跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

依家先搵, 應該無位

可以試吓維景灣畔保護兒童會

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

全TKO只得一間育嬰園, 就係維景灣畔果間保護兒童會. 我個女都係返呢間, 佢係常滿的. 今個學年已收滿生, 極少中途退學情況, 即係話你而家先報, 冇乜可能下個月有位. 不如試下揾返工果區, 或揾屋企附近EE湊.

大宅

你搵住附近ee幫你吧 !
或者開post 搵ee.

親子王國 » 論盡家傭 » 鐘點工人

http://forum.baby-kingdom.com/forum-648-1.html

禁止訪問

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

原帖由 28CAKE 於 10-9-5 21:13 發表

維景灣畔果間保護兒童會好ma???
放心ma???

好放心. 我個女返咗一年, 覺得d老師一定比我更識教bb. 我好滿意囡囡嘅自理能力同社交能力呢.

男爵府

畀面勳章

原帖由 tantanmama 於 10-9-6 09:49 發表

好放心. 我個女返咗一年, 覺得d老師一定比我更識教bb. 我好滿意囡囡嘅自理能力同社交能力呢.

請問這間育嬰院係咪得好少位好多人掙架呢 ? 你排左幾耐呀?!同收費如何?? 唔該晒!

公爵府

原帖由 CD_BB 於 10-9-6 10:37 發表

請問這間育嬰院係咪得好少位好多人掙架呢 ? 你排左幾耐呀?!同收費如何?? 唔該晒!

係呀, TKO好多人住, 但只得一間育嬰園, 好多人報, 有D住油塘嘅人都會報呢間, 競爭好大. 我當年係有咗4個月就報名, 排咗1年, 到我個女7個月大先有位. 學費方面, 今年加咗少少, 9月起$4944/月. 一年12期.

你嘅BB都報咗呢間? 幾時入學?

男爵府

畀面勳章

原帖由 tantanmama 於 10-9-6 11:09 發表

係呀, TKO好多人住, 但只得一間育嬰園, 好多人報, 有D住油塘嘅人都會報呢間, 競爭好大. 我當年係有咗4個月就報名, 排咗1年, 到我個女7個月大先有位. 學費方面, 今年加咗少少, 9月起$4944/月. 一年12期.

你嘅BB都 ...

$4944/月.--> 全日/半日?
其實我係一個新手兼單親媽媽, 工作又忙, 無時間做research, 我好多有關 讀幼稚園的事都唔識, 可否請教

我嘅BB 今年4月尾出世, 如果想報呢間n1, 早幾多報名好呢?
如果報呢間n1,k1 又可以在邊間容易d 呢????

謝謝!

男爵府

好媽媽勳章

我大肚7、8個月開始申請呢間,到而家亞B就嚟一歲仲未收到通知。
後來我搵咗係屋企樓下個EE湊差唔多半年,抱落去好方便,唔駛日曬雨淋,而且時間鬆動,遲D去湊都ok。

原帖由 tantanmama 於 10-9-2 10:03 發表
全TKO只得一間育嬰園, 就係維景灣畔果間保護兒童會. 我個女都係返呢間, 佢係常滿的. 今個學年已收滿生, 極少中途退學情況, 即係話你而家先報, 冇乜可能下個月有位. 不如試下揾返工果區, 或揾屋企附近EE湊. ...

公爵府

原帖由 CD_BB 於 10-9-7 13:17 發表

$4944/月.--> 全日/半日?
其實我係一個新手兼單親媽媽, 工作又忙, 無時間做research, 我好多有關 讀幼稚園的事都唔識, 可否請教

我嘅BB 今年4月尾出世, 如果想報呢間n1, 早幾多報名好呢?
如果報呢間n1,k1 又可以 ...

唔好話請教, 大家研究下. $4944係全日學費, 如果經濟有問題可以申請學費減免.
呢間話就話滿一歲可報N1, 但N1優先收嬰兒部嘅學生, 好少收外來生, 所以你想報, 不如而家都報定先. 呢度有埋K1至K3, 唔洗再考過. 但如果你唔打算喺度升K1, 不如直接報心儀學校嘅N1, 唔洗年年考咁辛苦.

男爵府

畀面勳章

原帖由 tantanmama 於 10-9-7 15:03 發表

唔好話請教, 大家研究下. $4944係全日學費, 如果經濟有問題可以申請學費減免.
呢間話就話滿一歲可報N1, 但N1優先收嬰兒部嘅學生, 好少收外來生, 所以你想報, 不如而家都報定先. 呢度有埋K1至K3, 唔洗再考過. 但如 ...

多謝你的回答~

請問甘即係我而家報, 一直等...到有位,如亞B2歲--> n1,未足就安排係嬰兒部,係ma?
甘這間駛唔駛interview呢???單親係米會扣分ge呢???!

公爵府

原帖由 CD_BB 於 10-9-8 12:39 發表

多謝你的回答~

請問甘即係我而家報, 一直等...到有位,如亞B足2歲--> n1,未足就安排係嬰兒部,係ma?
甘這間駛唔駛interview呢???單親係米會扣分ge呢???! ...

係呀, 你報住嬰兒部先啦. 不過, 佢地今年已收滿生, 你個B應該要出年8月先會有位入學.
嬰兒部就唔洗interview, 只係交form排隊, 有位就會通知去辦入學手續. 單親又唔係罪唔會扣分, 唔洗擔心. 單親喺計算學費減免方面會有優惠架. 就算唔合資格減免, 都係捱一兩年,到k1時, 學費只係$2xxx/月(全日), 如果扣除學卷, 只係$1xxx/月呢.

男爵府

畀面勳章

原帖由 tantanmama 於 10-9-9 10:51 發表

係呀, 你報住嬰兒部先啦. 不過, 佢地今年已收滿生, 你個B應該要出年8月先會有位入學.
嬰兒部就唔洗interview, 只係交form排隊, 有位就會通知去辦入學手續. 單親又唔係罪唔會扣分, 唔洗擔心. 單親喺計算學費減免方 ...

清楚晒!
太太你好好人,多謝你的回答& 資料~

大宅

醒目開學勳章

有無媽咪試過搵社區保姆??
唔知好唔好既呢?

禁止訪問

大宅

原帖由 28CAKE 於 10-9-13 13:33 發表
育嬰園已無位啦
排一年先有位??? 我下個月返工啦!!! 唔放心搵住附近ee喺ee屋企湊~ 有上門ee介紹ma???

上門EE既價錢貴過唔上門既EE好多.

大宅

你邊度返工,不如搵下你公司附近都好呀!

原帖由 28CAKE 於 10-9-13 13:33 發表
育嬰園已無位啦
排一年先有位??? 我下個月返工啦!!! 唔放心搵住附近ee喺ee屋企湊~ 有上門ee介紹ma???

洋房

Try HK Family Welfare Society Tel: 21771321
HK$20 per hour

首頁

尾頁

跳至