家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

絕對同意大力既講法,輸$皆因羸$起,早D識你,就吾洗比d(講估佬)騙財騙(息)...
請大力師傅繼續教下我地投資方法!!!

大宅

我都好擔心好似個退休校長咁,連買d大籃籌,都要輸餐死o衰係d大陸仙股度就話抵死啫...唉!
買基金仲傻,無物$賺,仲要閑閑地坐十幾廿年監,我之前買左幾份低B基金單,要坐30年監,到時都吾知有無命見証佢(期滿)出獄?
我非常同意大力既講法,有少少$就身痕,吾搵d野搞(炒)下,吾安樂!但個樓市咁顛,吾炒樓,就炒股,一日溜溜長,無野炒下,時間好難過o
我已經將大部份官材本買駛人民幣定期係大陸收息,等香港樓市插水,就入番d(賤貨),等呀等...等呀等...而家都可以考慮下你提議既月供股票,吾錯既選擇o

大宅

嘩!好開心大家有共同目標!!!一齊忍忍忍手吾好係現偕段亂買野,儲多d彈藥,等樓市插水時,執平貨!!!
我最鍾意太古城同九龍站,但九龍站太貴炒吾起,到時可能考慮太古城,大件夾抵食,d租客又斯文o
大力兄,你有物筍盤心水呢?

原帖由 大力大力 於 11-3-4 16:41 發表

我都係等樓市跌入市!!

大宅

大陸樓,係就係好有投資價值,我老公都叫我留意下,佢D大陸同事話早前買落既,閑閑地升5至6倍,但係而家外地人好難入到貨,好似北京,外地人要有5年交稅証先入到貨o

不過,我都會留意架,上海樓好難大插水,但如果佢回番D,我都好有興趣o

大家一齊研究研究下,有物心水,記得益下我呀!
thank you vy vy vy much!

原帖由 大力大力 於 11-3-4 17:23 發表

我反而想買大陸樓,因為係人民幣資產!

亦可分散一點,唔使甘大舊!!

大宅

完全同意!
我身邊仲有好多親朋戚友,輸吾切,摩頂入市仲要話:〔而家吾買,遲d仲貴!更加買吾到!!!〕叫佢地計清楚條數,加左息都仲供得掂先好扑搥,睇定d先o

唉!佢地仲要買吾切,覺得我阻佢地發達!
唉!真係無野講...

原帖由 大力大力 於 11-3-6 18:51 發表

現在政府要求銀行,壓力測試是以 2.25% + 4.0% =6.25% ,最高佔人工 60% !

老實講,新樓呃呎 + 貴,我都買唔起,動不動千幾萬!!

妳計一下,這兩年香港人工加了多少,樓價升了多少??? ...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊