論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我而家呢個賓賓, 做野唔係好得, 咁以前個工人一月約滿, 會返菲國渡假返黎同我地做野......

事緣我而家個工人做野唔好, 但又想叫我地比佢早D放一個星期返家鄉過聖誕, C6應承咗佢, 比佢放10日度 (佢未做夠兩年, 今年九月先至夠兩年), 機票佢自己比, 我想問下, 佢22號走, 好唔好比足一個月糧佢?

另外, 我地都諗住佢1/1/2011返黎, 做多一個月就炒佢 (因為以前個工人會1/2/2011上工), 咁我地除咗補一個月人工比佢, 重洗唔洗按比例咁比番假期$$佢, 如果要比, 咁我今個月既糧度出埋, 是否o.k.

其實, 我係唔係應該叫佢唔好番黎呢? 因為我驚佢返咗菲律賓 (佢話係會佢老公), 如果佢番黎有咗bb, 我係唔係唔炒得佢?

希望各位sister可以解答我既問題!!

禁止訪問

珍珠宮

原帖由 東京mewmew 於 10-12-13 14:48 發表
我而家呢個賓賓, 做野唔係好得, 咁以前個工人一月約滿, 會返菲國渡假返黎同我地做野......

事緣我而家個工人做野唔好, 但又想叫我地比佢早D放一個星期返家鄉過聖誕, C6應承咗佢, 比佢放10日度 (佢未做夠兩年, 今年 ...

「佢22號走, 好唔好比足一個月糧佢?」~~ 点解複雜化咗件事?如你想佢返嚟, 應該掉轉, 返到嚟先出Dec嘅salary, 因未到pay day.
「叫佢唔好番黎」 ~~ 有d 曖昧, 應該話炒佢.
你炒佢佢咪慳番張ticket囉, 一樣Christmas返, 但就冇時間揾工, 想點你自己諗.
如佢放嘅係paid leave, 炒佢嗰陣咪要俾outstanding days嘅 leave pay囉, 如果係no paid leave, 就俾番14 working days 假錢.
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

大宅

不如早些同佢講break contract,叫佢唔好返來,反正都唔用佢,你點解要比佢早返去呀?跟住又叫佢返返來未仲煩???

我都想, 但係新工人要2月先至上工, 咁中間一個月時間, 6299唔可以幫手睇住細佬放學, 我亞媽又要睇住細妹個囝, 無人幫我手揍

我地唔想一早就同佢講, 因為驚佢玩野 (我同老公諗過, 我地兩個成七點先至放工, 個仔三點幾就返屋企, 期間有成幾個鐘屋企無人)

做到22號,又點解要比足一個月佢呀?如果貢好你就唔會叫佢走啦?

佢做到22號, 我地會比佢放假(佢要求, 而我老公又應承咗)去到1/1/2011, 返黎, 咁好似樓上媽咪話齋, 等佢返黎先至出糧比佢, 但係我想知佢做咗年幾, 我係唔係要比返D假期佢 -- 即係14日/24個月 X 17個月?)

大宅

如佢放嘅係paid leave, 炒佢嗰陣咪要俾outstanding days嘅 leave pay囉, 如果係no paid leave, 就俾番14 working days 假錢.
佢做唔足一個contract, 都要比足14日假$ ? Am I right?

珍珠宮

原帖由 東京mewmew 於 10-12-14 12:20 發表
佢做唔足一個contract, 都要比足14日假$ ? Am I right? ...

sorry搞錯, 係pro-rata計.
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

水晶宮

如果只係中間一個月,請住鐘點先得唔得?
反正佢放假返鄉期間,你都係自己諗辦法攪掂架啦.

大宅

佢都好有米, 聖誕d機票都好貴吓!

首頁

尾頁

跳至