母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: "保持/增加奶量的飲食"討論題目參考

謝謝Glad有用的資料

我bb現在10個多月大,一直都是給母乳(80-90%)plus formula milk.計劃希望持續至他1 yr
可惜在12月頭自己患上感冒,仲傳染埋比阿仔. 阿仔瞓得唔好時我更加冇覺好瞓. 又病又tired.本來1天pump3次,變2次, 有時什至1次.而因食藥怕d奶也有藥的成份,pump出嚟d奶又倒哂. 差不多成2weeks才好番 . 但奶量已drop dramatically :-(
上個星期我又病過,又食藥,倒奶..bb又大傷風..個cycle又嚟過..有想過放棄
依家通常只pump1次奶,都唔夠他1餐份量. 唔知而家仲可唔可以增加番d奶量?? ?-(

見到有d mama喂母乳到bb至2yr,好鼓勵啊

各位母乳mama加油呀 尤其新手mama
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/67882/Signature3.jpg[/img]

複式洋房

Re: "保持/增加奶量的飲食"討論題目參考

vickyLai 寫道:
我今天才加入BK的,看了這個討論區大半天了,很感人!我BB今天26日大,因為我是開刀的,再加上BB不肯埋身,所以現在每次約1-1.5oz/3hr人奶(用電pump),約六次,再補3oz奶粉.昨天下午,我依舊試下俾他埋身,這次他居然啜了15分鐘!我真得開心的哭了!(I can breast feed him for the 1st time!) 我開始希望可以增加奶量,但今天埋了2次身,每次約15-20分鐘就停了,第三次他都不肯再啜了,我自己每次只pump出1oz(難怪bb不肯啜,太少了),最惨bb今天都沒有睡!not until now(9:00PM), 我不知是否因為bf另他confused左?因為我push他埋我胸食時,他喊得好悽凉 :-( 請問 1)我是否應繼續試埋身 2)為何d奶量都差唔多(每次1oz). Thanks a lot!

personally, 我覺得可以埋身當然最好不過.因他sucking will stimulate your milk production. 我鼓勵你繼續嘗試 :mrgreen:
我bb自從我番工後便不肯埋身了,當時bb約4個月大.便唯有pump給他. 埋唔埋身只好順其自然.
可以試下等bb自然吸啜, 如force/push他可能有反效果. bb仲細,要慢慢學. keep it up

可以渴木瓜魚湯增加奶量, 盡量多飲水/湯, 多休息, relax, 奶量便會夠. 我自己就待他吃完再pump清個乳房. pump/給他吃得多,大腦便收到信息會繼續做奶
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/67882/Signature3.jpg[/img]

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊