興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

我琴日開始放左d核係d泥度, 我老公講用保鮮紙包住佢, 會好似做到溫室咁, 係唔係?
有冇人成功過? 樹有幾大 (如自家種), 幾耐先會結果..
thanks

子爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

e..冇人種過呀? 我盆芒果樹成個week都未長芽....唉..

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 nicolatinlok 於 11-3-11 20:42 發表
e..冇人種過呀? 我盆芒果樹成個week都未長芽....唉..

我覺得你唔好只擺一個,應該試插多幾個核落去,唔洗用保鮮紙包架,包左就會爛,我就去買棵幼樹返來種,如果種落地就比較好,如果唔係種地就起碼要用d大皮蛋缸.

係而家再等多個星期睇下佢仲有芽出,冇就冇架啦,佢會爛埋架,唔好太多水要比d營養水咁啦.
<br><br>

大宅

我種過,將粒核放在泥內,以有葉仔出,但生得好慢,可能我個盆唔係大

伯爵府

我媽有種芒果樹,都係由粒核種起,種左十幾年先有花.而家有2.3層樓高.
如果你想細細棵有芒果食,就買d椄左枝有芒果仔d樹尼買就好d.

公爵府

大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我都試過用核種,不過唔成功, 我係就咁洗淨埋入泥土中.

我上星期買了一棵4呎高的蘋果芒, 我估是折枝出來, 因為有3棵一樣大小一齊賣, 成棵都開花, 不過老闆話可能要種2-3年先有果.

我用超大花盆種的.

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我種過,但我唔係成個核放入泥,我係將粒核劏開拎入面粒芯黎種。

大宅

我都是買樹種, 而+開梗花,希望8月有得食

子爵府

我個芒果樹已經發左芽~ 我種左2盆...之前因為好耐都唔發芽, 就放左幾粒蘋果核落去, 結果, 蘋果樹開始發芽既時候, 我2盆芒果都長芽...
不過其中一盆既蘋果芽比隻CAT食左, so個盆既芒果樹發展得勁慢...相反, 有幾個蘋果芽個盆, 就長大得好快, d葉仲勁大勁長~~
我估我好快要換盆啦...不過唔知係唔係要種3-4年先有果呢...好心急~~~
同埋洗唔洗施下肥呢? thanks~~

子爵府

HinMa 發表於 11-4-1 13:52
我種過,但我唔係成個核放入泥,我係將粒核劏開拎入面粒芯黎種。

咁你成功嗎??

子爵府

chris_lo 發表於 11-4-3 15:41
我都是買樹種, 而+開梗花,希望8月有得食

似乎直接買樹會方便同快好多咁wor~~
我想問, 樹本身有幾大? 幾高?

子爵府

anson2007 發表於 11-3-28 21:13
我媽有種芒果樹,都係由粒核種起,種左十幾年先有花.而家有2.3層樓高.
如果你想細細棵有芒果食,就買d椄左枝有 ...

下......十幾年先有花....

伯爵府

果樹要由種子種起大部份都要種十幾年嫁.而家係街買D果樹4.5尺高係接枝
嫁,好快有得食,想要快有得食就種"番鬼麗枝"由種子種3,4年就有花開,有得食.

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

我奶奶有種,十幾廿年大,足2層樓高。
盡我一己之力,發放正能量!

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

nicolatinlok 發表於 11-4-5 06:23
咁你成功嗎??

出到芽,不過我無地方,只係當小盆栽咁種。

禁止訪問

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

大宅

回覆 nicolatinlok 的帖子

樹高4尺,樹幹粗2.5寸, 蘋果芒

大宅

我的芒果樹

nicolatinlok  見到呢d咁大既榭就開心....希望你個榭會快d有果啦~~  發表於 11-4-12 03:27

大宅

今朝晨早六點就有蜜蜂在芒果花度採花蜜,見到佢地就有D開心

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我種左4年果個芒果樹,我今年1月就移落皮旦缸,可能郁到d根,到而家都出唔到葉,佢係未死架,不過冇哂動靜,如果等到年尾仲冇起色我就拔左佢啦.

芒果一打左花就唔好落肥,有花未必有果架,如果有小朋友就最好用小小尿加水去施肥,因為瓜果用尿就會好甜架,轉盤都係,要係果割哂啦,天氣凍凍地就整鬆d泥比肥,個盤越大樹就越大.
我前日先再買多棵芒果樹得3呎高,一棵柚子,今日落左節瓜同生菜種,希望今個夏天有收穫啦.
<br><br>

首頁

尾頁

跳至