少年成長

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Re: 孩子令你感動的說話

30個月的天天豬前日又哮喘
我抱著他: bb你乖啦, 要食藥藥呀, 藥藥係幫你架....."
bb: 好難食, 唔食呀
我難過地想喊: 媽咪知係難食, 但係唔食唔得呀, 媽咪好想幫你病"
bb: 媽咪好擔心我呀, 我食藥啦"
............
媽咪感動到眼都紅晒
........
bb: 好啦, d病病俾晒媽咪啦"
媽咪 :lol:
我係天天豬, 爸爸媽媽好愛我呀!

子爵府

爸爸開車中, 有架的士轉入我們條線
BB: 爸爸前面有架的士呀, 小心呀
爸爸: WOR
BB: BB幫爸爸睇車車, 爸爸小心呀
爸爸: 知啦
BB: 爸爸, 爸爸, LI邊有車車啦, 小心呀
BB: 迥旋處啦, 爸爸唔好衝出去, 要避車車啦
(媽咪好感動... 爸爸... 煩+小小感動) :-P

子爵府

machama,
你會感動 & 你先生會 "煩", 多d.
因為你架車有兩把小嘴講不停, 我架車只有一個小嘴巴講不停.

子爵府

我隻腳損左
BB每朝起身: 媽咪腳腳好左未呀?
看完之後話: 仲未好呀, 媽咪腳腳好痛唔好抱BB啦, BB自己行"
如是者問了成個月...... 都好感動(不過又乘機扮腳痛, 唔駛抱佢)

子爵府

cutebaby,
你個仔好懂事呀. 你果一刻一定好安慰.

東京mewmew,
你個仔好錫daddy呀, daddy一定感動水

好touching.

瑩瑩 寫道:
.....o岩o岩同 4 歲既囡囡睇完套<老友狗狗>,劇情有寵物離世,係佢第一次正正式式接觸到乜野叫做"生離死別",雖然我地無養甚麼寵物,但佢都好似好明白"死亡"既意思咁。:cry:

我:任何生物/動物都會老死架 ...(暫時解釋比佢知老先會死)
囡:媽媽,我唔想妳老,唔想妳死
我:傻豬,囡囡越大個,媽媽又跟住越大個,咁越大個D 慢慢就會老,老左咪會死囉,每個人都必定經過架啦...
囡:我唔想妳老,唔想妳死 (喊晒口,成苞眼淚係眼晴),妳死左無人照顧 Jackie 架喇:cry:

跟住............2 母女攬住一齊喊。 :-(

子爵府

甜水爸爸

爸爸煮好涼茶捧上樓
BB聽見立即放下玩具從床上站起來說 : 爸爸好辛苦呀, 爸爸好好呀, 爸爸你辛唔辛苦呀, BB要飲多D呀, 多謝爸爸, 唔該晒爸爸..."
接過涼茶咕咕咕喝了大半杯
爸爸受寵若驚 :BB你是爸爸的心肝, 爸爸做麼都....."
媽咪都好甜, 不過有D呷醋 " 衰仔, 媽咪煲湯, 你又唔講下

子爵府

原來我硬硼硼的天天豬也有感性的時候, 昨晚
媽咪: 你大個D自已睡啦, 好唔好?
天天憂愁地說: 我唔想大個呀
媽咪: 你怕自己睡呀, 唔怕啦, 買個THOMAS床床放在媽咪床旁邊都係一起睡架.
天天: 我大個左, 你係咪就老啦
媽咪: 係呀, 媽咪老LOR
天天: 我唔要你老, 我唔想你老, 你老左係咪會死, 我不要你死....."
媽咪即刻眼圈紅晒

媽咪: 放心啦, 媽咪冇咁快死架, 媽咪要陪你娶老婆, 生BB..."
天天: 點娶老婆呀"
媽咪: 好似爸爸娶媽咪咁LOR"
天天: 但我唔識生BB呀
媽咪: 傻瓜, 係你老婆同你生架嘛, 唔駛你生架"
天天: 邊個係我老婆呀
媽咪: 係一個你好鐘意個女仔LOR
天天: 我唔鐘意女仔, 我鐘意男仔
媽咪: 邊有男仔同男仔結婚姐, 爸爸都娶媽咪啦, 媽咪係女仔.
天天: 但我唔鐘意其它女仔, 我鐘意媽咪, 我同媽咪結婚啦
媽咪: 好啦, 好啦
天天: 點結呀
媽咪: 一起去影結婚相之後簽字結婚LOR
天天: 係咪好似同爸爸咁呀
媽咪: 係呀
天天: 咁我同媽咪同爸爸一起結婚啦, 三個人一起啦, 好唔好呀
媽咪: 好
天天終於滿意的睡覺了

我就有D唏噓, 我的兒子初成長, 開始思考生老病死了, 開始害怕別離......

子爵府

昨晚爸爸沖奶奶時不小心被熱水燙到手
媽咪[呀, 痛唔痛呀, 咁唔小心]
天天好大聲 [唔制, 我唔制]
爸爸 [你咩唔制呀]
天天含住淚好惡叫 [唔制, 唔可以]
媽咪細心發現了 [你唔想爸爸整到手呀?]
天天眼淚流出來嘟起小嘴小聲說[係呀, 我唔想爸爸燙到手麻, 我好心痛麻, 我好心痛架.....]
爸爸立即放下奶樽抱起天天說 [傻豬, 爸爸皮皮好厚, 唔痛架]
天天蹶嘴說 [但我個心好痛呀, 我唔想你燙到手手呀]
爸爸媽媽都感動得哭了 :-( :-( :-(

[餵藥]
天天3歲2星期時媽媽感冒了
天天: [媽咪, 幾點啦]
媽咪: [九點多了]
天天: [你還不快些食藥?]
媽咪: [是了是了, 媽咪忘了]
天天跑去拿出藥袋說 [等我餵你食啦]
媽咪裝害怕 [但是我怕苦, 唔想食]
天天一邊將藥袋里的小藥包倒在床上一邊說 [不食藥病病怎會好呢? 藥藥幫你打細菌架麻.]
媽咪 [我怕苦]
天天把小藥包中的拿一粒放進媽咪嘴里說 [張大嘴啦, 我幫你放喉嚨錠, 飲啖水就食左了, 知唔知呀]
見我食完一粒, 天天就把藥包放進藥袋, 再拿另一包說 [你放心啦, 我不會搞錯架, 不會俾你食兩次架, 食兩次唔得架, 現在食這種三角型的藥藥啦, 張大嘴啦………]
媽媽好笑又欣慰, 養兒三年, 此乃甜蜜的回報也.

zoieshiulum  阿仔好正:)  發表於 13-1-4 16:53

子爵府

晚上回來, 婆婆說天天豬今天靜靜在菩薩面前講了好久, 不讓婆婆聽.
婆婆偷聽到原來天天在說 [保佑媽媽病病快好,身體健康, 保佑爸爸病病快好, 身體健康, 保佑天天病快好, 身體健康, 把細菌都沖到水里浸死, 沖入大海......]

好感動呀, 小小的天天竟也懂關心人了....其實我同爸爸只是飲中藥調理下, 病到發燒的是天天豬呀. :-( :-(

子爵府

[好乖乖]
帶3歲4個的天天去看醫生,
他搬了兩個小凳子過來說 [婆婆, 你好累啦, 你快坐吧]
婆婆開心的坐下, 天天又拉著媽媽的手 [媽咪你坐吧]
媽媽看見已沒有多餘凳子說說 [媽咪不累, 你有病你坐吧]
天天 [但是你好累了, 你坐吧, 我坐你腿上就好了]
媽媽只好坐下說 [天天真乖, 有個兒子真好]
天天睜大眼睛看著我說 [係呀, 我病都沒有叫婆婆抱, 我好累好累自己走的, 走到腳都軟了, 我都忍住, 因為我知道婆婆好累的……]
媽媽聽了心中好感動, 真是個乖兒子忙說 [做的對, 不過下次可以叫媽媽抱, 媽媽不累的.]

子爵府

天天: 媽咪, 我個心成日都好掛你架
mami: yes, 我都係
天天眼濕濕抱緊我的手臂: 媽咪, 我真係好愛你架!
mami 流淚: ai ya, 你整喊我了
天天流淚笑: 我地又成了兩個大喊包了

子爵府

上個月dad問天天 [mami咁錫你, 你長大點對mami呀?]
天天 [我大個之後, mami你就唔駛郁了. 你在床上訓, 你要刷牙我law俾你, 你要吐水我用野接住. 你要去廁所, 我揹你, 你要食飯, 我餵你.....咁你就可以好好咁嘆下了!]

聽完之後... 唔知欣慰 定好笑... 好似講到我癱左咁.....:tongue:

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊