跳至

首頁

尾頁

大宅

今天女兒要到兩間幼稚園面試,她早上起來時發燒,差不多100,但都要去.

第一間去運頭塘浸信會,我告訴老師女兒發燒,不宜跟其他小朋友一起坐,老師安排我們坐在門則,很快亦安排了面試,到最後要見主任或校長,我再跟另一位老師說明她的狀況,老師很好,先安排她完成面試,好讓她早點離開.

第二間是浸信會正校,我們遲到了約10分鐘,在門口登記時亦同樣通知了職員我女兒的情況,她給了我一個籌叫我到3,但女兒開始很累,很不舒服,她要走,我跟其中一位老師說我女兒的情況,她說:大概還有15分鐘面試才完成,面試室內還要等,你自己安排下啦!我現在是請你安排,如果我可以安排,我已經安排了!我對他們的回應很氣憤,亦很失望,一間大校就只跟著規則做,他們有沒有體恤別人的心?幼稚園老師需要很多的愛心去照顧小孩,這所學校的老師,他們的愛心去了那裡?

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

hi ~ 你啊女係咪 " 嘉睛 " 呀 ?
我地應該係playgroup 同學仔~~
你女平時好主動架 好Q
不過一間學校唔得咪見多幾間囉
有時d老師既態度會覺得係你地求佢唔係佢求你地
所以佢好似唔洗比面你咁囉....
不過呢兩間我都冇報~~~
你啊女咩事發燒呀 ? 而家咁既天氣小心d好~
同埋小朋友唔舒服一定扭計架喇~老師唔體諒都冇計
如果你話佢~佢可能答番你~~個個家長要人體諒佢地唔掂

男爵府

很明白妳的感受,亦很認同幼師最需要的是無限的愛心,幸好這間大校不是妳的首選.
原帖由 maggiechan 於 10-10-30 17:57 發表
今天女兒要到兩間幼稚園面試,她早上起來時發燒,差不多100度,但都要去.

第一間去運頭塘浸信會,我告訴老師女兒發燒,不宜跟其他小朋友一起坐,老師安排我們坐在門則,很快亦安排了面試,到最後要見主任或校長,我再跟另 ...

大宅

唔使氣憤呀...人選你時,你亦可選人....這正正係一個好機會俾係睇清邊一間係有愛心既學校...相反,你應慶幸呀,否則第時囡囡入讀了才看清其真面目,便太遲了!

原帖由 maggiechan 於 10-10-30 17:57 發表
今天女兒要到兩間幼稚園面試,她早上起來時發燒,差不多100度,但都要去.

第一間去運頭塘浸信會,我告訴老師女兒發燒,不宜跟其他小朋友一起坐,老師安排我們坐在門則,很快亦安排了面試,到最後要見主任或校長,我再跟另 ...

複式洋房

我囡囡以前都係讀運浸, 我覺得校長老師主任都好好, 我好慶幸當年揀左佢呀!! 其他學校因無接觸過, 所以唔知係點...
希望晴晴越大越乖的媽子

禁止訪問

醒目開學勳章

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

侯爵府

回覆 3# 晴晴媽子 的文章

運浸

男爵府

畀面勳章

原帖由 kids411 於 10-10-30 23:51 發表
點講 LE ?
比著我,
知道囝囝病,
我會打去問左可唔可以改期.

無用架, 上年我個女都有報浸信會正校, interview嗰日咁啱我個女高燒入咗醫院, 打去學校問可唔可以改期, 個答覆係唔可以囉!! 可能樓主打過去問過唔可以改期, 所以個女發燒都帶佢去interview~

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 karenball 於 31-10-2010 06:40 PM 發表

無用架, 上年我個女都有報浸信會正校, interview嗰日咁啱我個女高燒入咗醫院, 打去學校問可唔可以改期, 個答覆係唔可以囉!! 可能樓主打過去問過唔可以改期, 所以個女發燒都帶佢去interview~ ...

唔係咁死板呀! 如果學校係怕D人扮病要改期, 咪要求出示醫生證明囉, 我覺得咁既要求都合理, 但好強硬咁唔准改時間/日期就有點兒那個喇.

大宅

回覆 1# sampcy 的文章

我之前因為兩個面試時間好近,問可唔可以改後D,佢地都係叫我自己安非他排,好有制度囉!但沒有人情味.我依家只希望運浸收阿女讀上午班,就好啦.

大宅

回覆 8# gardenwoods 的文章

好多謝你的提醒,之前已經對佢地略有所聞,真係聞名不如一見,所以一定要寫出來等大家都知下,依定學生買小見小,佢地點維持落去?

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 maggiechan 於 31-10-2010 08:56 PM 發表
我之前因為兩個面試時間好近,問可唔可以改後D,佢地都係叫我自己安非他排,好有制度囉!但沒有人情味.我依家只希望運浸收阿女讀上午班,就好啦.

運頭塘同舊墟已經算近, 真係安排到都唔使問佢可唔可以改啦, 不知所謂!

大宅

原帖由 maggiechan 於 10-10-31 21:00 發表
好多謝你的提醒,之前已經對佢地略有所聞,真係聞名不如一見,所以一定要寫出來等大家都知下,依定學生買小見小,佢地點維持落去?

我果日都有同阿仔去浸會正校Interview, 我覺得班老師好cool, 完全無笑容, Interview 安排做得唔好, 果日去到有成50多人等(大人加小朋友), 無玩具比小朋友玩warm up 下, 又等得耐, 搞左成80分鐘, interview時間小過10分鐘, 但等就超過1個鐘, 等到我個仔肚餓, 想走...
等到見姑娘或校長時, 見我地個姑娘超級cool, 淨係問左我1條問題(連問同答用左唔駛2分鐘), 不過之前等見佢等左20分鐘...
老實講, 我之前去過佢既open day, 覺得校舍唔錯, 但今次interview比我印象好差, 就算學校收我阿仔, 我都唔會比佢去讀....

除左浸會正校, 我阿仔之前都 in過3間幼稚園, 無一間好似浸會正校噤差....

複式洋房

唔好咁嬲啦,反而應該高興能夠睇清楚間學校的運作^^

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

maggiechan ,

我認同人揀你, 你揀人, 你所講既第二幼稚園, 唔怕無學生, 始終地點夠方便...

我上年接觸過運浸校長, 人家真係好大體, 唔錯既校長及老師...

唔需要激氣, IN多幾間, 或者你會另有心水...

大宅

回覆 1# mrs.so 的文章

原來好多同道中人,我今日等結果.

男爵府

氣憤? 係呢件事上面, 我反而覺得學校無問題.
幾百人面試, 唔洗多, 只要有30個人話小朋友唔舒服, 要幫佢插隊, 就會好亂, 其他等得唔耐煩既家長又會話唔公平.

反而唔舒服唔應該去面試, 如果打左去學校話出示醫生紙都唔比改期, 呢PART就真係學校既問題. 不過浸信會好怪, 星期六IN完, 星期一就會收到信, 所以唔比改期.

上年我出去九龍塘面試, 出面D學校更多人, 更亂都有. 仲要撞晒期, 其中有一個星期六日, 一共要IN 3間, 我個仔又係發燒, 結果我3間都無去, 我知道有D可以請假, 不過亦好多人會因為面試撞期而扮病. 所以聽聞佢地好少收改期既學生(只係聽聞, 唔好怪我多口)

跟住過左幾日, 仲係病緊, 叫做好番D,
去到唔洗旨意早D IN, 淨係係門外都排左45分鐘, 入到操場再排20分鐘.
面試時我個仔仲不停流鼻水, 不過佢都一樣答晒所有問題, 我仲以為一定收添...... 點知....

男爵府

我個仔今年入讀正校 K1, 開學時K1提早左個幾星期開學, 全體老師一樣照顧呢班新丁.
感覺上佢地真係幾嚴, 幾死板, 不過我就幾鍾意, 因為佢地治到我個皇帝仔, 我個仔樣樣都旨意人幫, 脾氣又大.
之前間N1既老師都好似怕左佢咁, 我話佢有既問題, 想幫佢改善, 想佢學到, 但老師成日都幫佢講好說話, 返左N1大半年, 好多野都係學校既老師同嬸嬸服侍佢.

大宅

我個仔舊年IN過運頭街間St. Paul (眾所周知佢地係一間好好既學校,亦知好多人報名兼爭住入讀), 人地interview 安排得好過浸信會多多聲, 雖然果次都等左成1個鐘以上, 但人地有玩具比小朋友玩同warm up, 當我問老師要等幾耐先到我仔interview時, 老師都不知幾有禮貌答我地, 到見校長時校長直情同我地講話唔好意思要我地等噤耐, 全程interview時校長都充滿笑容....同浸信會D人比, 真係差好遠.....

首頁

尾頁

跳至