嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...11

尾頁

民房

Re: 濕疹bb護膚品資料及試用後的意見分享

Thank you, very useful
[link=http://lilypie.com][img noborder]http://bd.lilypie.com/Swvcp8.png[/img][/link]

洋房

大家好,

我囝囝濕疹非常嚴重, 這兩天開始用 "Enulsifying Ointment 豬油膏" 替他搽身每天3次, 發覺他少了抓身體, 皮膚也滑了點, 但豬油膏主要成分為"石蠟", 看到資料說"花士苓有石蠟不宜多用", 請各媽咪給我一些意見.

大宅

我bb d濕疹不算嚴重,不過一用錯沖涼液就起變化,最初只用莊生baby,然後係人見佢都話佢乾,一 d都唔似bb皮膚,至最近起一粒粒及成日睡覺抓損身,跟住帶佢睇醫生,醫生話佢濕疹,介紹佢用愛麗她,用了一支500ml沖涼,完全好反哂,然後我想買支平平地seba,點知用了又起了,始終又買反愛麗她,再用冷霜抹身再沖水,如晚上抓身可用俄羅立英塗患處

大宅

只要薄薄搽一層不太厚, 不阻礙皮膚吸收及排汗就ok, 不用太過

民房

FDA just issue warning that elidel and protopic may caust skin cancer, and advise all doctor if it is not necessary, do not prescribe them for the patient, and my daught was on elidel for over a year, and elidel for a month before they issue the warning, thank god, my daughter do not have any skin cancer symtom.

民房

where can I buy Oilatum, and how much?

大宅

當我小b剛滿月時, 醫生建議我用Novartis出果隻藥膏(唔知係唔係呢隻elidel) , 而protopic是給比3歲以上的小朋友
至於豬油膏是在沖涼時當肥皂用, 若乾燥可將少少豬油膏加溫水搞溶當cream, 不過要剛剛抺完身才搽, 要水份同豬油膏一同被皮膚吸收, 否則沒有用處, 反而更加泣同埋會影響毛孔暢通, 而不建議平時搽
以上都是醫生教我的, 他說豬油膏會好過花士苓

Flower

大宅

醒目開學勳章

HI ALL

你地有無人用個澳洲果隻REVITALLIFE - BABY SKIN CARE CREAM呀,佢無寫明FOR 濕疹,不過我囝囝用過都OK喎。

子爵府

畀面勳章

多謝你們寶貴的資料!
不過想請問在那裏可以買到愛麗她?而愛麗她英文又是甚麼?

大宅

愛麗他Oilatum, 一般在萬寧或屈臣氏有得買
有浴油, 肥皂, 皂液, cream等等
不過我用浴油, 在浴盆浸
suklaic 寫道:
多謝你們寶貴的資料!
不過想請問在那裏可以買到愛麗她?而愛麗她英文又是甚麼?
Flower

子爵府

畀面勳章

謝謝!

珍珠宮

別墅

MARSTEN 寫道:
再用冷霜抹身再沖水

Sorry! 我不明點解要沖水???
而冷霜又是否豬油藥膏呢???

大宅

只要不是長期用以及每次只搽薄薄的一層就可以了, 因為好多時有媽咪會搽得好多好厚, 這樣對bb/小朋友(尤其是濕疹皮膚)是不好的.

cymycf 寫道:
大家好,

我囝囝濕疹非常嚴重, 這兩天開始用 "Enulsifying Ointment 豬油膏" 替他搽身每天3次, 發覺他少了抓身體, 皮膚也滑了點, 但豬油膏主要成分為"石蠟", 看到資料說"花士苓有石蠟不宜多用", 請各媽咪給我一些意見.

大宅

冷霜多指aqueoes cream一類的cream.

littledada 寫道:
[quote]
MARSTEN 寫道:
再用冷霜抹身再沖水

Sorry! 我不明點解要沖水???
而冷霜又是否豬油藥膏呢???
[/quote]

大宅

aqueoes cream醫生都有開比我用, 但他說夏天如乾燥及痕的話都可以搽, 不過冬天不夠潤, 都係要豬油膏溝溫水沖完涼搽
幾個月前我聽個一個有關濕疹的講座, 醫生說豬油膏已經好足夠, 不需花錢買其他的護膚品, 因坊間的護膚品都係經過提鍊, 始終都未必好, 所以我一直係用豬油膏, 一瓶搞掂, 不過我覺得夏天用豬油膏沖涼是比較笠, 所以我會用愛麗他浴油給大仔浸浴(因佢大大下皮膚又好點), 皂液洗私處, 至於細仔皮膚真係好差, 所以一定要用豬油膏當肥皂沖涼 :-(
Flower

大宅

唔該哂!

別墅

tpy
謝謝妳的回應!
Sorry! 我不明點解塗冷霜後要沖水

大宅

若是用aqueous cream沖涼, (除了搽身亦可當作沐浴液) 就必須先搽在身, 跟住用水沖身, 咁樣bb身上除了沖洗乾淨外, 亦會同時滋潤皮膚唔乾燥. 若想潤d, 重可以輕輕抺身後再搽上一層薄薄的cream.

希望能解答到你的疑問.

littledada 寫道:
tpy
謝謝妳的回應!
Sorry! 我不明點解塗冷霜後要沖水

複式洋房

tpy你的資料很有用, 辛苦你!
想知道Cetaphil cream在那裡可買到?
還想請問有冇SPA的用家意見呀?
:cheeze: :cheeze: :cheeze:

首頁
12345...11

尾頁

跳至