自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

今日由海濱花園搭238m到荃灣港鐵站, 遺失了一個卡片套, 內有卡片及八達通, 雖然八達通餘款不多, 但卡片套很有紀念價值, 日日賞$又係蓄咗好耐, 平時都唔捨得用, 真係心痛!
請教各位: 普通版octopus (無自動増值功能),是否無得報失? 點樣可以保得住日日賞$?

珊瑚宮

環保接龍勳章

無得保住架...老公都試過唔見八達通.

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

咁octopus要報失嗎?

珊瑚宮

環保接龍勳章

個人八達通就要, 唔係的你又唔記得card no.的話就無所謂的報失

公爵府

是否有埋相嗰d, 謂之個人八達通?

(卡no. 我記得)

禁止訪問

畀面勳章

伯爵府

but you can find the card number on the reciepts like Wellcome,

try try, no harm!

原帖由 rachel 於 10-12-11 19:08 發表

我張個人八達通係無相

民房

其實大人的有相片的個人八達通有什麼用?點解要個人呢?有乘車優位嗎?

大宅

我上年都唔見左張個人八達通,唔理有無相,有名就係個人,只要執到的人無用內裡的日日賞,係可以全數攞得返(餘額都得),而我就攞返百幾分日日賞,不過唔係個人的就唔知得唔得啦,快d打去報失同查詢啦!!

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 bbbbbaby 於 10-12-11 23:53 發表
其實大人的有相片的個人八達通有什麼用?點解要個人呢?有乘車優位嗎?

有相的那些可能有優惠.
有個朋友以前在赤立角返工, 佢經公司申請左張個人八達通, 搭機鐵係平D架.

公爵府

原帖由 celia2 於 10-12-12 00:00 發表
我上年都唔見左張個人八達通,唔理有無相,有名就係個人,只要執到的人無用內裡的日日賞,係可以全數攞得返(餘額都得),而我就攞返百幾分日日賞,不過唔係個人的就唔知得唔得啦,快d打去報失同查詢啦!! ...

我上網check過, 我張是普通版租用八達通, 應該不受理,
日日賞嗰邊個熱線,電話錄音, 無人聽,可能要星期一,工作時間才可問個明白.

多謝各位寶貴意見

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

無錯,因為我都試過...
個人八達通,一定要去報失,可以減少損失架,..
原帖由 celia2 於 10-12-12 00:00 發表
我上年都唔見左張個人八達通,唔理有無相,有名就係個人,只要執到的人無用內裡的日日賞,係可以全數攞得返(餘額都得),而我就攞返百幾分日日賞,不過唔係個人的就唔知得唔得啦,快d打去報失同查詢啦!! ...

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果唔係個人八達通,個人覺得你未必可以攞唔番D日日賞積分...
原帖由 isabel115 於 10-12-12 09:13 發表

我上網check過, 我張是普通版租用八達通, 應該不受理,
日日賞嗰邊個熱線,電話錄音, 無人聽,可能要星期一,工作時間才可問個明白.

多謝各位寶貴意見 ...

公爵府

原帖由 wcpcelia 於 10-12-12 09:26 發表
如果唔係個人八達通,個人覺得你未必可以攞唔番D日日賞積分...

今朝問咗, 呢種卡報失不受理, 日日賞$方面,一定要有octopus報失no. 才可以做嘢, 積分不可轉移.
因為check 過,知道我是登記卡主, 只可以有權將户口and積分取消.

首頁

尾頁

跳至