想生BB

跳至

首頁
12345...11

尾頁

子爵府

我不停喺BK網睇來睇去, 想揾個成功率高嘅不育醫生, 幫我做IUI/IVF.
我發現, 以下呢幾個名醫都 VERY 受歡迎!
1. DR SO W.K.
2. DR TAY
3. DR CHAN C.W.
4. DR TUNG

我個個都BOOK 咗, (除咗 DR SO)
打算十二月OR 一月做IUI/IVF.
我想問吓各位JM, 你地可唔可以講吓你地睇邊個E生?
成功率有幾高? E.G. 2次IUI, 一次成功....

我真係好想揾一個'最'好嘅. 可唔可以分享一下你嘅經驗? THANK YOU! (我知其實好難比較, 但係我都想做一個統計.)

子爵府

Can anyone give me some advice please?

男爵府

好媽媽勳章

Support! Support!

I also need this information!

Anyone can advice?

子爵府

Morrigan, thanks for your support!!!!

你應該排egg egg la, check 咗紅d未呀?
我啱啱check 咗, 紅d仲係白雪雪呀!

我真係好希望有經驗嘅jm可以比d 意見我哋呀!!

原帖由 morrigan 於 10-10-25 21:54 發表
Support! Support!

I also need this information!

Anyone can advice?

別墅

我做第一次IUI就成功了,醫生係董醫生。

我好感恩,這次係第三胎,今年係高齡產婦,有多種婦科病。第一胎自然有大仔,第二胎流產,第三胎一次iui bingo。我依家懷孕8個月啦!

大家要努力!最重要放鬆心情,我係預咗做幾次的心態去做,唔得都算,因為我認為已經努力咗,這樣會無咁大壓力。
誰能使我與基督的愛隔絕呢? 難道是患難麼?是迫逼麼?....... ;-)

禁止訪問

大宅

個topic 好正
我都好想知。
原帖由 zarara188 於 10-10-25 19:44 發表
我不停喺BK網睇來睇去, 想揾個成功率高嘅不育醫生, 幫我做IUI/IVF.
2. DR TAY
4. DR TUNG

打算十二月OR 一月 ...

複式洋房

回覆 1# yellow2fish 的文章

我係睇Dr.Tung,仁安醫院,個人覺得Dr.Tung好Nice,好有耐性,好關心我,比到我有信心,我呢個藥煲見過咁多醫生最好人一定係佢.仁安姑娘個個都好Nice,好有耐性聽你講野.我之前做過IUI,做完一次醫生已經話IVF對我黎講會好D,但我自己死都要做多2次,所以真係要聽醫生講,Now做緊IVF,已抽Egg,希望黎緊放胎成功!!

男爵府

我睇的醫生都不在名單內,雖然我做左一次IUI唔成功,但我會繼續睇而家個醫生。如果做多2次IUI都唔得至會考慮轉其他醫生或者其他方法。

複式洋房

回覆 1# 貓 的文章

貓,咁你睇邊個醫生?

男爵府

糊塗雪
我而家睇個醫生姓陳,係男醫生,但呢度應該冇乜人提過。由於我而家仲未成功,所以我暫時唔會係呢度公開住喇。唔好意思~

原帖由 糊塗雪 於 10-10-26 17:06 發表
貓,咁你睇邊個醫生?

大宅

本人只認識2同4, 知道呢2位醫生都好多耐心解答病人問題亦都好用心同盡力。但成功率高唔高我覺得係因人而異, 年齡啦/本身自己兩公婆既問題啦/身體既質素等等/心情啦/再配合天時地利人和等等太多因素。

所以我覺得係應該搵一個你對佢有信心既醫生成功率自然會高。

原帖由 zarara188 於 10-10-25 19:44 發表
2. DR TAY
4. DR TUNG

打算十二月OR 一月 ...

別墅

我都覺得係因人而異~

原帖由 siu_lo 於 10-10-26 17:54 發表
本人只認識2同4, 知道呢2位醫生都好多耐心解答病人問題亦都好用心同盡力。但成功率高唔高我覺得係因人而異, 年齡啦/本身自己兩公婆既問題啦/身體既質素等等/心情啦/再配合天時地利人和等等太多因素。

所以我覺得係 ...

子爵府

三叔公 , 你真幸福呢! 待產嘅心情我都好想FEEL 吓呀!

我又係高齡, 仲要有多囊, 經常冇卵排.
我見好多JM 都話DR TUNG (dr tay 都係) 好好人, 可惜我要排到1月先有得睇佢. 我宜家已經開始咗睇 dr chan. 試咗2個cycle 排卵藥都唔得. 於是打算 dec / jan 做 iui/ivf. 不過,
咁啱到時又輪到我可以睇埋 dr Tay & dr tung喎...

哈哈... 我已經等咗佢地8,9個月架啦! DR CHAN 反而七月可以睇咗先, 咁我咪睇佢囉! 我當時有殺錯冇放過, BOOK 晒佢地先. 我又想睇埋DR TUNG, 聽吓佢嘅意見.

你地話我係咪好唔應該呢?心大心細咁!

原帖由 三叔公 於 10-10-25 22:56 發表
我做第一次IUI就成功了,醫生係董醫生。

我好感恩,這次係第三胎,今年係高齡產婦,有多種婦科病。第一胎自然有大仔,第二胎流產,第三胎一次iui bingo。我依家懷孕8個月啦!

大家要努力!最重要放鬆心情,我係預咗做幾次的心態去 ...

子爵府

altana-baby,
咁利害!! 打5日針就可以谷到好多eggs... 真係神奇啦!!
咁你今次係咪要減針藥份量?
祝你好孕!!

我想問. 仁安dr tung 係咪收費好高架?? 醫院會唔會另外再收一筆錢? 一般 consultation fee 做個普通檢查要幾多錢呢?

原帖由 Altana-Baby 於 10-10-25 22:59 發表
我現在睇緊Dr.Tung , 亦係只係睇過佢一個咋.
我9月初做左第一次iui , 當時由D3打針打到D7 , 只打左5日 , 因用藥過重攪到太多蛋 , 於是停左針放棄左個cycle , 最後D17就來了m.
剛剛休息了一個cycle , 最近又再開始新 ...

男爵府

好媽媽勳章

回覆 10# 糊塗雪 的文章

Dr Tung 反而叫我做第三次iui,我覺得我情況好嚴重下,所以想立即做ivf

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我今年年頭喺Dr Chan度做ivf,抽咗5粒卵,有3粒可以try受精,結果只有一粒卵子受精,結果係失敗~~

跟住個cycle諗住再接再厲,點知得2粒卵可以抽,Dr Chan提意唔好嘥錢抽卵喇,因為好大機會會冇卵受精,結果轉做iui,結果當然又係失敗~~

跟住我休息咗幾個月,諗住排Dr So同Dr Tay,到8月排到睇Dr So,今次ivf抽到5粒卵,結果有3粒受精,放咗2個胎,有1個雪咗,結果我就 咗~~

Dr Tay都唔駛再睇lu~~

子爵府

真係戥你開心啦!! CONGRATZ!!! ^^

咁即係你做咗2次IVF? DR CHAN= FAILURE
DR SO = SUCCESS!!

有冇其他外在因素影響?
E.g. ivf 前做運動, 針灸, 中醫,.雞精, fertilaid, 花膠湯, 八珍湯? 全脂鮮奶..?

仲有, 我想問吓, 2位doctors 價錢分別係幾多呀?
dr so 係咪真係貴好多? thanks!

原帖由 babies123 於 10-10-26 19:47 發表
我今年年頭喺Dr Chan度做ivf,抽咗5粒卵,有3粒可以try受精,結果只有一粒卵子受精,結果係失敗~~

跟住個cycle諗住再接再厲,點知得2粒卵可以抽,Dr Chan提意唔好嘥錢抽卵喇,因為好大機會會冇卵受精,結果轉做iui,結果當然又係失敗~ ...

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 zarara188 於 10-10-26 20:15 發表
真係戥你開心啦!! CONGRATZ!!! ^^

咁即係你做咗2次IVF? DR CHAN= FAILURE
DR SO = SUCCESS!!

有冇其他外在因素影響?
E.g. ivf 前做運動, 針灸, 中醫,.雞精, fertilaid, 花膠湯, 八珍湯? 全脂鮮奶..?

仲有, 我想 ...

多謝~!!

第1次ivf我係有針灸、食中藥、成日飲花膠湯~~

第2次ivf之前,我食咗2個月fertilaid (有冇關系就唔知喇),偉澤 (Dr So嘅lab......Dr Chan係用勝利) 本身有針灸,咁我就直接去偉澤針,唔駛走來走去,其間我冇食中藥 (因為偉澤唔buy中藥,連藥材湯都冇飲),花膠湯都只係飲過2-3次 (只係用瘦肉)~~~

Dr Chan度大約用咗7萬 (冇計自己出去針灸同食中藥),而Dr So度大約用咗8萬幾 (包埋針灸),我計過其實Dr Chan同Dr So嘅醫生費同lab嘅費用係差不多,分別只在於針藥上 (Dr So係用靚藥 gonal-f針筆,而Dr Chan係要自己溝藥粉) ,同埋係驗血費用 (做ivf過程中 Dr So係會有幾次驗血,而Dr Chan係唔駛驗血)~~~

子爵府

Babies123, 好多謝你咁詳細嘅回答呀! ^^
dr so(偉澤)針灸係用出名中醫師嗎? 每次幾多錢?
我喺shum e c 喥針, 大約三百幾蚊一次, 連艾灸.
我見有jm 話dr so 好貴, 嚇到我唔敢book 佢. 原來都唔係. 咁你知唔知 ivf 期間, dr so 點解要你去驗血?

原帖由 babies123 於 10-10-26 21:18 發表

多謝~!!

第1次ivf我係有針灸、食中藥、成日飲花膠湯~~

第2次ivf之前,我食咗2個月fertilaid (有冇關系就唔知喇),偉澤 (Dr So嘅lab......Dr Chan係用勝利) 本身有針灸,咁我就直接去偉澤針,唔駛走來走去,其間我冇食中藥 ...

首頁
12345...11

尾頁

跳至