家庭理財

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

{{ 最可能大家根本無時間去研究或不喜歡研究 }}

唔係可能, 對我黎講, 係直頭係.....

我都擔櫈坐定定學野....
留個位
請大家留意, 曾經有人係facebook開左我係bk個名既 a/c (Nopan Ma), 當然人人都可以叫nopan, 但此人仲偷埋我囡囡bk張相開fb, 有問題, 大家小心

子爵府

好媽媽勳章

我都係咁諗, 而家咁貴, 我無資格入市, 但我唔信10年都無得跌下.....

我有朋友主力買樓收租, 而家係深水埗落晒釘, 一路搵人供一路等收樓, 都幾和味, 而家都8位數字身家, 一收樓, 倍數上.....

我都唔係好明100萬case, 50萬買人仔, 50萬就月供股票, 10萬一次, 咁....可以分5次, 咁, 5個月都係高位, 咪要長揸廿年囉.....
月供股票, 唔係話要拉個平均價減低風險, 咁樣....我有啲亂.

另外, 問問....
50萬人仔, 係咪就咁做定期就得喇, 唔轉留港紙, 係咪可以隨時將50萬由A銀行轉去B銀行呀.
而家好多人話係國內開人仔定期, 風險何在?

ps. 唔好意思, 好多低能問題.

原帖由 大力大力 於 11-3-5 08:39 發表
可能的話買樓收租,也是不錯的選擇!
請大家留意, 曾經有人係facebook開左我係bk個名既 a/c (Nopan Ma), 當然人人都可以叫nopan, 但此人仲偷埋我囡囡bk張相開fb, 有問題, 大家小心

子爵府

好媽媽勳章

thanks reply.
我都係等買平樓收租.

原帖由 大力大力 於 11-3-6 10:33 發表
我都係咁諗, 而家咁貴, 我無資格入市, 但我唔信10年都無得跌下..... <--- 如想入市,請耐心等一下,最遲年尾或明年初一定跌!

我有朋友主力買樓收租, 而家係深水埗落晒釘, 一路搵人供一路等收樓, 都幾和味, 而家都8位數字身家, 一收樓, 倍數上..... <---- 眼見退休是以,樓收租最為穩定!

我都唔係好明100萬case, 50萬買人仔, 50萬就月供股票, 10萬一次, 咁....可以分5次, 咁, 5個月都係高位, 咪要長揸廿年囉.....
月供股票, 唔係話要拉個平均價減低風險, 咁樣....我有啲亂. <------ 我建議係分 5 次,每2個月一次,因為指數現在都叫高位,但萬一真係短期高位,祇要兩三年一定可再上!

另外, 問問....

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊