嬰兒醫護

跳至

首頁
34567...38

尾頁

大宅

小氣囡囡 發表於 11-6-8 00:47
好多謝你抄時間答我, 睇咗之後明白好多; 我阿囝濕疹第一次係醫院睇,Elomet cream 0.1%由於e生話就咁搽面, ...

係呀, elomet 真係好勁架, 就好像用原子彈一樣,一定立即好架,但之後的副作用可能更嚴重…而洗澡方面,我用過很多沐浴露, bath oil, etc... 最後都係用最普通的aq cream或豬油肓, 又平、效果和貴價的bath oil差不多. 唔洗驚唔乾淨,我親身試過,是OK乾淨的,用後皮膚會覺得很舒服。

大宅

珀珀,慧慧媽 發表於 11-6-8 15:01
係呀, elomet 真係好勁架, 就好像用原子彈一樣,一定立即好架,但之後的副作用可能更嚴重…而洗澡方面,我用 ...

想請問你, ELOMET同ELOCOM係咪同一樣野?
我已經同我女搽咗5日喇, 我女得2個幾月人仔咋~
依家下巴位返發, 唔知同唔同佢搽好啊

大宅

RosesJoy 發表於 11-6-12 19:54
想請問你, ELOMET同ELOCOM係咪同一樣野?
我已經同我女搽咗5日喇, 我女得2個幾月人仔咋~
依家下巴 ...

係...只係牌子唔同姐~~
"Avoid using Elocon to treat skin on your face, underarms, or groin area without your doctor's advice."

大宅

珀珀,慧慧媽 發表於 11-6-12 23:06
係...只係牌子唔同姐~~
"Avoid using Elocon to treat skin on your face, underarms, or groin area with ...

死啦~我就係同佢搽面, 頸呢D位置...點解D醫生咁無良架
今日阿女下巴又爛喇, 點算好...
BOOK咗星期要到星期四先有得睇...
我衣家真係唔知點算好呀!!!

大宅

RosesJoy 發表於 11-6-13 13:02

我所說的是“一般”用法,到最後怎用藥都是醫生決定, 有沒hydrocortisone cream 1 %? 可以用住先(亦比較合BB用),見醫生再問一下。

大宅

珀珀,慧慧媽 發表於 11-6-13 16:28
我所說的是“一般”用法,到最後怎用藥都是醫生決定, 有沒hydrocortisone cream 1 %? 可以用住先(亦比較合B ...

唔該哂你..
我衣家手頭上仲有另一支係Fucidin H, contains: Fusidic acid 20mg 同 Hydrocortisone Acetate 10mg , 唔知是否你講既Hydrocortisone cream 1% ?? 呢支係咪抗生素? 洗唔洗搽足5日?

大宅

RosesJoy 發表於 11-6-13 17:34
唔該哂你..
我衣家手頭上仲有另一支係Fucidin H, contains: Fusidic acid 20mg 同 Hydrocortisone Acetate ...

Fucidin = 抗生素

Hydrocortisone Acetate 10mg = Hydrocortisone cream 1% (類固醇)

H cream 最少搽3日以上,或退紅後用多2日. 因H cream 是最弱、溫和的類固醇, 見效比較慢,亦比較快沒效, 所以千其不要見好就停。如須要用兩個cycle 以上,最好之間停兩日以上,讓皮膚休息一下,甘就沒甘快沒效. H cream 可搽眼付近,但亦不可入眼。如發紅有水, 最好加上Fucidin一起用,因傷口有可能發炎.

別墅

陪月勳章

我囡囡由一個月大開始有濕疹, 現在8個月大啦, 依家夏天, 每次出外 (户外沒有冷氣的地方)就會好易出汗同埋之後就出疹, 大家有冇咁嘅情况呀? 唔通成日都要係冷氣地方唔可以玩 outdoor activity?

大宅

我個BB得45日大,面上(包括眼角、耳仔)、胸前生佐唔少小粒粒,有D紅,有D唔紅,而且一時生呢度,一時生果度,一日之內都有好多變化,BB成日用雙手去擦到塊面紅曬,請問係咪濕疹?

BB系食人奶+牛奶,因為奶水不足,BB一日有4餐係食牛奶,目前飲開美素,唔知會唔會系牛奶過敏?我好擔心,請問各位媽媽,我應該點做? 係咪要轉奶粉試下?邊只低敏奶粉好D呢?

大宅

我個BB得45日大,面上(包括眼角、耳仔)、胸前生佐唔少小粒粒,有D紅,有D唔紅,而且一時生呢度,一時生果度,一日之內都有好多變化,BB成日用雙手去擦到塊面紅曬,請問係咪濕疹?

BB系食人奶+牛奶,因為奶水不足,BB一日有4餐係食牛奶,目前飲開美素,唔知會唔會系牛奶過敏?我好擔心,請問各位媽媽,我應該點做? 係咪要轉奶粉試下?邊只低敏奶粉好D呢?

大宅

大宅

回覆 jessica1016 的帖子

很多濕疹bb對汗水敏感, 所以要經常抹汗, 所以我帶阿囝去街, 就必定會帶濕毛巾, 因為一有汗(葉)頸, 就好快紅, 然後就痕加抓, 晚上睡覺, 阿囝又會出汗, 尤其剛睡著時, 所以每晚都不可偷懶, 要抹幾次頸和摺位, 直至無再出汗後我才可睡

複式洋房

濕疹食材及餵粥仔時間表

我個女現在六個月多,佢由3個月開始有濕疹,食緊能恩1號,試過S26低敏但佢次次都飲不晒,剩3-4 oz,之後轉番能恩1號。六個月開始,我就開始餵粥仔因醫生話不用試糊仔,佢的皮膚都是食粥仔較理想。噚日去左打針,問開醫生先知道濕疹BB的粥仔應配豬肉/菜心,水果就蘋果好了!之前我第一樣試南瓜,原來是不適合的。我想請問大家如你BB有濕疹的話,你們會配什麼食材呢?

另外想問下大家餵粥仔時間,我個女吃粥時間表:7:30 a.m奶; 9:30a.m.粥(份量1/3碗);11:30a.m奶;1:30 水果蓉;3:30 奶; 5:30 .粥 7:30 奶; 11:30 奶,係咪好忙呢?大家會如何呢?請大家給下意見!

照顧濕疹BB真不易,噚日去打針,搭lift時,有位阿伯好大聲話,做muk呢個BB成咀腫咁,我就即回呢D是奶癬(即濕疹) 。講真平時的我應該會不出聲就算,但見佢冇禮貌,我亦不客氣!原來做媽媽,份人勇敢左!

trashie  加油! 對果d冇禮貌既人真係唔駛客氣,祝bb早日有番健康皮膚:)  發表於 11-8-22 19:37
Danny08  是的, 照顧濕疹BB真不易, 如果由小到大些都有, 街上的人會很多評價, 頗煩!  發表於 11-6-28 10:28

大宅

其實我個囝都有濕疹, 而家已經差不多7個月了, 一出世呀囝已經食森永, 一向都冇乜事, 但係在三個月時, 佢塊面時常都紅到一達達, 睇過五六次e生, 都唔好, 有e生話囝囝係敏感, 叫我轉低敏奶粉, 我都曾經幫囝囝轉過雀巢AL110(是e生介紹), 亦自己走去買左法國菲思力低敏比囝囝試, 但都是不好.

今日又同囝囝去左e院睇e生, 呢個是個頗出名的e院e生, 佢建議囝囝飲荳奶(我問過e生, 佢話其實唔需要飲低敏), 我就又跟住轉, 佢話唔使續餐轉, 全部食曬荳奶, 佢比左幾包惠氏既愛兒素豆奶我, 咁我自己就去左買美國雅培愛心美(因為比較容易買到, e生話兩隻差不多), 今日囝囝飲左, 塊面已經冇之前咁紅, 希望呢d幫到你.

我聽人講能恩是荳奶, 但我睇過個罐冇寫過係, 我唔敢買, 不如你試下買個罐寫明係荳奶果d啦~

複式洋房

Any good doctor for 濕疹bb ? My baby is now four month , 濕疹 since 2nd month and applied 類固醇 for 2 months , really want to try another doctor.

大宅

其實我帶左bb去跑馬地果間e院睇兒科, 果個e生係兒科部主管.

複式洋房

回覆 1231helen 的帖子

is the hospital in happy valley ok for 醫濕疹?

大宅

暫時我同呀b睇左呢個e生3次, 開始時我都係只是帶bb去普通的私家e生睇, 但情況沒有好轉, 原本紅的地方, 越搽越差, 仲出水, 見埋真皮, 已經睇了五個私家e生了, 之後我決定帶bb去e院睇, 雖然佢都係比類固醇(之前的e生都有比過, 但都係搽唔好), 囝囝第二次再去覆診時已經冇再出水, 好返好多, 只係仲有紅腫, 第三次再去睇係因為呀囝塊面又紅到一達達, 好像敏感的樣子, e生就建議囝囝轉食荳奶 (囝囝抽過血做了食物敏感測試, 係冇敏感的), 我都有同e生提過, 佢話可能小朋友仲細, 腸胃未發育完善, 叫我試下先, 但不是立即見效, 要起碼5至6個星期, 我囝囝而家飲荳奶有一星期左右, 面比之前已經冇咁紅, 但係身仍然有紅一達達.

男爵府

好媽媽勳章

hello 各位好
我仔由滿月開始就有濕疹, 個時塊面無忽好肉, 成塊面都r到d皮厚哂咁
轉過好多唔同既cream, bath oil, 當然亦睇過好多次兒科, 用過好多有藥性既藥膏
到左而家21個月, 當然濕疹未斷尾, 不過比起當初已經好好多
而家touchwood 塊面已經keep住滑lut lut 4個月
不過手腳就成日都r損, 未至於會r到出水, 不過會有花痕, especially 一對膝頭哥長期都係鞋十十加乾爭爭啦

雖然無做過過敏test, 不過照我observe, 我仔仔應該係似我一樣, 係天氣轉就會易d發濕疹, 唔關食物事
我全人奶15個月, 佢細個一樣有濕疹發出黎, 有d人會話因為我餵人奶但唔戒口, 但坐月個個月, 日日只食豬/菜心 etc, 呀仔咪一樣有事!
到左而家, 俾呀仔食蝦/蟹, 佢都唔會特別發濕疹.

呢排試下同佢用茶籽油代替lotion, 暫時覺得未有大問題 (因為呀仔呢排d情況都好stable), 唔會lup, 因為吸收得好快, 全身連面都搽得
不過我成日都覺得呀仔係r慣左, 對手無野做就慣性咁r下對腳
esp 瞓到半夜一定會r, r一陣又瞓返咁
參迎光臨我個Blog:
http://hk.myblog.yahoo.com/siumicmui

民房

bb有濕疹真係好慘, 我個仔以前都有濕疹, r到起水泡, 佢又痕又痛, 我就好心痛, 但係又幫唔佢, 有時我都會用手背幫佢掃吓, 因為唔想佢用手r, 試過好多方法都無效, 我喺呢度睇到啲方法, 唔知啱唔啱你地個b, 不過我諗知啲都無壞。
http://www.yes-parents.com/knowledge/article/T2/T2Y1A0012.yp

首頁
34567...38

尾頁

跳至