烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇人用過kenwood麵包機

請問有冇人用過kenwood麵包機,我跟menu做過幾次都失敗,根本發唔起. 請問邊到買easy blend dried yeast,它用普通yeast有冇分別.

洋房

Re: 有冇人用過kenwood麵包機

我用過,不過唔係用menu裏面嘅食譜,冇問題噃。係咪你啲酵母過期或者儲存不當?

乾酵母用一般超級市場賣普通嘅就得。用麵包機整麵包,最好用幼身啲嘅,會容易啲同其他材料混合。有時酵母放咗入雪櫃或者擺耐咗,啲箘唔夠活躍,可以用材料份內嘅少少水同糖浸開,等到水面有一層氣泡出現,就可以同其他材料一齊放入機做麵包。如果等成三十分鐘都唔見有泡,啲酵母就失效,買過樽啦。重有,牛奶會抑制酵母活動,如果要用好多牛奶,最好先將牛奶煲滾攤涼,再放入麵包機。

男爵府

無面人
係咪任何麵包機都係咁做架,我有部"pr....."麵包機仲未開黎用,我唔知點用,唔敢試呀!
無面人 寫道:
我用過,不過唔係用menu裏面嘅食譜,冇問題噃。係咪你啲酵母過期或者儲存不當?

乾酵母用一般超級市場賣普通嘅就得。用麵包機整麵包,最好用幼身啲嘅,會容易啲同其他材料混合。有時酵母放咗入雪櫃或者擺耐咗,啲箘唔夠活躍,可以用材料份內嘅少少水同糖浸開,等到水面有一層氣泡出現,就可以同其他材料一齊放入機做麵包。如果等成三十分鐘都唔見有泡,啲酵母就失效,買過樽啦。重有,牛奶會抑制酵母活動,如果要用好多牛奶,最好先將牛奶煲滾攤涼,再放入麵包機。

洋房

sinwai182006:

乾酵母都可以咁試同處理。手造或者用麵包機都一樣。

點解唔敢試?睇說明書。

P.S.
你啲蛋糕做得好靚。

[quote]
sinwai182006 寫道:
無面人
係咪任何麵包機都係咁做架,我有部"pr....."麵包機仲未開黎用,我唔知點用,唔敢試呀!

用戶要求終止服務

Hi 無面人,

請問妳用KM200 or KM300,可否分享妳用過的食譜?

Thanks!

Zen
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

男爵府

無面人
多謝讚賞!
果部機係抽獎抽返黎架!
可惜,未有充分既知識去使用e部機law!
唉!說明書...好難明呀!我已經叫代理商send份中文比我架la,
都係唔係好知應該點做!
[quote]
無面人 寫道:
sinwai182006:

乾酵母都可以咁試同處理。手造或者用麵包機都一樣。

點解唔敢試?睇說明書。

P.S.
你啲蛋糕做得好靚。

男爵府

Zen
好耐無見你woo! [quote]

大宅

我用kenwood BM300 Series

大宅

我D酵母粉新買.用過兩隻1. best qulity牌-泡打粉, 2.理想-active dried yeast. 在超級市場只買倒這兩種. 你用邊隻奶呀

大宅

無面人:
可唔可以比你的menu我呀.
BKCO

洋房

BKCO 寫道:
我D酵母粉新買.用過兩隻1. best qulity牌-泡打粉, 2.理想-active dried yeast. 在超級市場只買倒這兩種. 你用邊隻奶呀

BKCO:

你咁寫法,唔係將泡打粉當yeast放入麵包機度等佢發酵吖嗎?

新買乾酵母唔過期應該冇問題。理想牌顆粒好幼細,好啱麵包機用。

牛奶通當跟食譜指示,佢話要全脂奶就落全脂奶,話要低脂奶就落低脂奶,都係普通牌子。其實用全脂定脫脂冇乜大分別,有乜用乜就得,我只係習慣跟住食譜做。至於鍊奶,因為糖會加速酵母活動,而麵包機固定程式唔可以縮短發酵時間,唔好用嚟代替全脂或脫脂奶,以免發酵過度。

我部機係KM200噃。menu會唔會有分別?

洋房

Zen:

你用嘅KM300係咪同KM200一樣,造磅半或兩磅麵包?

英文食譜得唔得?下週PM俾你。

大宅

thank

大宅

我跟kenwood麵包機內的menu做,以前未做過.應該用邊隻yeast.邊到買.請講我知

洋房

BKCO:

通常麵包機主要嘅麵包程式係做酵母麵包,即係質感似平時食開啲方包、豬仔包、提子包嗰種。造呢種麵包係用麵包機上面嘅regular、large、french等等嘅功能,落乾酵母發酵。乾酵母英文係active dry yeast,香港有啲牌子會以音譯稱產品做乾依士。因為造酵母麵包要發酵兩或三次,所以由搋至焗需要個幾鐘以上先造得完。

除咗active dry yeast之外,有啲超市會賣一種rapid rise yeast,其實都係做麵包嘅酵母。不過呢種酵母發酵快過普通乾酵母好多。為免發酵過度攪到麵包瀉身,除非說明書話可以用,否則唔好隨便落。

泡打粉即係發粉,英文係baking powder。通常都係用嚟做蛋糕、餅乾。麵包機上用quick bread程式,可以用嚟造出質感好似scone、muffin類嘅包。不過香港人通常唔叫呢類做麵包。另外梳打粉(小蘇打、baking soda)都可以用嚟造quick bread。發粉同梳打粉都唔使等發酵,所以用quick bread程式造包,大約一個鐘頭就可以完成。

用戶要求終止服務

無面人 寫道:
Zen:

你用嘅KM300係咪同KM200一樣,造磅半或兩磅麵包?

英文食譜得唔得?下週PM俾你。

無面人:

我部係KM300,我未用過部機呀,但我大概睇過200 & 300既說明書,程式都是差不多的.

英文menu無問題呀,真係麻煩晒, thanks.

Zen

用戶要求終止服務

sinwai182006,

Princess部機我用過兩次,最後決定送左俾人,尼部機係非常唔掂的,但妳可用它作搓揉麵糰,但一定要計準時間停機,再啟動程式運作起碼3次才得.

男爵府

Zen 寫道:
sinwai182006,

Princess部機我用過兩次,最後決定送左俾人,尼部機係非常唔掂的,但妳可用它作搓揉麵糰,但一定要計準時間停機,再啟動程式運作起碼3次才得.

Zen
今日打電話去問Princess代理,問有無堂上學用部麵包機,
佢地話無堂教d顧客點用,只有說明書,
不過佢地send左d最新既食譜比我叫我試下!
我以為要用人手搓粉先放入機度,
原來係部機會自己攪掂!
個食譜仲提供埋一種 "breadmix"牌子既粉,
唔駛攪咁多野一盒粉開水就得la !
e幾日有時間就去試下!
我知一定無用焗爐果d咁好,
我實在唔想晒左部機呀!

首頁

尾頁

跳至