跳至

首頁

尾頁

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

我個仔係8月入讀緊元朗大會堂既新界婦孺會兒童樂園n班,由於開頭呢間school吾出名,我只打算讀n,遲d考第2間k1,返左學1個月,我感覺到個仔好鐘意返學,老師好有愛心,照顧得佢好好,
煩惱係我諗如果k1讀番呢間,小朋友會開心d,亦吾駛再適應新校k1,我亦覺得老師校長好有愛心,俾個心去錫細路仔

但心底又煩如果吾考yl出名幼稚園(肖珍,真光,生命)會否升吾到心儀小學呢?因為呢間吾係好出名
小學會否睇小朋友黎自邊間幼稚園呢收生呢?

咁多位媽媽可否分享下睇法!

別墅

一年前我同你一樣咁諗!
由考入n1 開始就係咁盤算!
不過最後我都比囝囝直升k1!

我都唔知咁既決定岩唔岩..
只係覺得有個快樂幼稚園回憶緊要過其他,
我無記錯..你好似唔洗返工?
咪安排適量課外課
課程比小朋友, 到k3揀校時, 可能間學校唔太出名, 但小朋友表現不遜亦會挽回不少分數!
而且, 三四年後又會比學校打出個名堂都未定!! (hahah…我係咁樣安慰自己)
我唔知其他學校係點啦, 果度d 老師呢…真係好好!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

讀邊間幼稚園考小學都係大抽獎.
就算我個囝依家讀緊肖珍, 我都會擔心大抽獎唔好彩抽唔到.
所以如果小朋友讀得開心, 你又覺得OK點解要改變佢, 又要大家重新適應.

大宅

畀面勳章

其實好睇你想個小朋友讀得開心定係不停為讀書而讀書~
我個仔啱啱上k1,佢間幼稚園都唔係出名,但老師都好細心同有愛心,有朋友個小朋友係果度讀緊都好開心,至於小學~我都無咩所謂,我成日都係度諗,唔一定要係出名ge學校讀書先係叻仔叻女,只要佢係讀到書ge去邊道讀都一樣~

男爵府

貓mimi. 我個女都是兒童樂園n班上午, 同你個仔是同學.之前都响bk傾過計, 好高興响依度再同你見面.

大宅

好媽媽勳章

我都覺得 由幼稚園 升 小學, 大部份都係睇好唔好采, 大抽籤中唔中到頭奬.mouth:

而幼稚園的名氣只係叩門時, 最多給小學的一個印象分而已, 叩門能否成功, 相信主要都係睇 小朋友 在 interview 時的表現.

所以既然小朋友在幼稚園讀得開心, 你又放心, 可必又特登為名氣而再轉校呢? 咁樣可能會適得其反.

男爵府

多謝大家分享,好開心真係有D感動
做父母總係多煩惱,我有朋友都係好似大家咁講,最緊要小朋友有個快樂童年,佢鐘意返學
証明間SCHOOL D老師對佢好,咁又係既
自己覺得吾夠可以另外搵野學,自己勤力D教
今晚再同C6傾下先..TKS ALL

JEZY係喎你女女叫咩名呀,班主坐係咪張老師呀

GSN320~~我要返工KA

子爵府

運氣比來自邊間幼園更要

別墅

不好意思...記錯了!!

原帖由 貓MIMI 於 10-9-1 17:26 發表
多謝大家分享,好開心真係有D感動
做父母總係多煩惱,我有朋友都係好似大家咁講,最緊要小朋友有個快樂童年,佢鐘意返學
証明間SCHOOL D老師對佢好,咁又係既
自己覺得吾夠可以另外搵野學,自己勤力D教
今晚再同C6傾下先.. ...

禁止訪問

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 貓MIMI 於 1-9-2010 13:09 發表
我個仔係8月入讀緊元朗大會堂既新界婦孺會兒童樂園n班,由於開頭呢間school吾出名,我只打算讀n,遲d考第2間k1,返左學1個月,我感覺到個仔好鐘意返學,老師好有愛心,照顧得佢好好,
煩惱係我諗如果k1讀番呢間,小朋友會開心 ...

你好呀,我都係幫個女報左間唔算出名既N1(天耀禮賢會),佢11月先開學,所以我都未知佢讀得開唔開心,但係我而家已經煩緊想幫佢轉過間元朗出名少少既K1,雖然我個女到而家都未肯點講野,但係真光、生命同肖珍都係我好想報既K1,不過全部都得半日班,如果全日班就得周宋主愛係我心儀,而家都唔知報邊間好,如果肖珍嗰D收左阿女,我就要辭職唔做野架喇,而家好煩呀~

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

hi, 你哋好啊, 我囡都係讀N1 上午班的, 我都有同樣的煩老, 囡囡好喜歡返學, 所以有難決定.
DoDoDo

伯爵府

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

樓主 , 如小朋友選傳統教學的小學 , 壓力會比較大 , 之前同元朗某間比較出名的名校老師傾過 , 佢話好多小朋友入到黎頭兩年跟唔上就冇心機再讀書.
但有 D 來至傳統幼稚園 , 第一年己跟上的話 , 佢會讀得比較開心.
所以 , 你黎緊可以照報其他心儀幼稚園 (未必收麻 , 可試試) , 到其他心儀幼稚園收你小朋友的話, 你再考慮轉唔轉校都未遲.

伯爵府

我小朋友上年係鄰舎凟 N , 佢日日返學都開心 , 因返全日關係 , 佢同 D 同學仔都好 CLOSE . 我起初都怕佢會唔捨得 , 去到新校唔想返學.
今年轉左返真光 K1 半日 , 開左學一星期佢己改變口風 , 話鐘意新學校 , 到而家返左一個月都係鐘意新校.
我自己就諗住小朋友轉返半日學 , 就可以多 D 時間比佢去學下其他課外活動 , 唔洗下 下堆晒係星期六 /日.

男爵府

三個白白豬 :
我都想考真光~~係咪好難考

大宅

原帖由 sheung1126 於 10-9-6 15:45 發表

你好呀,我都係幫個女報左間唔算出名既N1(天耀禮賢會),佢11月先開學,所以我都未知佢讀得開唔開心,但係我而家已經煩緊想幫佢轉過間元朗出名少少既K1,雖然我個女到而家都未肯點講野,但係真光、生命同肖珍都係我好想報既K1,不 ...

以我所知肖珍辦學團體有全日制幼兒班~聖瑪提亞堂幼兒園~在水邊圍邨 湖水樓 地下,現已接受填表申請。

阿媽這個任務,我好似撿來做,為孩子選學校從沒想過是否可以升上大眾認同的理想學校。祇要是近家,教會辦的,學校附近環境不嘈雜,同學有地方走動就可以了。

當初從別區搬過來元朗,學校哪間好,哪間不理想,根本一丁點兒概念也無,但就著以上自己標準,2 小姐被不理想(離家遠)的肖珍收了,而大公子為搬家而轉校,因際遇,巧合地考上還在興建中的CCL。
大公子攪珠入讀未獲大眾考慮的耀中高中班,但我相信她在不久的將來是一所追捧的中學。

孩子們有妳們作媽一定是很有福氣,何須計劃這麼多,怎樣上得哪間哪間小學、中學呢。

伯爵府

原帖由 貓MIMI 於 10-10-7 13:26 發表
三個白白豬 :
我都想考真光~~係咪好難考

講真 , 我個仔 (豬年人比較多 )考咁多間都唔收.
幸好家姐係到讀緊先收咋.

大宅

三個白白豬你好:

想和大家分享下, 我細個INTERVIEW 既情況...

我以前住九龍, 媽咪都帶我去過好多幼稚園INTERVIEW, 曾經去過好多幼稚園讀過一堂, 但都喊晒叫呀媽要走, 因為, 我一入去, D 幼稚園令我唔舒服; 想走; 唔舒服有幾個原因, 一, D 老師都唔理我, 二, 課室太迫人, 間學校太細, 或者黑沈沈...見到想走人... 中間搵過幾多間, 讀過幾多間, 樓下個D 又有, 唔同區又有, 唔講尼樣先...
後來, 有2間名校收左我, 我表現良好, 因為D 老師講野我明, OR NICE, 所以我識RESPONSE囉...

學習係一生既, 唔駛太緊張, 幼稚園之嘛!

伯爵府

其實最緊要都係打好個語文根基,讀邊間都無所謂

水晶宮

wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 畀面勳章

我諗會去IN左個3間先....睇下收唔收先...
因為上午班真係幾難考....
可能因為我個女係豬年太多小朋友....
本身我都好有信心,因為我個女2月大女,又讀左珈琳一年N班,講野都幾好...不過唔係咁肯同墨生人講野....
我個時肖珍收左我個女下午班,我仲無交留位...點知真光同信義都唔收.....最後而家信義下午班......

首頁

尾頁

跳至