家庭理財

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

原帖由 lalacat 於 10-7-29 11:29 發表
我都俾基金佬呃過錢,輸了幾萬,如果我早d睇到大力大力 的文章就吾洗比人扼.
我遇到果兩個基金佬佢地係真係扼我的,第一個扼我錢,第二個扼我友情,
A經紀就叫我公老買基金比個仔第時讀書用,1-話只供頭兩年就吾洗再供 ...
哇!你個咩朋友黎架,叫佢去死啦!賤格!

我都比所謂朋友既agent呃唔少,有時諗起都好肉赤d錢!

珍珠宮

原帖由 大力大力 於 10-8-13 00:15 發表

直接買係一手做單位,2800 成 10,750 一手,2823 就 1,210 ,當然一手手入好啦!!

記住長揸,如果股要成目買入賣出,便變成抄股,散户抄股98%必輸。。 ...
點維之長揸?即是幾耐?

珍珠宮

原帖由 lai_123 於 10-10-8 22:53 發表
我都是供了AIA的基金,年期11年,現在供了5年。如果現在 cut 單,會唔見10%供款額,即得返90%。有冇意見可以比吓我,現家是升市都要損失,都追唔返供款總額,真離譜。 ...
你得到90%都好!我hold左7年,得6x%詐!我應該點做?

珍珠宮

原帖由 DoDoSo 於 10-10-11 12:44 發表
大力:

可以給我資料嗎?
另2004我有一次過付款的基金, 看月結單應有約+70%, 這是否應該放嗎?
我同你一樣,供成7年,居然得6x%,唔夠70%!

大力兄,點好?我e+經常逃避呢個問題!

珍珠宮

原帖由 lai_123 於 10-10-16 00:05 發表
我都打算等一輪後cut 單, 始終個市升緊, 希望可以減低損失. 另外我估都冇機會等到回本. 近期才發現aia 個個會扣咁多手續費, 覺得好似比個sales騙咗入局
你意思係再升都冇幾多入袋?因為手續費太多?我記得上次我問過好似係以你的結存既%來比手結續費,即是話就算你戶口賺左,一樣要嘔突!所以我都冇乜心機等佢升,想結束個戶口!

珍珠宮

原帖由 rolandbb 於 10-10-17 12:56 發表

吓, 你地都有6X-7X%回報, 我供咗基金6年, 得3X%回報咋, 依家見升咗, 唔知應唔應該CUT 咗份基金, 扣埋手續費咪等於打和, 冇賺過?
對唔住,6x%唔係講緊回報,係可以取回既本金!

無論你賑面係幾多,可以取回既係另一條數,請查清楚你既戶口

珍珠宮

原帖由 rolandbb 於 10-10-18 12:05 發表

唔該你, 要問吓個 agent 先知, 實際有冇3x% 回報先.
保到本你都偷笑!行政費係跟戶口結存%收取,但你戶口結存永遠有你既本金在內,即是話,可能你賺得越多,但你收得你越甘,你可以取走既部份仍然有可能低過本金,就係咁我條氣好唔順,想cut loss!

珍珠宮

原帖由 rolandbb 於 10-10-18 15:31 發表

原來如此, 咁每月statement 內的數字都係騙人??
或許你唔同公司計法唔一樣掛?!總之AIA我就以後唔幫襯!

珍珠宮

原帖由 CCCM 於 10-11-2 16:27 發表
之前無睇到post, 唔知基金咁呃錢, 好後悔, 而家買左1年, 經紀追我比埋最少個半年, 重話個市好, 一次過比會好過逐個月比, 頭一年我大拿拿比左7萬架, 如果而家cut左佢, 咩都會無晒, 點算好, 唔敢比老公知呀 ...
你蝕幾多?三五萬就算啦,我冇左十幾萬呀!早走有著數,呢d plan,你越供越蝕呀!越供你越唔甘心走,結果只會越蝕越多!我諗過架啦,分分鐘月供股票(當然要搵隻好既)可能仲跑贏佢!

珍珠宮

原帖由 ernestchow 於 11-1-31 16:03 發表

還有一點A account 的收費好貴,如你以後唔供B account的話甘唔好得幾多, A account的每月收費會將d 錢炸清,慢慢食哂A account 的錢,所以我好憎d agent 同人講俾18個月以後唔洗俾,d 錢隨時拎返哂,d agent 為了張單 ...
我就係咁比人呃!又話供完30個月唔洗供,呃我將一大筆錢放落個A account度,其實如果將同一筆錢分開二十年入,我估我唔會覺得自己比人呃囉,但賤人agent呃人話供完30個月唔洗供,叫我將果筆錢分四注(每年一注)放落去,後來我發現A account 的收費好貴,如你以後唔供B account的話甘唔好得幾多, A account的每月收費會將d 錢炸清,慢慢食哂A account 的錢,結果我終於決定斬纜!呃足七年,雖然賬面有賺,但埋單唔見3x%,攞返呢個數都好過渣都冇,但我損失左1x萬+呢七年既投資機會!

今日我cut單,雖然只剩廿幾萬,但我買返將來十幾年既時間成本,好過蝕落去!

如果未至泥足深陷,斷左佢啦,好過鎖住廿幾年!

珍珠宮

原帖由 ernestchow 於 11-2-14 00:03 發表
轉貼《壹週刊》 投訴 : 414離譜向老翁賣長命單

本 港 投 資 氣 氛 熾 熱 , 保 險 公 司 亦 參 一 腳 , 以 壽 險 形 式 包 裝 基 金 投 資 ,
但 這 類 保 單 動 輒 鎖 死 資 金 二 、 三 十 年 , 並 非 人 人 皆 適 合 ...
我都係唔見十零個,點都好過臨老唔見百幾個!真陰公!

珍珠宮

原帖由 RT 於 11-2-15 00:34 發表
以前我都好天真以為基金好穩陣,又有理想回報,以為比的所謂基金經理睇住好放心,重特登揀一的表現好既基金買,結果金融海嘯後先睇清真相,基金同股票跌幅一樣,某的表現重有過之而無不及,直到依家我大部份當年既股票都返到家鄉,但 ...
咁不如還原基本步,自己買樓買股好過!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊