跳至

首頁

尾頁

大宅

近來仔仔飲奶食飯仔d份量都好少...我好擔心佢唔夠營養...好煩呀...一叫佢食就發脾氣又喊到嘔...各位有無好建議?

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實可以少食多餐...俾d生果ar...麥皮ar..其他野代落中間d餐到...同埋你小朋友會唔會對奶粉唔arm呢???同埋介唔介意講佢d餐系點..食d咩送ge?

大宅

奶...佢一直都飲得好少...(都係4-5安左右一餐~飲2-3餐)...粥仔or飯仔...肉方面有:三文魚,瘦肉,鷄肉...菜方面有: 胡蘿蔔,蕃茄,蕃薯,粟米等等...每一餐一定有一款肉及菜囉

原帖由 saulamlover 於 10-8-30 17:38 發表
其實可以少食多餐...俾d生果ar...麥皮ar..其他野代落中間d餐到...同埋你小朋友會唔會對奶粉唔arm呢???同埋介唔介意講佢d餐系點..食d咩送ge?

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

個人建議...

你可以俾d麵ar...烏冬ar果d...
煮完麥皮落d生果(香蕉..梨果d)冇甘易變黃變醱ge生果...
得閒俾d提子..西瓜..or其他生果佢試下..如果佢鍾2食..可以代1餐ge...

我個女鍾2食丁香魚(炒完放落d粥到...可以同佢講..吃細細隻ge魚魚幾得2果d)..(丁香魚好少好少鹽味...所以唔怕味太重)
"炸"菜又系有d鹽味...

前排討論區有媽咪話整瘦肉汁..可以一 試...好似幾好甘@@

試下la^^希望幫到你~

大宅

thx...

原帖由 saulamlover 於 10-9-2 14:19 發表
個人建議...

你可以俾d麵ar...烏冬ar果d...
煮完麥皮落d生果(香蕉..梨果d)冇甘易變黃變醱ge生果...
得閒俾d提子..西瓜..or其他生果佢試下..如果佢鍾2食..可以代1餐ge...

我個女鍾2食丁香魚(炒完放落d粥到...可以同 ...

洋房

我個仔都食得好少...依家睇緊中醫
話好多B都風重...口淡無胃口..想食但又反胃喎!奶都係4OZ一次咋!我依家就比佢少食多餐...盡量想食就比囉!

首頁

尾頁

跳至