嬰兒醫護

跳至

首頁
23456...38

尾頁

男爵府

回覆 Littlepota 的帖子

Ok~哩個方法係我研究咗好耐而且唔會比啊b因為郁嚟郁去而鬆綁到嘅方法,塊布要薄同埋係要長方形,扣嘅時候唔好cool咁實,比少少空間佢郁,個扣針要扣到落底同埋要係安全扣嘅扣針呀~日頭最好唔好扣住啊b啦,等佢對手可以摸吓&拎吓野...我好明白夜晚啊b成晚咁抓頭抓面,跟本佢係唔會停咁抓,我地PaMa就更加唔使瞓,but我用咗哩個方法後就真係好好多,啊b唔會因為有得抓而不斷咁抓(係唔會停)到流血都唔會停的,扣實佢之後安撫吓佢瞓定咗,佢冇得抓就會瞓得好定同埋唔使擔心佢抓損晒流晒血,你地try吓啦,真係好d......我同我老公現在都有覺好瞓了希望幫到你們呢~

複式洋房

回覆 jackco-mami 的帖子

Thanks. 但還是不大明白, "個扣針要扣到落底" 是怎樣? 我把電郵地址PM給妳了, 可否給個相片了解.

係AR~ 真係無覺好訓...明明日頭好多了, 晚上睡一覺起來, 又多幾處戰蹟了. 有時還是不及他手快.

別墅

https://www.kumfykids.co.nz/catalog/index.php

eczema cotton cloth, wrapping free shipping from NZ till this saturday (enter coupon code:allergy ) to process

Free postage on all orders placed online at www.kumfykids.co.nz until Saturday 21 May.
Just enter 'allergy' into the coupon code when going through the checkout.
Please note - there must be at least 1 non sale item in the shopping cart for the coupon to work.
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

大宅

畀面勳章

BB有濕疹可唔可以飲開奶茶同七星茶架?

男爵府

回覆 Littlepota 的帖子

Littlepota 我收唔到你個e-mail呀??

男爵府

回覆 jackco-mami 的帖子

send咗比你啦~

男爵府

可致癌濕疹膏 藥房無處方售

http://hk.news.yahoo.com/article/110519/23/oejx.html

大宅

有冇媽咪試過用 "蘋果醋" 去濕疹?

http://community.babycenter.com/ ... _vinegar_and_eczema

http://www.earthclinic.com/CURES/eczema.html

http://curezone.com/faq/q.asp?a=15,322&q=321

子爵府

好媽媽勳章

你地有無試過睇專科呀???得唔得???

男爵府

回覆 芯諭媽咪 的帖子

專科我唸大部份家長都會睇過包括我,我睇過兒科,皮膚科,過敏免疫科,中醫...我睇左都好幾年都係check住發

子爵府

好媽媽勳章

回覆 潮流媽咪 的帖子

即係皮膚科睇黎都無用???

子爵府

好媽媽勳章

如對雞蛋有敏感 是否 麵包 cake 不可食呀
hello hello

大宅

回覆 叮噹小孩 的帖子

我個囝都是對雞蛋敏感, 所以蛋糕就真是不可吃, 而麵包就要自己看清楚成份, 港式麵包多有蛋成份, 而方包就要看清楚, 嘉x出的麵包大部份都沒蛋成份, 麵包店內的就要看清楚, 因一間麵包店可能會出售不同種類的方包, 通常五穀類和全麥包類是沒蛋的, 白麵包便要看清楚, 非常軟熟的那些通常都有蛋, 硬磞磞的就較穩陣, 吃時蒸軟來吃, 所以早餐很多時都會吃中式包, 如饅頭, 荳沙包,又燒包...., 麵類要避免, 改吃用米做的粉類或通心粉類, 只要細心思考, 其實還有很多東西可以吃.

tzacat  雞蛋敏感係咪長大左就無? 定係一直都會有??  發表於 12-6-28 22:39

大宅

珀珀,慧慧媽我一直都有留意你講架方法,可否請教下以下問題同時都好希望其他mama可以回應,多謝你哋先
我阿仔D濕疹好嚴重,最嚴重仲要係眼四周,眼個位置我真係唔想搽啊, E生話要搽,話D類固醇可以照搽,我試過唔搽好久都唔好, 最後頂唔順唯有搽,搽咗1至2日明顯好好多,跟住都唔紅啦,停咗唔搽,有搽CREAM,唔維持得好耐,3日倒又來, 成日見佢捽眼加上好多時又哭,我好多時要阻止都唔及佢手快最後又嚴重返,又要搽,如是者都搽咗好多次; 手手腳腳俾佢R到D皮膚厚晒,深色咗,見阿仔係咁R,皮厚位置唔紅架佢都會係咁R, 我問過E生又話照搽,我 擔心咁搽法D副作用,最後又會傷害咗個仔

第一:請問應唔應該計續搽類固醇係眼四周眼袋眼簾?

第二:就係皮厚位置唔紅但痕需要搽嗎?
係唔係皮厚要搽到佢唔厚先唔會痕架?
仔仔就來開學啦!既開心又緊張

大宅

回覆 珀珀,慧慧媽 的帖子

珀珀,慧慧媽我一直都有留意你講架方法,可否請教下以下問題同時都好希望其他mama可以回應,多謝你哋先
我阿仔D濕疹好嚴重,最嚴重仲要係眼四周,眼個位置我真係唔想搽啊, E生話要搽,話D類固醇可以照搽,我試過唔搽好久都唔好, 最後頂唔順唯有搽,搽咗1至2日明顯好好多,跟住都唔紅啦,停咗唔搽,有搽CREAM,唔維持得好耐,3日倒又來, 成日見佢捽眼加上好多時又哭,我好多時要阻止都唔及佢手快最後又嚴重返,又要搽,如是者都搽咗好多次; 手手腳腳俾佢R到D皮膚厚晒,深色咗,見阿仔係咁R,皮厚位置唔紅架佢都會係咁R, 我問過E生又話照搽,我 擔心咁搽法D副作用,最後又會傷害咗個仔

第一:請問應唔應該計續搽類固醇係眼四周眼袋眼簾?

第二:就係皮厚位置唔紅但痕需要搽嗎?
係唔係皮厚要搽到佢唔厚先唔會痕架?

大宅

小氣囡囡 發表於 11-6-4 19:09
我 ...
我個囡都係發係眼部既位置,我現在改用PROTOPIC,呢只不含類固醇而且又係皮膚科醫生介紹的,我個人覺得搽眼幾好~~而妳話身上既增厚左既皮膚,但因為濕氣不段反發而令皮膚增生,醫生就見意改搽高濃度少少既類固醇藥膏令皮膚變反薄,呢個我個囝都有咁做,個人覺得都OK的~~
妳另一個問題係話如果搽到冇紅冇痕就停而三日後又再發,我經驗覺得係妳只係表面皮膚好左,但深層皮膚未好,所以就會咁快再反發,我會見意妳搽到冇紅後再搽多2-3日先停藥,睇下可唔可以長D時間先再反發~~
希望呢D意見幫到妳啦~~

大宅

好多謝你架回覆,protoplc醫生也講過, 話2岁以上用, 可能會致癌,我囝未有2岁叫我自己決定, 俾咗e生紙我可以出面藥房買,最後我係唔用,但睇咗你回覆, 也都衡量過利害都覺得值得用,你個囡囡幾大開始用啊?
我想請教你我現時用架類固醇係唔係好勁架?
私家皮膚e生開架一隻TRISONET+TANABRCISE CREAM唔知有冇串錯
係搽身同四肢
一隻YEMOMENT CREAM 係搽面同眼四周架
一隻沖涼架無咗個名,隻藥好大陣藥味杰杰地黃黃地話有止痕同滋潤功效架
最後一隻係食架,已睇唔清楚點串,紫紅色藥水睡覺時食

大宅

珀珀,慧慧媽 發表於 11-6-4 19:45
我個囡都係發係眼部既位置,我現在改用PROTOPIC,呢只不含類固醇而且又係皮膚科醫生介紹的,我個人覺得搽眼幾 ...

好多謝你架回覆,protoplc醫生也講過, 話2岁以上用, 可能會致癌,我囝未有2岁叫我自己決定, 俾咗e生紙我可以出面藥房買,最後我係唔用,但睇咗你回覆, 也都衡量過利害都覺得值得用,你個囡囡幾大開始用啊?
我想請教你我現時用架類固醇係唔係好勁架?
私家皮膚e生開架一隻TRISONET+TANABRCISE CREAM唔知有冇串錯
係搽身同四肢
一隻YEMOMENT CREAM 係搽面同眼四周架
一隻沖涼架無咗個名,隻藥好大陣藥味杰杰地黃黃地話有止痕同滋潤功效架
最後一隻係食架,已睇唔清楚點串,紫紅色藥水睡覺時食

大宅

小氣囡囡 發表於 11-6-7 17:47
好多謝你架回覆,protoplc醫生也講過, 話2岁以上用, 可能會致癌,我囝未有2岁叫我自己決定, 俾咗e生紙我可以 ...
如果妳BB未足兩歲我都唔見意妳用啦...我囡係成4歲先開始搽呢只架~~另妳只類固醇藥膏我搵到呢個,轉貼給妳睇下啦~~
Trisone 係3種藥膏混合而成﹐所以你揾唔到資料﹐
果3種藥膏叫FLUOCINOLONE﹐ CLOTRIMAZOLE﹐ NEOMYCIN
FLUOCINOLONE係其中一種輕微類固醇﹐好常用於BB上。 可以止痕抗炎。
CLOTRIMAZOLE唔係類固醇﹐只係antifungal。。啫抗真菌﹐都係BB安全既藥膏。
NEOMYCIN係抗菌藥膏﹐但只對細菌有效﹐如果係真菌/病毒就無功效。

總括黎講﹐Trisone就係3種藥合而為一﹐你可以從以上既解釋見到﹐每種藥都有各自既功效﹐可以互補不足﹐啫一種對抗菌﹐另一種抗真菌﹐而另一種就消炎止痕癢。 但問題係﹐BB是否需要3種唔同既藥膏去處理患處呢﹖ 依一點﹐係由醫生決定。 依支藥膏﹐俾我既感覺係﹐大包圍。

但bottom line is..3種藥膏中﹐都係好常用係BB身上的。 所以我覺得你可以放心使用。
不過﹐記住一點﹐搽藥膏時﹐重點係要“薄”﹐ 薄薄地搽就足夠﹐只搽患處。 唔好博晒命去搽﹐搽得太厚﹐BB皮膚會過量吸收藥力﹐會出現副作用﹐如甩皮/ 皮膚變薄。 記住﹐依類藥膏﹐只用作 “處理”問題﹐而唔係“預防”問題﹐所以無問題既皮膚﹐就唔好搽了。

另外﹐BB摺位/頸紅到爛肉﹐代表BB依D地方比較乾燥﹐你應使用多一點潤膚霜保濕滋潤。 要搽多幾次﹐一日6-7次。 勤D護理皮膚﹐有汗就印走﹐慢慢就會有改善的。 藥膏唔可以代替平日既護理﹐你必需找尋一種“夾”到你BB既潤膚霜幫BB護理。

沖涼那只就真係唔知係咩,藥水就似係一般既止痕藥水LOR~~

大宅

珀珀,慧慧媽 發表於 11-6-7 21:09
如果妳BB未足兩歲我都唔見意妳用啦...我囡係成4歲先開始搽呢只架~~另妳只類固醇藥膏我搵到呢個,轉貼給妳睇 ...

好多謝你抄時間答我, 睇咗之後明白好多; 我阿囝濕疹第一次係醫院睇,Elomet cream 0.1%由於e生話就咁搽面,有一次俾我老公好重手咁搽好厚係面上,為此仲吵咗一次,話我平時搽得薄所以拖咁久唔好囉,激死我,第二日係好咗九成,但D皮膚係薄咗,擔心得我之後我自己親力親為,之後轉咗睇專科係西九龍政府醫院,原來呢隻類固醇係勁過之前用HYDRODERMA好多架,而且仲要同CREAM混合用架,唉...慘囉,我仲幫阿囝搽過眼四周添,就咁我而家都擔心佢以後架視力, 會否青光眼,白內障... 後期上BK都留意過你有講過Elomet cream 0.1%係勁好多,

我阿囝現有18個月大,由有濕疹E生就建議唔用沐浴露, 只係用清水,有時見佢洗咗都感覺好像唔夠乾淨咁, 請問你有無咩沐浴露可以介紹?

jackco-mami  Elomet cream  0.1%真係好勁咖,2歲以上至可以使用咖.....  發表於 11-7-16 18:08

首頁
23456...38

尾頁

跳至