嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

陪月勳章

阿B已經九個月大了,但仍然要飲奶或者要人呵住先訓得著,尤其半夜4-5點会醒一醒,但自己又唔可以訓返,要我哋抱抱先可以從新入睡。日頭,工人每次呵阿B睡都會喂一些奶,当阿B睡著後,工人有會繼續抱多20-30分鐘才將返上床,請問各位媽咪這樣做是否適合呢?會否令阿B依賴飲奶先制可以訓得著?

民房

原帖由 Peanut2010 於 10-11-3 16:20 發表
阿B已經九個月大了,但仍然要飲奶或者要人呵住先訓得著,尤其半夜4-5點会醒一醒,但自己又唔可以訓返,要我哋抱抱先可以從新入睡。日頭,工人每次呵阿B睡都會喂一些奶,当阿B睡著後,工人有會繼續抱多20-30分鐘才將返上床,請問各位 ...

睇下你忍唔忍心, 捨得放手, 由佢自己學識自己入睡. 

大宅

畀面勳章

咁係唔好,整慣bb要飲住奶先肯訓.

其次,唔駛番工就話ok,要番工既話長期半夜醒都唔好啦.... 但係要教bb自行入睡係要決心同日間既helper配合.但係成功左既話會係十年受用架!

原帖由 Peanut2010 於 10-11-3 16:20 發表
阿B已經九個月大了,但仍然要飲奶或者要人呵住先訓得著,尤其半夜4-5點会醒一醒,但自己又唔可以訓返,要我哋抱抱先可以從新入睡。日頭,工人每次呵阿B睡都會喂一些奶,当阿B睡著後,工人有會繼續抱多20-30分鐘才將返上床,請問各位 ...

大宅

我講野比較直, 請見諒。
其實你自己都覺得有問題啦。阿b都咁大個, 你應該教工人唔好再抱bb瞓了。阿b一開始想瞓, 就應該抱佢上床, 蓋好被仔, 如有心愛的公仔可以給bb抱著, 工人就在床邊呵住, 或拍住佢pat pat都得, 千祈唔好心軟抱佢, 如果bb扭計, 俾個奶咀佢都得, 讚下佢自己覺覺豬好乖好叻, 日日如是, 到你夜晚接手都要統一咁做, bb好快就會適應, 以後佢一想訓覺, 就會自覺地指住張床示意要去瞓覺, 呢個係我個人心得。希望幫到你啦。

大宅

我同你情況差不多, BB6個幾月, 工人抱住瞓, 一放落床即醒, 工人就抱返, 瞓著哂至放返上床...半夜又係要起幾次身....有時俾奶咀都可以即刻瞓返...呢輪出牙就次次要抱.. 試過唔抱佢, 佢發哂癲咁喊到嘔哂成支奶出嚟....佢可以喊兩個鐘都唔收聲 真係唔知點教佢自行入睡??!!

首頁

尾頁

跳至