論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我舊工人就15/8 last day. . .
新工人係本地完約. . 應該17/8會到我家..
岩岩先收到call..話佢推左我呢份工..

我得返幾日時間..邊搵得切工人呀...

真係人都顛呀~

子爵府

醒目開學勳章

未入紙申請嗎?平均要14日先入得屋的!

男爵府

原帖由 winnie_sh 於 10-8-11 17:52 發表
未入紙申請嗎?平均要14日先入得屋的!

個visa上星期已經攪掂喇..
叫佢17/8去入境處..
點知今日打離同我講話公司推左我呢到工..去人地到打工喎

唉..我自己有工要返架..
請唔到工人..點算呀
亞仔又認地方..去其他人屋企就勁喊

侯爵府

我想問佢地咁樣算唔算毀約?係咪可以叫佢賠錢?

複式洋房

咁都得呀, 簽左約喎, 我都想知, 請問有無人知 ?
原帖由 sandwich 於 10-8-11 20:16 發表
我想問佢地咁樣算唔算毀約?係咪可以叫佢賠錢?

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

佢地冇毀約呢回事, 樓主快d去搵人啦, 阿b只好搵褓姆湊住先.

呢工人就係咁, 就算俾佢去到你屋企, 唔鐘意都可以求其搵個理求令到你忍唔住炒佢.

複式洋房

樓主嘅不幸境況,本人深表同情!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

agent都曾講過,工人係會推工的...
如果本地完約,可能佢地有更多選擇的機會,推工的機會就更高...
做僱主有時真係好慘呀

男爵府

尋晚去到再睇下有冇工人比我in啦..
佢比左4個既cv我睇..
一個26yrs 未婚..有照顧baby經驗..不過個樣勁wet
一個28yrs 未婚..又係有照顧baby經驗..不過英文同中文都唔係好得..(我都唔知點同佢溝通好)
一個28yrs 已婚..要等到9月頭先得..
一個31 yrs.. .有case係身..話知前顧主攪佢..
日頭屋企得62同bb n 工人..我一定百份百信任我62為人..但如果呢d工人要玩野..我真係吹佢唔脤

我咪話有個有case係身既..我睇到佢張相..我第一個反應係..佢咁肥..攪佢果個咪勁大力先得?我仲話點解佢唔識反抗??

仲有agent話工人有一次推工既機會

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

四個裏頭,我覺得只得第三個可以考慮。原因係:你沒有講她的資料,只知佢係已婚同9月先可到。

其他的,尤其第4個話比人搞果個,你自己都無辦法相信以佢副尊容会比人搞,就無謂冒險去摶佢單野係真、係誠實。否則,你老爺同你的心理壓力会大。

如新人接不住,考慮貴d請鐘点頂住下或暫託孩子。拘拘一件蛋散工人,未至於咁把炮,趕我地去絕路啩!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

原帖由 joyan1228 於 10-8-12 08:45 發表
尋晚去到再睇下有冇工人比我in啦..
佢比左4個既cv我睇..
一個26yrs 未婚..有照顧baby經驗..不過個樣勁wet
一個28yrs 未婚..又係有照顧baby經驗..不過英文同中文都唔係好得..(我都唔知點同佢溝通好)
一個28yrs 已婚.. ...

有case 係身既一定吾會請
另外呢d 係完約定係斷約? 如果係斷約的話, 有無講乜野原因會斷約? 如果係完約的話, 有無問過佢地肯吾肯湊nb + 一個62 係樹?

nb + 老人家係屋企, 係完約工人最吾會揀的工黎.........

男爵府

原帖由 CrabPincers 於 10-8-12 10:44 發表

有case 係身既一定吾會請
另外呢d 係完約定係斷約? 如果係斷約的話, 有無講乜野原因會斷約? 如果係完約的話, 有無問過佢地肯吾肯湊nb + 一個62 係樹?

nb + 老人家係屋企, 係完約工人最吾會揀的工黎......... ...

唔計有 CASE 係身果個..三個都係完約的..
至於我62唔算係老人家..因為唔使照顧佢..
我62 得40+..晚上揸的士..佢日頭訓覺同埋會落街買送的..

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

原帖由 joyan1228 於 10-8-12 10:58 發表

唔計有 CASE 係身果個..三個都係完約的..
至於我62唔算係老人家..因為唔使照顧佢..
我62 得40+..晚上揸的士..佢日頭訓覺同埋會落街買送的..

老人家既意思係.............你們兩公婆是但一邊的父母, 吾理佢需吾需要工人照顧, 總之就係有人日頭係屋企看住個工人, 就=同全職媽媽一樣, 完約工人係吾會願意做呢d 工

你不如, 問下上邊完約的工人, 有邊一個願意黎你樹打工, 你先再諗下請邊一個還好啦

伯爵府

好媽媽勳章

我都試過, 個完約工人做咗3日就話唔做, 咁都無法啦! 唯有即刻通知入境處話工人自己私人理由唔做, 唔好令我有嘢上身, 所以我今後都盡量請海外d妹, 唔係唔想請, 但請完約的妹有d危...

男爵府

請海外 / 本地的 都有危機的, 睇你好唔好彩咋.

男爵府

我個仔又認地方又要跟人..
如果請鐘點我驚呢頭佢開始跟佢..果頭又要換個工人比佢..真煩

好彩既係我同我boss講左..佢話最盡可以比我放到10月先返工..(咁當然呢段時間我係冇錢啦)

大宅

我覺4個工人都不好, 你不要急慢慢找, 我也申請緊完約工人, 希望我可以順利啦.

禁止訪問

叻叻勳章 畀面勳章

男爵府

尋晚佢再SEND左一個既 CV比我睇..
睇cv同相就好似幾ok咁...
對上份約做左4年..照顧一個婆婆only..

約左星期日見工...唔知到時見成點呢..
唉~

伯爵府

可唔可以向入境處投訴個工人?起碼等佢下一個visa無咁易批,浪費大家時間。

首頁

尾頁

跳至