自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

大宅

唔明想問下, 呢一代有好嘅教育, 父母知識又比上一代好, 又有親子, 點解反而比上一代冇信心呢? 我唔係好明?

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

因為而家D父母太溺愛子女,教到個個茶來伸手飯來張口,供書教學之餘又要比埋錢佢結婚生仔,佢哋連自己既人生大事都無能力,萬一仲要出埋錢養埋個孫,做父母既仲點敢諗佢養呀!

子爵府

我都識呢d人,仲話屋企人5幫佢~

原帖由 alicemic 於 10-10-3 16:31 發表
因為而家D父母太溺愛子女,教到個個茶來伸手飯來張口,供書教學之餘又要比埋錢佢結婚生仔,佢哋連自己既人生大事都無能力,萬一仲要出埋錢養埋個孫,做父母既仲點敢諗佢養呀! ...

禁止訪問

珍珠宮

我諗起而家d父母對仔女o既期望, 不外乎係做個好人、開心健康, 以前一輩希想佢吐氣揚眉、出人頭地。(兩者絕無貶意)
身邊o既親友, 最後一個叫"顯揚/耀宗/耀祖" (or類似意思) o既人今年已經過三十。

珍珠宮

大廚勳章

原帖由 alicemic 於 10-10-3 16:31 發表
因為而家D父母太溺愛子女,教到個個茶來伸手飯來張口,供書教學之餘又要比埋錢佢結婚生仔,佢哋連自己既人生大事都無能力,萬一仲要出埋錢養埋個孫,做父母既仲點敢諗佢養呀! ...

Agree!
仲有,而家D父母種到D小朋友太自我同自私,搵到錢只會自己享,點會預埋父母.而家d人無咩孝心,有咩事搞唔掂就搵父母幫,但當好境時係唔會記得父母.另外,而家d人亦太喜歡埋怨/唔知足亦唔識感恩,小朋友不知不覺學埋,唔多識感激父母養育之恩.

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 豆丁 於 10-10-3 16:34 發表

我都識! 最頂引係佢2公婆都讀到碩士,40+歲人結婚都話唔夠錢,緊係啦! 個老婆要係5星酒店擺酒先夠威! 都唔明,唔夠結咪儲多2年先囉,仲乜老憑要老豆埋單?:;pppp: :;pppp:

珍珠宮

大廚勳章

原帖由 豆丁 於 10-10-3 16:34 發表

我都識唔少,真係好不知所謂.

翡翠宮

原帖由 FullOfBlessing 於 10-10-3 16:43 發表

Agree!
仲有,而家D父母種到D小朋友太自我同自私,搵到錢只會自己享,點會預埋父母.而家d人無咩孝心,有咩事搞唔掂就搵父母幫,但當好境時係唔會記得父母.另外,而家d人亦太喜歡埋怨/唔知足亦唔識感恩,小朋友不知不覺學埋,唔多識感 ...

全中!

有錢2公婆去遊阜,無錢供樓養父母! 有錢比老婆買名牌,無錢同父母飲茶! 真係見唔少!

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 咕咕豬 於 10-10-3 16:23 發表
唔明想問下, 呢一代有好嘅教育, 父母知識又比上一代好, 又有親子, 點解反而比上一代冇信心呢? 我唔係好明?

查實我地呢代係最慘既一代, 要養上一代, 自力更生去搵錢結婚生活, 又要養埋下一代.

上一代要養係責任, 佢地都無$剩;
自己搵$去讀大學, 結婚生仔;
養下一代又係責任, 市道唔同, 讀完大學都未必搵到工, 唔係勤力就有啖好食, 莫講買樓結婚.

責任兩個字, 已經壓得我地好辛苦.

伯爵府

那現代教育是否走錯了路呢?如果是的話為何個個樂此不疲???

瑪瑙宮

大廚勳章

原帖由 咕咕豬 於 10-10-3 16:23 發表

以前d 父母都生番幾個 , 甚至有d 半打...

現在個d 一個起2個止 ...
社會係就係發達左 , d 小朋友都學歷高左 , 但 , 競爭亦大左 , 好多仔女能夠養到自己唔駛回家白吃已很滿足 ... 而且仔又要養下一代 .

特別係生得個1個.... 個細路都可有壓力架 , 老年多病 , 無論錢和精神都好重負擔 , 我自己就好明白呢個感受 .... 我係獨女.... 屋企人咩事你都要理... 有時真係..
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

禁止訪問

公爵府

因為而家D後生識搵笨,
責任二字喺正苦到,
我識有個啊婆有幾個仔女,
有d係專業人仕,
但啊婆話佢攞綜援,
我話你個仔都搵到啦!!!
搵到一會事,攞多份無洩底,
佢話叫仔女去宣誓唔養佢就搞掂。
不過唔知真定假????

公爵府

原帖由 seaheart88 於 10-10-3 16:58 發表

以前d 父母都生番幾個 , 甚至有d 半打...

現在個d 一個起2個止 ...
社會係就係發達左 , d 小朋友都學歷高左 , 但 , 競爭亦大左 , 好多仔女能夠養到自己唔駛回家白吃已很滿足 ... 而且仔又要養下一代 .

特別係生 ...

一個好慘,
第二時要狽起成頭家,
所以以前d人生五六個,
一人俾一二千父母都好好駛。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

而家d父母唔系餐餐清,好多人都有saving,所以唔驶望下一代比自己洗返. 何况呢一辈d青年人家用都唔会比

禁止訪問

等待驗證會員

其實最慘係我地呢輩3文治階層! 既要養父母,又要養下一代, 重要留錢養老。將來兒女肯供
養我們當然好~ 但眼見現在身邊的年青一輩,自己都搞唔掂,甚至好多老奉父母要幫佢地,我們這一代更要自保, 如果只是一心奢望兒女養, 假若事與願違,自己又無積蓄,到時真係臨老唔過得世......唔通單靠政府養? 睇下醫家既無依無靠既老人, 境況何其悽涼....

翡翠宮

原帖由 EVA222 於 10-10-3 17:07 發表

你錯喇!我老公話數唔係咁計,世事無公平,佢阿媽有7件,得兩個仔肯養,睇番好多多產家庭,靠生性的去支撐,其他唔番來攪事,已經謝天謝地.

仲有,通常越錫果個就越唔生性越敗家!

瑪瑙宮

大廚勳章

原帖由 EVA222 於 10-10-3 17:07 發表

你錯喇!我老公話數唔係咁計,世事無公平,佢阿媽有7件,得兩個仔肯養,睇番好多多產家庭,靠生性的去支撐,其他唔番來攪事,已經謝天謝地.

迷就係生多d 好囉
如果生得個1個 (霉霉地似我) ...自己都係一般般
如果生多幾個 , 有1-2個能力夠 or 特別孝順 .... 已經好ok 啦...
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

首頁
12345...13

尾頁

跳至