母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

不經不覺, 全埋身餵母乳已經 14 個月 la, 囝囝食固體食得好好, 淨係早晚 2 餐埋身食奶, 有時夜晚嗰餐 (11:00pm) 係要叫佢起身先食 (因為佢 8 點就瞓), 開始想生第二個, 但唔想比囝囝食奶粉, 我係咪

1.) 可以慢慢開始比佢轉飲鮮奶代人奶??
2.) 轉飲鮮奶, 份量係點? 早晚各一盒?
3.) 你係我, 個囝 8 點已經瞓咗, 11:00 仲會唔會叫醒佢埋身食人奶? (唔叫佢食都可以一覺瞓天光)

thx

大宅

係呀,可以飲牛奶,而且不管你想佢飲牛奶定奶粉,都要及早俾佢試,我14m時有咗細b,啲奶量跌得好勁,大b唔夠奶,其他咩奶都唔肯飲,立即爆瘦,我焗住俾佢食固體食物(即係食5餐固體),2個月後好啲,肯飲半包牛奶,嗰餐就加一隻燉蛋,另一餐就用奶粉開薯蓉俾佢食(單單奶粉佢c都唔飲)。

另外,如果佢8點瞓,又可以一瞓到第朝,就無謂整醒佢啦﹗

大宅

hi kristinecheng ,
我記得你都係 09MAMA, 14M 有第二個好開心呀, 我同老公都 plan 緊想生第二個, 但因為我自己一個人湊, 所以要 plan 得好 d, 第一步就係決心同阿囝戒人奶....

我想問係咪任何一隻牌子o既屋企奶都得 ga? 只要係全脂就 ok? 另外, 我囝囝而家個 schedule 係

7.0am 埋身人奶
9.0am 生果
11.0am 稀飯
3.0pm 蕃薯 / 包 / 餅
7.0pm 稀飯
11.0pm 埋身人奶 (要叫醒佢食)

如果係咁, 我係咪要早晚各比一盒奶佢飲呢?

大宅

我記得你都係 09MAMA, 14M 有第二個好開心呀, 我同老公都 plan 緊想生第二個, 但因為我自己一個人湊, 所以要 plan 得好 d, 第一步就係決心同阿囝戒人奶....

我想問係咪任何一隻牌子o既屋企奶都得 ga? 只要係全脂就 ok? 另外, 我囝囝而家個 schedule 係

7.0am 埋身人奶
9.0am 生果
11.0am 稀飯
3.0pm 蕃薯 / 包 / 餅
7.0pm 稀飯
11.0pm 埋身人奶 (要叫醒佢食)

如果係咁, 我係咪要早晚各比一盒奶佢飲呢?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

1. 可以. 一定要全脂奶.

2. 初初試小小先, 冇敏感至慢慢去取代一餐奶. 我冇記錯一日至少要300ml 奶.

3. 8點訓係perfect, 佢冇喊要食就唔駛專登摷醒佢去食. d外國人小朋友個個係7-8點訓, 歲零果d 小朋友都好似你個仔咁訓14個鐘都得.

大宅

任何一隻牌子都得,只要係全脂,我就飲北海道隻3.6(200ml裝),貪佢唔洗雪一插管就飲得(連支飲管都係bb自己插,我懷疑因為咁佢先肯飲)。不過我都唔想齋飲一隻牌子,最近我都俾佢飲十字奶,不過就要灘到冇咁凍先俾佢飲。

最好唔好叫醒佢飲11點嗰餐,飲牛奶唔同埋身食,佢飲完成個人醒晒唔瞓就慘啦﹗如果你真係想加多餐,可以係提早少少餵最尾餐粥(如5:30/6:00),咁瞓之前就飲盒奶。我自己最尾瞓之前就唔係餵奶,係餵乳酪,如果呢餐唔餵,半夜我囝囝就會餓醒要飲奶。

原帖由 goolima 於 10-11-10 11:43 發表

我想問係咪任何一隻牌子o既屋企奶都 ...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊