跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

唔好自責自己啦, 大家都係初為人母好多野都唔識,只要下次小心d唔好冷親bb就ok啦

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 aapingyi 於 10-10-2 22:54 發表
BB 又咳, 又有鼻水, 得個幾月人仔就病左, 佢咳得好辛苦, 醫生話盡量唔好食藥,

我以為辛苦餵人奶, 得佢身體強壯D, 最後都病左,
可能我唔識照顧佢, 冷到BB, 好唔開心, 好心痛, 好內疚 ...

唔好咁啦, 我都係餵全人奶, bb都係病左, 睇左醫生仲要有藥食tim! 佢把聲沙哂, 每次聽到佢喊個心都up住up住...唉...最衰係我自己都病埋, 我食左藥仲好驚唔知醒聽唔到阿b喊啊. 我阿媽仲講左句"陰公囉, 個幾月大人仔就要食藥", 我聽到真係好唔安樂.

不過唔緊要啦, 為有阿q D諗, 佢早D病過就早D有呢種病既抵抗力! 好番之後下次就唔會再咁易病架喇! 你要比心機照顧BB等佢快D好呀!

係呢我想問下, 你自己本身係唔係都比較易傷風感冒架? 因為我聽人講, 阿B食人奶係就係吸收左我地媽媽好多抵抗力, 但係如果有某D抵抗力媽媽本身係弱項既, BB對於果幾樣病都係會弱D架. 即係好似我咁, 我本身鼻敏感開, 阿B就好易都會有鼻敏感, 因為我本身體質係呢方面既抵抗力唔強. 所以我都想八掛問下你會唔會有同感呢?

禁止訪問

複式洋房

我都係咁~~BB比爸爸傳了病~~無法幫佢,都係等佢自已好

大宅

我個b都病左,咳得好勵害及鼻水鼻塞樣樣齊,
e生又係叫5好食藥, 咁妳地有無比藥bb食ar?

大宅

我BB都病左,同我一齊病,
感冒咳,睇醫生食左藥一星期先好番.
醫生開D藥好輕,所以我都比佢食,
呢排咁乾燥好易咳架,唔好怪自己啦.
BB既抗體係媽媽比,所以媽媽病BB都會病.
咳得太辛苦真係要食藥,
因為有痰抖氣會好辛苦架.
我餵人奶都有食藥,最緊要同醫生講,
佢會開D無咁勁既藥。

大宅

夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章

我的兒子三個月時, 發燒, 有鼻水, 有痰, 即刻送佢入院, 留醫四日三夜, 花了12000元左右, 幸有保險.

如果說內疚, 我不應比你們更內疚嗎? 抽血, 抽鼻水驗, 見到都傷心.

不過, 小朋友唔病唔大喎!

珍珠宮

我果個都病左, 發燒, 流鼻水, 有痰.都有食藥同睇醫生

別墅

吾好太自責啦! 呢D天氣時冷時熱, 大人都易病何況小B,總之經驗是累積回來的, 繼續加油, 祝早日康復!

別墅

BB仔抵抗力弱,係會容易病的。不用內疚呀!
bb食你的奶奶,媽媽心情好啲,奶奶都好味的架!bb有病都快啲好返,係咪?

伯爵府

虎到金來勳章

我個b食左成個星期保嬰丹啦,都仲係鼻塞,d鼻水又出唔到,成日倒流甘咳.都好心痛佢

子爵府

好媽媽勳章

我嗰個都病咗已經痾咗個幾星期, 醫生話佢太細唔食得止痾藥, 唯有等佢自己好返賂痾清啲菌, 好彩佢食得玩得瞓得咋, 見佢個pat pat痾到紅晒, 一抺就喊心都痛埋呀!

大宅

回復 12# pakyumama 的帖子

你去BB 用品店買支吸BB 鼻涕既野,
佢係用條管,放係BB 個鼻出面,
跟住一邊你用個口吸出黎,
佢會流落中間個盒仔度,好衞生同好有效.

大人就話識呻出黎,
BB 要你幫佢吸,唔係佢鼻塞好辛苦架.

複式洋房

我都同bb 一齊病, 可能我已經之前傳左比佢喇....而家我bb 呢2日都有咳有痰, 透氣有d 聲(d 鼻屎塞住), 我見佢食奶都ok, 又暫時冇發燒, 暫時冇睇e生呀! 因聽朋友講睇醫生都冇用, 都冇藥食....so 希望佢而家自己快d 好番喇~~~~小朋友有病, mama 一定好心痛! 而家感受到做媽媽既辛勞!!

別墅

我自己都病左,感冒仲有咳,我將呀B搬左去同工人瞓,自己日日帶口罩,抱都無抱呀B,好驚傳染比呀B,已經第3日未抱呀B,好掛住呀.

原帖由 zippyv 於 10-11-20 11:26 發表
我都同bb 一齊病, 可能我已經之前傳左比佢喇....而家我bb 呢2日都有咳有痰, 透氣有d 聲(d 鼻屎塞住), 我見佢食奶都ok, 又暫時冇發燒, 暫時冇睇e生呀! 因聽朋友講睇醫生都冇用, 都冇藥食....so 希望佢而家自己快d 好 ...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

AI...我細仔今日都病左呀,頭先至同佢睇完醫生黎呀
細B尋晚成晚都因鼻水所以瞓得唔好呀,成晚喊

珍珠宮

我個病左十幾日, 岩岩先好返...
之前多痰, 咳, 發左幾日燒, 便便又唔靚.
睇過2次醫生, 之前病左要餵藥,. d食奶時間又唔定時, 加上大女又係病, 餵完細食藥又餵大0個個, 真係好辛苦呀...

子爵府

回復 12# pakyumama 的帖子

我個BB又係病, 有輕微鼻水, 咳, 有痰聲. 食咗幾日保嬰丹.

請問去睇醫生, 剛3個月BB可以食西藥嘛?

伯爵府

虎到金來勳章

亞b已經睇左2次醫生啦,食左差不多2星期藥,本來好得7788,之前嚇親大喊一場,鼻塞又黎過,醫生都要佢食晒d藥先得,因為驚佢又再返發.我個b未到3個月架
原帖由 minisheep 於 10-11-25 10:55 發表
我個BB又係病, 有輕微鼻水, 咳, 有痰聲. 食咗幾日保嬰丹.

請問去睇醫生, 剛3個月BB可以食西藥嘛?

首頁

尾頁

跳至