跳至

首頁

尾頁

男爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章 畀面勳章 陪月勳章

消委會指兩款嬰兒沐浴露及洗髮露含菌超標
(商台)2010年11月15日 星期一 10:09

[url=]消委會[/url]今年六月抽查市面五十款嬰兒及兒童沐浴洗髮產品,發現[url=]瑞士[/url]Balma-baby麥麩護理系列天然麥麩嬰兒沐浴露,及NUK嬰兒洗髮露,菌落總數分別超標13.6倍及59倍。另有十一款產品,含微量二噁烷及甲酫,但未有超標。
消委會說,嬰兒免疫力較低,較易受細菌感染,含菌的沐浴露或洗髮露若接觸到傷口或眼睛,會增加嬰兒受細菌感染的機會。兩款菌落超標的產品,已交[url=]海關[/url]跟進。其中NUK表示,已[url=]回收[/url]及銷毀有問題批次的產品;而Balma-baby就表示,被驗到有問題批次的產品,去年曾經回收。

我會密切留意哪十一款產品含二噁烷及甲酫。

侯爵府

叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

原帖由 freezer1 於 10-11-15 10:58 發表
我會密切留意哪十一款產品含二噁烷及甲酫。

等你消息

別墅

哎吔!

原帖由 戲如人生 於 10-11-15 12:09 發表

等你消息

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

好彩未買, 岩岩遇著剛剛見到exp.date係2011/03 我先吾買住
我勁BUY呢個牌字既PRODUCT GA
希望只係呢批M/O既貨有問題啦, 到時細bb出世, 全部都無問題啦

珍珠宮

我買咗本選擇睇...以下11種PRODUCT都含二噁烷
1.
Herbs Kids Fun Bath (二噁烷含量: 2.5ppm)

2.
Combi Baby Body Wash (3.1)

3.
Keroro草莓軍方曹滋潤沐浴露(5)

4.
Hello Kitty Bath & Shower Foam (Apricot) (4.4)

5.
Sweet Dreams Baby Bath (6.6)

6.
SeLect Baby Bath (Extra Mild) (7.2)

7.
Safari Fiber & E Natural Wheat Baby Shampoo (Extra Mild and Extra Gently) (2.6)

8.
Chicco Dermo Solution No Tears Gentle Shampoo 0M+ (3.7)

9.
Loreal Kids Extra Gentle 2 in 1 Swim & Sport Shampoo (3.4)

10.
Baby Procare Med Children’s Shampoo (8.5)

11.
Nuk Hypoallergenic Mild Baby Shampoo with chamomile and patheno (17)

菌落總數超標的有Nuk Hypoallergenic Mild Baby Shampoo with chamomile and patheno 同埋
Balma-Baby Swiss Natural Baby Bath

大宅

俾老公串貴野都唔一定好架~~hahaa~好乞人憎呀佢~~我都未買~~不過一直都諗住用施巴~希望唔好見到佢超標啦!!!

大宅

請問選擇月刊有冇寫邊隻係冇問題呢?

別墅

即係反而用番最傳統的johnson's baby, 反而冇事, hahaha.....

子爵府

原帖由 Nacby 於 10-11-16 10:50 發表
即係反而用番最傳統的johnson's baby, 反而冇事, hahaha.....

4年前, 係佢驗出有問題, 好多MAMA都吾敢用, 包括我

所以都係一期期, 睇下果排邊個BRAND邊個M/O當黑

大宅

原帖由 Nacby 於 10-11-16 10:50 發表

我老公都叫我用johnson~~都唔知邊隻好....不過施芭既bb面霜貴就貴d但真係幾好用~~我之前塊面玫瑰疹都係用佢~連我mummy都搽面~bb milk搽身都ok~係沖涼我未用過~~

大宅

心抱你而加好返d未呀~?重有無想bid出黎既感覺呀~?人家擔心你呀!!!無事ma~?

子爵府

原帖由 yan0618 於 10-11-16 11:11 發表
心抱你而加好返d未呀~?重有無想bid出黎既感覺呀~?人家擔心你呀!!!無事ma~?

有呀, 而家仲大鍋, 個肚谷到想爆咁, 好辛苦, 吾怪得D人成日講, 有仔趁X生 (X 吾識打<--指後生), 幾前年生同幾年後生真係差好遠

大宅

我都谷到好勁啵~~haha~郁一郁行2步就硬晒~今朝6點縮到醒咗..你可能呢胎係咁姐~再生多個試下~~kakaa~我有個同事同我差唔多生~佢一d問題都無我就成日請假>.<

大宅

我諗住用施巴的泡泡浴來洗頭+洗澡

原帖由 yan0618 於 10-11-15 23:08 發表
俾老公串貴野都唔一定好架~~hahaa~好乞人憎呀佢~~我都未買~~不過一直都諗住用施巴~希望唔好見到佢超標啦!!!

洋房

Nacby 發表於 10-11-16 10:50

首頁

尾頁

跳至