時政擂台

跳至

首頁

尾頁

子爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

據悉,現時共有六百多萬人持有香港永久性居民身份證,包括散居世界各地的香港人,曾俊華昨日未有提及,已移民外地但持有永久性居民身份證的人士是否合資格領取六千元。若已移民的港人亦可取得六千元,他們如何在海外取得該筆款項?六千元是否需要交稅?已回內地安老的長者又可否取得六千元?居於監獄的在囚人士又如何取得該筆款項?被判終身監禁的在囚人士又作何處理?這一切一切的謎團仍然有待政府逐一解答。
另外,曾俊華昨日指出會建立另一平台向市民派發現金,但未有清楚解釋。據了解,政府各部門至今仍未決定由哪一個部門負責派錢,但網上已有流傳,市民可在民政署及康樂及文化事務署網頁,取得申請表格。

我好希望我地呢d移民既人都有, 我都有付出過的..加上我都係黎左德國4個幾月...都未係德國公民住..我理應有份.....如果真係要親身黎hk拎, 我都會返黎, 就當探屋企人, 食下野...我都好滿足的..

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Haha!我預咗自己有tim..

Macau有比架!

子爵府

我都係香港交足接近廿年稅, 過黎美國一年都唔夠, 無奶油無份呀? 真係要返來拎咪當機票半價, 回港探親都唔錯.

侯爵府

應該有, 因為條件是18歲以上的hk永久居民, 政府會寬鬆處理..

珍珠宮

原帖由 焯媽媽 於 11-3-3 08:27 發表
應該有, 因為條件是18歲以上的hk永久居民, 政府會寬鬆處理..

香港朝令夕改,唔抱太大期望,免得失望

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

應該有的...

首頁

尾頁

跳至