跳至

首頁

尾頁

子爵府

Kpang 發表於 11-6-24 17:34
回覆 baby_cat 的帖子

唔該哂! 對于我地東区家長, 真係好重要的资訊!

唔駛客氣, 有好野大家分享, 我教個仔都係咁, 要身教o麻!!

如果有多d人(尤其係讀緊既)分享, 就更加好啦!!

子爵府

趁有少少時間, 想分享下新基灣.

我無去參觀新基灣, 但都有問下其他家長, "八"左d野, 睇下有無用.

- 大班教學, 每班3x人
- 小一至小三, 分組上堂
- 小四開始排排坐
- 校長講, 小三功課要做2小時, 仲要媽咪睇住做 (有家長問的)
- 小一開始就要學一種樂器(一人一體藝)

hiragana  新基灣 即係勁D果間, right ?  發表於 11-6-29 11:48

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

回覆 七點半 的帖子

啱啱先洗完衫...兩個仔都訓晒可以上吓網,頭先睇完你話太古d學生帶人參觀麻麻地,其實我上年都有walk in,(要攞大仔成績表ma!)點知老師一樣叫左兩個學生帶我行,我就覺得-

a. 老師要佢地用英文.介紹校舍..我自己英文普普通通,不過聽見兩位擬似四定五年班既同學好有禮貌同英文ok掂wor!
b. 原來佢地即時講埋普通話都仲好ok,因為有位國內叔叔問佢地問題,但都答得好似樣,即係兩文三語都good!我就想阿仔下年可以帶人講英文la!

珍珠宮

baby_cat 發表於 11-6-24 17:02
今日我去左杏花村救世軍參觀, 趁機又分享一下.
- 校舍雖有2x年歷史, 但翻新過- 小班教學, 每班不超過27人 ( ...
請問小學聯展. 是 net 16, or net 16+14??

要報名嗎?
幼稚園還未通知.. ... 無奈

子爵府

hiragana 發表於 11-6-28 17:13
請問小學聯展. 是 net 16, or net 16+14??

要報名嗎? 幼稚園還未通知.. ... 無奈

我估係 NET 16 卦 (我都不太肯定).......因為我地係參觀緊 NET 16 既學校.

該位校長講, 係東區教師聯會搞架, 所以包唔包14都不太清楚. 不過佢講就唔駛報名, 走入去睇就可以, 只是時間就不清楚(因未定). 佢仲講, 如果我地去睇佢地既開放日, 到時再問佢, 應該確定左時間.

唔駛咁無奈啦, 你個小朋友讀K2?? 諗緊邊間?? 一齊傾下.

PS. 我都未收到幼稚園通知呀, 等待中.

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

杏花村救世軍係 net 16呀!! 因為我仔今年9月升小一, 我地係 net 16, 亞仔就係大抽獎派左入杏花村救世軍 (第二志願), 不過放棄唔讀, 因為去第一志願叩門成功

水晶宮

好媽媽勳章

我仔果年都有同學仔入左杏花村救世軍,最近聽佢講勁後悔,不過無了解過咩事......個小朋友讀書好叻架
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

珍珠宮

patpat234 發表於 11-6-28 22:25
我仔果年都有同學仔入左杏花村救世軍,最近聽佢講勁後悔,不過無了解過咩事......個小朋友讀書好叻架 ...
咁你快D了解下啦

珍珠宮

baby_cat 發表於 11-6-28 20:37
我估係 NET 16 卦 (我都不太肯定).......因為我地係參觀緊 NET 16 既學校.

該位校長講, 係東區教師聯會搞 ...
係呀.. 讀緊K2 . 所以開始緊張. 因以 miss 了些 openday~

啱啱尋日收到學校通告. 又係7月23日柴米. 有個小一講座 2-5:30 pm. 我諗應該係你講果個.
但冇提過聯展 >.< 加上要$10位

珍珠宮

我心水係丹循. 但位好少.. 得20分未必得.
所以要考慮 second choice~

大宅

hiragana 發表於 11-6-29 08:45
咁你快D了解下啦

咁麻烦patpat234幫我地向你朋友了解下点解? 我对杏花邨救世軍都有興趣。

子爵府

hiragana 發表於 11-6-29 09:03
係呀.. 讀緊K2 . 所以開始緊張. 因以 miss 了些 openday~

啱啱尋日收到學校通告. 又係7月23日柴米. 有個 ...

下.......要俾錢咪即係要報名???

我之前打過電話問柴米有無開放日, 佢地話無, 只有升小一講座俾該年入讀既學生, 但其他幼稚園家長都可以報名聽下, 大約係八月尾. (接電話既人仲講, 如家長發現配合唔到, 可考慮轉校...<-----我覺得太過份.)

所以, 柴米自己係唔會搞咩講座.

珍珠宮

baby_cat 發表於 11-6-29 10:57
下.......要俾錢咪即係要報名???

我之前打過電話問柴米有無開放日, 佢地話無, 只有升小一講座俾該年入讀 ...
下 ? 我有D confuse. 即係黎緊 7月23日果個並唔係柴米自己攪啦?

我今日問清楚先. 遲D報料

baby_cat  好呀, 等你報料.  發表於 11-6-29 12:16

大宅

回覆 MrPAUL 的帖子

哈....哈....可能我之前參觀過跑馬地聖保祿覺得那裡的學生相對地有責任心...及有自信......

子爵府

hiragana: 新基灣 即係勁D果間, right ?

我聽一個已報左舊基灣既家長講, 係舊基灣谷D, 同成績都好D.

而新基灣始終都係新, 成績當然未及舊基灣好, 但校舍較新.

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我仔本身有返專家言語治療中心, 而呢間中心以前有幫杏花村救世軍做言語治療; 佢地話果班有愛心既老師去晒.. 中原救世軍

hiragana  有D咁記事  發表於 11-6-29 16:17

珍珠宮

hiragana 發表於 11-6-29 11:46
del

珍珠宮

回覆 baby_cat 的帖子

個講座原來係由其他機構攪. 同柴米冇關

首頁

尾頁

跳至