興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

各位唔好客氣, 其實我上左一個workshop咁大把架咋

係呀, 一個盆一個樽, 直接插落泥, d"材料"分解左會流入泥入面
原帖由 littlesister 於 11-3-16 10:14 PM 發表
Thanks Charlotte_mom, 呢個方法好好啊, 又環保又乾淨, 最緊要唔會嗅又唔會阻地方

想問清楚少少, 係咪將個樽口直接插落去種緊野既泥上面? 佢會自動走入去d泥度? 咁如果我用花盆種菜, 就要一個花盆插一個 ...

大宅

thanks for sharing, will try

大宅

原帖由 Charlotte_mom 於 11-2-20 21:45 發表
你有興趣知, 等我post上次嘉道理農場學既俾你睇

首先, 廚餘要無油無protein, 即係送尾並唔適合, 其他既亦應該洗淨吹乾, 盡量揀d可以渣碎既材料

...

多謝你的分享呀!
我依加試緊呀! 希望成功啦!
另外, 我想知分解完之後d渣, 係咪都有用架?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

你見到我D圖, 導師手上係未完全PROCESS既渣, 佢都照撈落泥
至最後一幅圖就係"OUT"左幾個月既渣, 已經好似科學泥咁樣, 可以撈落D普通既泥作為土壤改良制(入面有豐富微生物)

原帖由 ginnytsim 於 11-3-23 10:35 PM 發表

多謝你的分享呀!
我依加試緊呀! 希望成功啦!
另外, 我想知分解完之後d渣, 係咪都有用架?

大宅

Charlotte_mom 發表於 11-3-22 22:42
白飯....我唔肯定啊, 你可以打去嘉道理問呀, 不過肯定導師講過, 有油既送尾就一定唔得
yes, 報紙係其中一款 ...

報紙有油墨wor,会唔会唔係咁好呢?

大宅

環保接龍勳章

Michelle_Lau28 發表於 11-1-18 14:20
廚餘處理機很昂貴。但每天的廚餘(果皮、菜葉,甚至植物枯葉)加起來,做成不少浪費,也對環境造成污染。如 ...

我見到呢個廚餘桶幾抵玩, 唔知啱唔啱你呢?

http://www.lohastown.com.hk/?p=6&id=21&new=&cat2=0&cat1=0&cat0=3&s=5fe1b75a1afd665db93446966e4b1405&lang=big5
大家一齊過健康無毒嘅生活啦!

子爵府

charlotte mom,
haa long time no chat, 估唔到你對種植都一樣好有心得!!
不過報紙要 黑/ 白 (不能彩色)
女女升中啦, 你點揀呀??
tina

大宅

回覆 TinaWu 的帖子

報紙會唔會有鉛毒架?

子爵府

回覆 CLong 的帖子

clong, 上堂 Miss 話用報紙, 但要黑白, 無講到鉛毒這問題 wor

大宅

回覆:TinaWu 的帖子

try咗一星期後好像沒有成功內部沒有變化跡象

大宅

別墅

除了做堆肥還可以做"廚餘酵素"

參考資料 http://www.rcc.yot.org.hk/?page_id=1098

相信你和我都試過吃剩食物,最後要倒掉,但你知道除了浪費食物外,還因此而增加了不少垃圾廢物嗎?不要小看一碗吃剩的白飯或一塊吃剩的豬排,這些廚餘是都市固體廢物的主要成份, 約佔了整體的40%,平均每日約有4,200公噸的廚餘垃圾棄置到堆填區。這些廚餘垃圾在堆填區內會產生大量溫室氣體,對全球暖化帶來嚴重影響。

除了平日點菜和下廚時注意食物的份量外,原來我們還可以利用廚餘製作環保又便宜的清潔用品。只要利用果皮、菜渣等加入黑糖和水再混和廚餘,便可變成廚餘酵素,再加入不同分量的水,就可用來洗衫、洗地、通渠,甚至作為香味劑,更具殺蟲等功效呢。

廚餘酵素製作方法:

材料:黑糖或黃糖2份、菜渣或果皮6份及水20(3公升儲存容器為例,利用量杯每100毫升為1)

把水和黑糖放進密封透明儲存容器內,順時針方向攪勻後,放入菜渣或果皮,並預留空間讓其發酵。發酵過程約需3個月,在製作過程中只需將容器蓋好,便毋需擔心產生臭氣

需讓黑糖水蓋過廚餘,把浮起的廚餘按下去,使其浸在液體中。(只需扭緊瓶蓋,翻轉搖勻容器內的黑糖與廚餘,當黑糖與廚餘黏實後,便會下沉)

3 當液體呈現黑色,表示酵素正在發酵

每隔兩天扭開樽蓋排氣,然後再蓋好,此舉可防止發酵後空氣於容器內過度充斥。廚餘液應呈棕黃色,有着橘子般的氣味

3個月後,開瓶時再不會有氣味,當其轉為微啡色便代表廚餘清潔劑製作完成

製作完成後,廚餘渣滓可繼續留在容器,並可和下次的廚餘再次釀製廚餘酵素

提示:將廚餘渣滓切碎加入黑糖後沖入馬桶,可作馬桶清潔,若切成小塊之後曬乾,可埋在泥土裏作肥料

廚餘酵素用途使用比例

肥料

1酵素:100毫升水

殺蟲劑(昆蟲)

1酵素:1公升水

空氣清新劑

1酵素:200毫升水

種植、花草

1酵素:500毫升水

消毒劑

1酵素:500毫升水

洗衣液、清潔劑、洗髮液、沐浴露

1酵素:1清潔液:10毫升水

利用廚餘酵素,可減少使用化學清潔劑及化學物於空氣中的揮發,

更可節省金錢購買清潔用品,做到真正的環保又省錢!

KaKa是一個愛玩愛笑的孩子喔 BABYHOME的新家

大宅

好有用嘅知識

複式洋房

大宅

多謝分享!!!

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實駛唔駛加水呢?

大宅

禁止訪問

大宅

引用:除了做堆肥還可以做"廚餘酵素"參考資料++ht

原帖由 amyliang 於 12-10-16 發表
除了做堆肥還可以做"廚餘酵素"

參考資料 http://www.rcc.yot.org.hk/?page_id=1098
這個方法真的很好又環保,之前我種的豆角好多螞蟻,用之這個酵素做肥料,連螞蟻都搬家

複式洋房

回覆 carlychu 的帖子

$380貴

花墟 / 淘x 都係$200左右

首頁

尾頁

跳至