嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

珀珀,慧慧媽我一直都有留意你講架方法,可否請教下以下問題同時都好希望其他mama可以回應,多謝你哋先
我阿仔D濕疹好嚴重,最嚴重仲要係眼四周,眼個位置我真係唔想搽啊, E生話要搽,話D類固醇可以照搽,我試過唔搽好久都唔好, 最後頂唔順唯有搽,搽咗1至2日明顯好好多,跟住都唔紅啦,停咗唔搽,有搽CREAM,唔維持得好耐,3日倒又來, 成日見佢捽眼加上好多時又哭,我好多時要阻止都唔及佢手快最後又嚴重返,又要搽,如是者都搽咗好多次; 手手腳腳俾佢R到D皮膚厚晒,深色咗,見阿仔係咁R,皮厚位置唔紅架佢都會係咁R, 我問過E生又話照搽,我 擔心咁搽法D副作用,最後又會傷害咗個仔

第一:請問應唔應該計續搽類固醇係眼四周眼袋眼簾?

第二:就係皮厚位置唔紅但痕需要搽嗎?
係唔係皮厚要搽到佢唔厚先唔會痕架?
仔仔就來開學啦!既開心又緊張

大宅

回覆 珀珀,慧慧媽 的帖子

珀珀,慧慧媽我一直都有留意你講架方法,可否請教下以下問題同時都好希望其他mama可以回應,多謝你哋先
我阿仔D濕疹好嚴重,最嚴重仲要係眼四周,眼個位置我真係唔想搽啊, E生話要搽,話D類固醇可以照搽,我試過唔搽好久都唔好, 最後頂唔順唯有搽,搽咗1至2日明顯好好多,跟住都唔紅啦,停咗唔搽,有搽CREAM,唔維持得好耐,3日倒又來, 成日見佢捽眼加上好多時又哭,我好多時要阻止都唔及佢手快最後又嚴重返,又要搽,如是者都搽咗好多次; 手手腳腳俾佢R到D皮膚厚晒,深色咗,見阿仔係咁R,皮厚位置唔紅架佢都會係咁R, 我問過E生又話照搽,我 擔心咁搽法D副作用,最後又會傷害咗個仔

第一:請問應唔應該計續搽類固醇係眼四周眼袋眼簾?

第二:就係皮厚位置唔紅但痕需要搽嗎?
係唔係皮厚要搽到佢唔厚先唔會痕架?

大宅

好多謝你架回覆,protoplc醫生也講過, 話2岁以上用, 可能會致癌,我囝未有2岁叫我自己決定, 俾咗e生紙我可以出面藥房買,最後我係唔用,但睇咗你回覆, 也都衡量過利害都覺得值得用,你個囡囡幾大開始用啊?
我想請教你我現時用架類固醇係唔係好勁架?
私家皮膚e生開架一隻TRISONET+TANABRCISE CREAM唔知有冇串錯
係搽身同四肢
一隻YEMOMENT CREAM 係搽面同眼四周架
一隻沖涼架無咗個名,隻藥好大陣藥味杰杰地黃黃地話有止痕同滋潤功效架
最後一隻係食架,已睇唔清楚點串,紫紅色藥水睡覺時食

大宅

珀珀,慧慧媽 發表於 11-6-4 19:45
我個囡都係發係眼部既位置,我現在改用PROTOPIC,呢只不含類固醇而且又係皮膚科醫生介紹的,我個人覺得搽眼幾 ...

好多謝你架回覆,protoplc醫生也講過, 話2岁以上用, 可能會致癌,我囝未有2岁叫我自己決定, 俾咗e生紙我可以出面藥房買,最後我係唔用,但睇咗你回覆, 也都衡量過利害都覺得值得用,你個囡囡幾大開始用啊?
我想請教你我現時用架類固醇係唔係好勁架?
私家皮膚e生開架一隻TRISONET+TANABRCISE CREAM唔知有冇串錯
係搽身同四肢
一隻YEMOMENT CREAM 係搽面同眼四周架
一隻沖涼架無咗個名,隻藥好大陣藥味杰杰地黃黃地話有止痕同滋潤功效架
最後一隻係食架,已睇唔清楚點串,紫紅色藥水睡覺時食

大宅

珀珀,慧慧媽 發表於 11-6-7 21:09
如果妳BB未足兩歲我都唔見意妳用啦...我囡係成4歲先開始搽呢只架~~另妳只類固醇藥膏我搵到呢個,轉貼給妳睇 ...

好多謝你抄時間答我, 睇咗之後明白好多; 我阿囝濕疹第一次係醫院睇,Elomet cream 0.1%由於e生話就咁搽面,有一次俾我老公好重手咁搽好厚係面上,為此仲吵咗一次,話我平時搽得薄所以拖咁久唔好囉,激死我,第二日係好咗九成,但D皮膚係薄咗,擔心得我之後我自己親力親為,之後轉咗睇專科係西九龍政府醫院,原來呢隻類固醇係勁過之前用HYDRODERMA好多架,而且仲要同CREAM混合用架,唉...慘囉,我仲幫阿囝搽過眼四周添,就咁我而家都擔心佢以後架視力, 會否青光眼,白內障... 後期上BK都留意過你有講過Elomet cream 0.1%係勁好多,

我阿囝現有18個月大,由有濕疹E生就建議唔用沐浴露, 只係用清水,有時見佢洗咗都感覺好像唔夠乾淨咁, 請問你有無咩沐浴露可以介紹?

jackco-mami  Elomet cream  0.1%真係好勁咖,2歲以上至可以使用咖.....  發表於 11-7-16 18:08

首頁

尾頁

跳至