時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

菲總統終於承認嫌港特首官小,不予對話。 之前所說的甚麼"打錯電話"甚麼"指揮救援"全是謊話! 又說香港不諳菲國民情,暗諷港人大驚小怪! 原來菲警連番大話只是上樑不正下樑歪而已,再去菲國旅行者若遭不測,看來真是自招了...

王國長老

王國長老

TOPIC名起得十分好, 扼要精簡, 字字有力!

區區小國元首
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

他日若然亡國, 實有跡可尋.
不治國, 不反思, 政府上下貪贓枉法.... 亡國之先兆也.

男爵府

原帖由 edea 於 10-9-10 12:50 發表
TOPIC名起得十分好, 扼要精簡, 字字有力!

區區小國元首

同意!!

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

另外, 我地個政府官向來寫野係官腔, 點會寫到會侮辱佢呀?
有本事佢咩俾全世界睇下囉
等我地幫佢評下理

三世一定係take it too personally.
如果係, 佢就真係無政治家的氣度喇, EQ唔高, 不宜做leader喇.

男爵府

原帖由 kat0318 於 10-9-10 13:20 發表
另外, 我地個政府官向來寫野係官腔, 點會寫到會侮辱佢呀?
有本事佢咩俾全世界睇下囉
等我地幫佢評下理

三世一定係take it too personally.
如果係, 佢就真係無政治家的氣度喇, ...

呢d小動作, 佢地國家興架, 尤其是自以為有權有勢果d喇.

香港海關掉佢passport啦, 比香港人質起醫院鬧足半個鐘啦, 比特首辦冒犯啦.

佢地覺得 - 呢d通通都係香港人既錯, 菲國先係受害者, 香港要向佢地道歉添啦, 係菲律賓大量唔同香港人計較之嘛.......:;pppp:

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

同意!

國之將亡,必有妖孽

原帖由 kat0318 於 10-9-10 13:13 發表
他日若然亡國, 實有跡可尋.
不治國, 不反思, 政府上下貪贓枉法.... 亡國之先兆也.

伯爵府

有咩資格將自己同美國總統/中國領導人比較, 佢唔配!!!

男爵府

佢地不停搵藉口懶死人,懶香港政府

唔應佢地講野要有証據
之前旅遊局長話佢地菲人黎香港洗既錢比香港遊客去菲國還多==不過無實質數據

大宅

佢地當然無實質數據,因為挾民脂民膏在外地消遙快活又怎可曝光? 減左呢D數就唔準啦! 難為了一班女國民離鄉別井,在外地幹粗活,男國民做警察都無槍,惟有...

原帖由 minka 於 2010-9-10 13:52 發表
佢地不停搵藉口懶死人,懶香港政府

唔應佢地講野要有証據
之前旅遊局長話佢地菲人黎香港洗既錢比香港遊客去菲國還多==不過無實質數據

男爵府

總之打死都唔信曾生會無禮貌
同埋上次咩議員又屈海關
如其同圍屈人,不如實在儉討下自己國家啦
個個搵藉口懶人

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

其實菲總係覺得自己衰晒瘀晒,想挽回一點面子,免被彈劾下台,可惜沒有政治智慧的他竟將本來逐漸淡化的議題(不接電話)重新提起,作用就如討論區一樣,主題再被放在版頭! 看來他應來BABY KINGDOM實習一下便知個中道理,變精D

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

毎次睇見佢個樣.我就好火滾

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

呢堆垃圾日日都有新攪作
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

大宅

區區小國元首,國家秩序攪不好,竟拘泥外交小節,可恥!

我們作為小市民的,都能找出他是何等昏庸、悲劣、無知!!
在其他大國眼中,對他應付危機事件的態度和應辨是如此荒唐、無能、小家,蒙必成為各國外交人員聚首時,開場的政治笑話。

大宅

超級同意...簡直係火都黎!唔駛開口,淨係見到佢個笑笑口o既樣,就想一拳.....
原帖由 wcpcelia 於 10-9-11 07:06 發表
毎次睇見佢個樣.我就好火滾

大宅

原帖由 claudia 於 10-9-10 23:51 發表

你講得好好. 我睇新聞後第一個想法唔係我們特首封信有幾失禮. 而係為菲國人民可悲, 有個咁低EQ, 無政治智慧同氣度的人做總統!

古時有句說話好好 - 承相肚內可撐船.

做大事者不會斤斤計較. 觀菲國總統事件後的 ...

當我睇到呢段新聞,第一個反應係:

佢又想掂? 呢個星期嘅focus轉咗喺市長、副市長、申訴專員、警長、當地傳媒等,日日新鮮嘅醜聞啦,香港同菲律賓都開始合作著手調查啦,你依家呢個時候出嚟吠!

又見到你接受訪問嘅嘴臉,仲要講啲無補於事、火上加油嘅言論,真係連環爆粗。(由這件事發生而來,我竟學會了以爆粗才能稍平息這團怒火。小朋友,請不要學習。)

冷靜落嚟之後,我想話比你呢個臉皮厚十寸嘅"腫桶"知:

1. 香港人一向做嘢嘅方法,就係以書面詳細列明要求,企業間都會咁做,唔想有誤會、錯漏、爭議。如果封信唔寫清楚,你又話我哋當時無講,所以無資料提供,咁依家寫咗就話我哋教你做嘢。吹b~

2. 縱使政府今次真係喺信中無客套用詞,嚴正去指示你作出交待,那又有何不妥?我深信大部份香港人都支持政府咁做。對你班咁目無法紀、妄顧人命、癲倒是非、各懷鬼胎、錯漏百出、自以為大的第三小國,難度我哋十幾個鐘喺電視機前,殘酷地親眼睇住你哋點庸碌無能咁犧牲我哋8條人命,拆散咁多個家庭,代表市民嘅政府仲要用客套說話求你哋比個交待我哋?????

我哋已經禁住怒火,係未有正式報告前,比啲時間你去搵落台階,未用嚴詞向你索償同責備,你仲反過嚟惡人先告狀。x?%y#z

大宅

國總統,度開腔,說,所提証供時花時變,不理國家落,流政治家,分可恥

首頁

尾頁

跳至