, 叫佢p ...

如果你係hsbc開戶口, 咁我唔建議你買2823, 因為每手要收$5存倉費呀......... 好貴!!

男爵府

原帖由 大力大力 於 10-8-13 01:08 發表

月供基金賺 $$ 最多!!

但唔係客人係銀行!!

有$的話搵經紀行續手自己買可能會平啲... =)

男爵府

原帖由 COCOKUNSUISUET 於 10-8-14 11:20 發表
大力王, 我想請教下
因為我不信的基金, 好像以上SIS 話以其俾經紀投資, 不過我自己控制自己的錢. 所以我的MPF 都係100% 保本.
宜家我都會炒下的股票, 都只係賺少少. 我個女宜家2 YEARS , 想儲的錢俾佢第日讀書用. ...

呢邊間mpf架? 我係world's local bank的. mpf啲錢又唔係多, 佢保本基金啲回報真係 0 咁滯... 我諗扣埋手續費會倒蝕.. 反而我回揀啲higher risk的. 自己揀咗50% asian equity, 回報近年可算係佢表現最好的. 另外就係跟hsi的及lower risk的fund.

男爵府

原帖由 COCOKUNSUISUET 於 10-8-16 10:05 發表
, mpf 的手續費甘貴啊. 我係用hsbc .甘政府點解仲要我們供,甘樣即又係我們打工仔的錢去養晒佢地, 不怪得呢的大集團年年都有几多個億賺啊.

你又係同我用埋一間呀... 佢啲mpf真係...

你望下對上幾年回報呀, 保本的真係+- (0-2%)咋. 仲有佢好衰, 無我地共供咗幾$做reference, 所以根本唔知係賺定蝕, 好慘!!

你轉啲去asian equity / china related的funds啦.

男爵府

原帖由 fanny4 於 10-8-20 17:54 發表
最長個幾月!?mouth:mouth:" />

我隻3-4WEEKS 喎... 我交咗FORM CUT啦, 唔知幾時可以拿畨$$....

男爵府

原帖由 大力大力 於 10-8-23 18:19 發表

唔好信佢地呀!!好就死少 d ,市唔好就死到直一直!

CUT 左佢最好!!

大力大力, 其實你點解咁憎啲基金, 你係咪都俾佢地騙過呀? :)

男爵府

我份基金cut咗大半個月, 終於拿畨$$啦!

比想像中快... 不過如果等$用就c得!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊