論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

新工人印姐姐返左工四日,因為我下個月生bb,所以請左個姐姐啦,都係我第一次請,其實我係好唔中意屋企多個人係到,但係我奶奶同老公就一定要請,因為我奶奶都幾懶..我唔知佢算唔算大食,早餐要食一個面包,一個公仔面兩個egg,一杯自己沖噶coffe,夜晚去左我奶奶到食飯,因為唔知佢咁大食,咁佢叫埋佢一齊食啦,一齊座,點知佢夾送好大柱,仲有,依家日日都係我同佢係家,咁我冇咁早起身,但係佢一起身就自己開冷氣做野,咁其實有冇其他姐姐都係咁噶呢?佢仲會自己開電視睇,不過唔係成日開,除左呢d,佢都好好,好勤力,好好笑容,可能係佢岩岩返工啦..佢一日沖三次沖,多唔多?起身一次,下午做完野一次,訓個時一次..

大宅

食量驚人係其次,冇規舉唔得,我覺得自己開冷氣嚟做家務,咪好過我哋,呢樣真係接受唔到!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

係hk做左好耐ga?食量大無計la.都要比佢食飽ga.
不過自己開冷氣同開電視我就接受吾到la.

水晶宮

自己開冷氣同開電視就一定唔得啦要講明唔可以, 電費係咪佢比呀,太大餸就係自己夾開一碟比佢食, 早餐講明只會提供某d食物, 佢想食其他就要自己買, 有時d工人見你會無限量供應就博命食, 請著佢真係大超支呀

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 CALVEN 於 10-8-28 11:54 發表

If she 大食, only食公仔麵, 可以接受, 第二時咪帶佢出去食. 食飯, 普通雞, 牛, 菜,你D平嘅比佢, 叫佢唔好食你D餸就得. 但私自開冷氣就唔得. 你話比佢聽冷氣唔可以掂, 要由你開. 如果唔係, 你個冷氣就壞嘅啦. 如無人at home, 唔準開冷氣. You look at the meter, if meter number go very fast, this means she open the air con by herself.

禁止訪問

叻叻勳章 畀面勳章

男爵府

你無同佢講你要求?
做野開 air con, 我自己做家務時都唔會咁
佢初黎你唔同佢講明規舉, 第日仲難 control
早餐一個包 + 一杯coffee, 最多間唔中右隻蛋
佢再咁食法, 你同佢講你會一個比返 $740佢自己買 food
你 afford唔起佢d食量

我以前工人又係咩都ok
好好彩頭兩個工人十分自律 & 好醒
知自己咩身份
但第三個, 唉~~~
4個月比我炒咗
而家第4個黎咗幾日
我就同佢講好要求
有咩錯 or 唔合我要求就立即同佢講, 教返佢

男爵府

我第一次請工人時又係唔識一早講定規矩,工人就會不停地試你底線,所以襯依家bb未出世快d同佢講明例如除工作需用家電外其他家電一律唔淮自己開,食七o甘食就無辦法,總之一日三餐俾飽佢食,但其他時間要食就要問過你

男爵府

吾可以開電視!

男爵府

我記得我請第一個工人(12年前) ...Agent有本Handbook俾工人,我叫Agent都俾一份我,等我知佢地係點交帶D工人,你講嗰兩樣,開電視、開冷氣,肯定已經係犯規。
後來我請過一個唔經Agent,係親戚介紹話有台灣經驗,嗰件野冇規冇舉,夠膽死我地係屋企,佢好relax咁癱係SOFA,我問佢以前有冇上過Agent 啲 course,佢話有,我話咁冇理由你一D基本規舉都唔識,我俾本handbook佢參考,佢竟然去我個親戚到唱我,話我刻薄佢,我個變態親戚CALL我話我唔識同工人相處,佢都白痴,我未請呢件野前,用嗰個工人都3年啦
加加埋埋其他頂氣野,4個月就送咗佢走,跟住經番Agent請,有規有舉,做到依家都8年。

你好快啲同佢講清楚啲規舉,如果佢變臉,咁都應該係咁先咯~
My little Son

複式洋房

原帖由 NGC9 於 10-8-28 11:43 發表
食量驚人係其次,冇規舉唔得,我覺得自己開冷氣嚟做家務,咪好過我哋,呢樣真係接受唔到!

就係咯,我自己都冇成日開住啊..

複式洋房

原帖由 CALVEN 於 10-8-28 11:54 發表

冇係香港做過,係新加坡同馬來西亞做過,都係兩年..我已同佢講左早餐只可食包或面其中一樣..

複式洋房

原帖由 琛媽 於 10-8-28 12:02 發表
自己開冷氣同開電視就一定唔得啦要講明唔可以, 電費係咪佢比呀,太大餸就係自己夾開一碟比佢食, 早餐講明只會提供某d食物, 佢想食其他就要自己買, 有時d工人見你會無限量供應就博命食, 請著佢真係大超支呀 ...

但係得我同佢兩個人食,叫佢夾開食會唔會好怪..

複式洋房

原帖由 k-k-mummy 於 10-8-28 15:49 發表
我記得我請第一個工人(12年前) ...Agent有本Handbook俾工人,我叫Agent都俾一份我,等我知佢地係點交帶D工人,你講嗰兩樣,開電視、開冷氣,肯定已經係犯規。
後來我請過一個唔經Agent,係親戚介紹話有台灣經驗,嗰件野冇規 ...

岩,我會同佢講返叫佢真係熱就開風扉...不過如果佢自己係屋企,佢肯定會自己開...

複式洋房

原帖由 vivienfong 於 10-8-28 13:22 發表
我第一次請工人時又係唔識一早講定規矩,工人就會不停地試你底線,所以襯依家bb未出世快d同佢講明例如除工作需用家電外其他家電一律唔淮自己開,食七o甘食就無辦法,總之一日三餐俾飽佢食,但其他時間要食就要問過你 ...

佢就係試我底線,睇我話唔話佢,好得意架佢成日係我面前話'好熱啊好熱啊"可能佢以前d顧主唔係屋企,佢地會成日都開住冷氣..

男爵府

我屋企個姐姐都唔會自己開冷氣同電視, 不過我自己要求佢要沖多幾次涼, 因為佢要湊我個3歲b同就黎出世既bb... 有時見到佢成身大汗都唔衛生啦

複式洋房

原帖由 lily-of-valley 於 10-8-28 12:05 發表

If she 大食, only食公仔麵, 可以接受, 第二時咪帶佢出去食. 食飯, 普通雞, 牛, 菜,你D平嘅比佢, 叫佢唔好食你D餸就得. 但私自開冷氣就唔得. 你話比佢聽冷氣唔可以掂, 要由你開. 如果唔係, 你個冷氣就壞嘅啦. 如無 ...

嗯,我會同佢講架喇..

男爵府

回覆 3# chillitong 的文章

一定係啦!試試下你唔敢出聲就當你默許,所以經驗教訓我.佢一唔啱我就出聲,佢d0甘既人怕乜熱,佢既國家咪仲熱又無冷氣!

複式洋房

我家工人又係好大食,早上方包可以食半包,一日幾杯coffee, after I noticed it, I don't provid coffee anymore, only water
早餐我亦只提供最平既公仔面,6個幾10个既虾子面, 任佢食
I am a vegetarian, so I also separate our food, she have chicken, pork chop, 全部雪藏野, the fresh meats are way too expensive to provid them, also veg, 街市10蚊两份果d啱哂佢哋.
$740 per month for them is too much, if u buy the cheapest food for them, you don't have to spend $740 on them, 不過就要親自去街市

男爵府

原帖由 chillitong 於 10-8-28 17:09 發表

岩,我會同佢講返叫佢真係熱就開風扉...不過如果佢自己係屋企,佢肯定會自己開...

如果自己唔在家,真係好難講,我之嗰件頂氣野,我記得佢4、5月左右到我家,天氣開始熱,朝濕,我哋間唔中開冷氣,咁啲電費開始多,我都未為意。到7月細仔出世,開刀生,醫生話唔好俾D汗UP到傷口,記得開冷氣,咁我坐月期間,屋企4台冷氣輪班咁開,好担心嚟緊嗰張電費單,哈,真係出人意表,張單竟然同之前的差唔多,咁你話呢件野得佢自己在家時冇開冷氣,打死我都唔信。

至於食野方面,我唔太介意佢哋食幾多,反而担心佢健康多啲,你同佢傾吓,話佢知咁食法,好快會好肥到時要減就辛苦。如果你限佢食,一陣好似"吴四德"咁,餓暈咗,棧攪。

我平時都係同工人分開食,唔係好似D老人家咁講,當佢係咩下人,我只是將心比己,我都唔鐘意同老細同枱食飯,不如俾佢自在D
My little Son

首頁

尾頁

跳至