論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

My maid has so many relative in HK, (sister in law),
Last Saturday, my maid bring a box of cake to home for me and she request 12/9(SUNDAY) 放假……佢話印尼國家新年要求12/9(SUNDAY) 放假….俾唔俾好?(Normal leave on every saturday) 因為岩岩新請工人(3 months only), 乜都唔識, 對佢好d, 係希望佢對我 阿b好d,
but I think佢來打工, 係揾錢 why she always think放假 and gather with her friends?
Of course I know it is not a big deal, but if I please her, I am afraid that she and her relative are want to test my bottom line.
俾唔俾好?

男爵府

如果自己方便
我會比佢放一次
不過同佢講明要幾點前返到, 仲有無下次

伯爵府

Agree. I also want to have holiday on New Year.

原帖由 chaklongma 於 10-8-27 13:21 發表
如果自己方便
我會比佢放一次
不過同佢講明要幾點前返到, 仲有無下次

大宅

俾佢啦!唔俾佢,佢沒心機做野苦刁刁縱衰。

大宅

Dear all, Thanks!

俾佢 but 無下次.....

洋房

我工人話印尼新年係11/9(Saturday)?????

大宅

我工人都要求那天放假仲要比平時早2hrs出門口即 7:00am

公爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章

係我問工人幾時新年, 幾時想放假...
我會放佢假, 因為佢都算聽話, 有時我唔得閒, 叫係唔好放假, 佢都無所謂...
好嚟好去law...

伯爵府

我工人都係request放12/9...因為佢今次第二個約喇~所以我知大約都係呢段時間係佢地既新年...但我份工要一個月之前request假...所以我都request左比佢放...因為我個工人平時冇得放sunday既~佢係放weekdays架~有時d野,你好我好...你做野ok既..我唔會為難你..但如果佢下下黑面,莫講話放邊日呢d咁少事..其他野我都唔會讓步~

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

請問實際是9月11日,或是9月12日呢???

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 123914BB 於 10-8-27 12:52 發表
My maid has so many relative in HK, (sister in law),
Last Saturday, my maid bring a box of cake to home for me and she request 12/9(SUNDAY) 放假……佢話印尼國家新年要求12/9(SUNDAY) 放假….俾唔俾好?(No ...

Wait, her holiday was Saturday, she request holiday on 12 Sept Sunday. 佢是否想打孖Saturday, Sunday 放2日? or Saturday返工, change holiday on Sunday?

Recent my stealing yan 開齋前一日未天光就去拜神, 拜到3pm至死返來, 跟住the next day, the whold day 要放成日假. If it was not on Saturday or Sunday, 佢寃起塊死人面好可憐咁同mother 講. Mother 會放人. So 捱完2年唔續約.

大宅

回覆 2# wcpcelia 的文章

我個公主同我講10/09係新年喎,究竟邊日先真呀?

伯爵府

2024年龍年勳章

我工人話印尼新年係10/9(Friday)???

佢第一次來,來了一個月唔夠... 唔係咁快呃我呀? 定係印尼有幾日新年??

請指教!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

男爵府

畀面勳章

係咪等如我地新年,有d人like放初一,有d人like初二甘呀?

公爵府

FOR ME, 呢D係小要求小調動, 只要唔影響我, 我會配合. 而且過年呢D大節, 唔可以同屋企人過都想同D同鄉過既..

大宅

好媽媽勳章

11/9星期六,我家公主極虔誠!我早兩日話果日我要返工叫佢放12/9,佢就話星期六一早去維園拜神,可以係我出門返工前返黎接班湊仔。

大宅

我已問過朋友, 佢個印姐話10/9-17/9 係印尼新年 (一個禮拜)
其實我個印姐只係嚟咗3個月, 主要湊我11個月嘅bb, 佢態度算ok, 但完全唔識cooking, 清潔好一般, 叫一下郁一下, english and cantonese 完全唔曉, 我哋用拼音溝通(我估她可能扮唔識聽.....)
仲有佢其實唔只一次想放sunday, 之前周不時同我講話表姐, 嫂嫂birthday要放sunday......我唔俾, 因為之前喺agent面前已AGREE了放星期六, 但為何成日要求? 我估佢想試我底線囉...只來了唔夠3個月咋....
不過今次講緊新年所以唔俾佢放好似不近人情.....

禁止發言

大宅

好媽媽勳章

佢地年年都唔一樣,好似話要觀天先決定邊日先係.真係估佢唔到,但都算啦,一年一次,平時我姐姐都係十點先出門口,新年果日就七點前就出街,都唔計得咁多.

但有佢地話齋戒月點解要咁守規矩,因為呢個月如果做好事,佢地個神會計DOUBLE BONUS,如果壞事做左,又會計DOUBLE PENALTY.都幾好笑.

首頁

尾頁

跳至