少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 孩子令你感動的說話

還記得囡囡歲多時一次我喊緊﹐佢遞張紙巾俾我。

現在三歲多了﹐今朝一齊看故仔書﹐講到有墳墓﹐就同佢解釋墳場﹐墳墓﹐生老病死﹐話爸爸媽媽都會老﹐都會死。

囡囡話﹕唔駛擔心﹐你會變做BB﹐我會抱你﹐好小心甘抱你。

setyawan  好可愛呀!  發表於 12-3-24 17:14

大宅

想唔到囡囡三歲多已有感情問題。

她在學校同男仔女仔都一齊玩。早一排聽得多白雪公子同白馬王子既童話故事﹐話自己係公主﹐要同xxx(男同學-王子)結婚。某一日突然間﹕

囡﹕我唔開心。
爸﹕咁點解你唔開心呀﹖
囡﹕因為xxx(個男同學)唔愛我。
爸﹐媽﹕ 咩你地唔係friend,成日一齊玩既咩﹖
囡﹕但係佢唔愛我﹗
爸﹐媽﹕ 唔駛擔心﹐你又靚又叻﹐有時D男仔係好可惡唔識好野。遲D等你大個D﹐16歲啦﹐自然有好多男仔找你﹐多到你要叫佢地排隊。

我地一路安慰個女﹐一路對望﹐驚覺到個女識唔少野﹐講到話佢大個左會好多男仔找佢﹐其實我地一D都唔捨得﹐到時我地好難可以保護到佢﹐好可能講多句都嫌煩。

大宅

從前同囡囡講開人會有生老病死﹐順便講埋爸爸媽媽都會老都會死﹐囡囡好似冇乜特別反應﹐仲叫我地唔駛驚﹐佢會好小心好似抱BB咁抱我地。

尋日朝早﹐囡囡食食下早餐特然間喊﹐話想要爸爸媽媽﹐我地話爸爸媽媽咪係度囉。囡囡話我唔想你地死呀﹐唔想你地老呀。我地知道囡囡大個左開始真正明白生老病死﹐一邊解釋俾佢聽呢個係自然定律﹐唔需要驚﹐人老左都可以好開心﹐另一邊個心戚住戚住﹐我地都唔想老﹐離開囡囡呀。 :cry:

大宅

Re: 孩子

我大女有時都會咁講﹐都係又感動又內疚。

[quote]
大眼肥妹 寫道:
話說個女尋日開始自己番學,佢第一日好乖全程都冇喊到.但今日婆婆揍佢番學臨走之前同佢講"我買完

大宅

BB2WONG,

真係好感動呀﹐我睇完都眼濕濕。兩個囝都好生性呢。

你好利害﹐無人幫手仲要返工打理家務煮飯恃奉老人家﹐換著我實做唔到咁足﹗

大宅

水母,

我之前都有同個女做言語治療﹐所以都很明白你的心情﹐簡單兩字著實令人感動死。

繼續努力﹐你既苦心係會有成果既﹗

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊