跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

TABASCO, 麻辣米線, wasabi, 辣椒油.......
仲難介過奶茶........
真係介唔到, 對唔住呀....bb......

複式洋房

我都係呀....好難忍口呀...唔食辣完全唔開胃, 總之無辣不歡!!!

大宅

我特別鐘意食酸辣

伯爵府

重有我陪大家...我到而家都係無辣不歡....! 我都好鍾意食酸辣...所以成日食酸辣米線...

我問過醫生架...佢話我食慣無所謂...佢話只係怕有啲人食辣會刺激到腸胃引致肚屙啫!

大宅

原帖由 Danjunior 於 11-3-10 16:48 發表
重有我陪大家...我到而家都係無辣不歡....! 我都好鍾意食酸辣...所以成日食酸辣米線...

我問過醫生架...佢話我食慣無所謂...佢話只係怕有啲人食辣會刺激到腸胃引致肚屙啫! ...

係呀!愛上食米線,而家講起,勁想食

男爵府

好媽媽勳章

今日LUNCH先食完麻辣米線, 凍ot, 爽呀!
但食完又有d內疚.....

大宅

熱血勳章 畀面勳章

我都好鍾意食…今日先食完辣野…特別係麻辣米線、口水雞、水煮牛肉…正呀…之前都聽營養師講受到無問題…SO照食可也…之不過無以前食到咁過份…

別墅

我都係勁鍾意食辣野,有咗之後都無變過啊!!!!!!!

大宅

我都好鍾意食, 諗住呢weekend上深圳食, 好耐冇食過喇

別墅

唔係想嚇大家, 只係我買了"孕期飲食宜忌", 都分享下D資料。第55頁寫:

"4-6月忌以下食物:
花椒(常用於麻辣), 芥末, 胡椒, 椒辣

原因: 以上食物都屬於熱性食物, 具有強刺激性, 容易消耗腸道水分, 造成腸道乾燥、便秘。腸道發生袐結後,孕婦必然用力屏氣排便,引起腹壓增大,壓迫子宮內胎兒,易造成胎動不安、胎兒發育畸形、羊水早破、自然流產、早產等不良後果。"

大宅

我又好鍾意食辣架,上胎係,今胎都係,一樣係無辣不歡,尢其係麻辣米線!!:lol
不過我諗食唔食得都係因人而定,我腸胃好好,就算大肚都早晚去一次大大,仲要去得好舒暢(我唔愛飲水又唔多吃水果),所以我諗腸胃受得食辣都冇問題既~~

p.s我囡而家4歲,都好食得辣,唔知關唔關我駝佢成日食辣呢??

子爵府

我係有bb先想食辣,2胎都係咁,今胎就特別鍾意食薑

大宅

我都好鐘意食辣,但有左之後唔知點解好似唔受得咁...唉...好掛住辣野呀~

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 13# samrtguy 的文章

我就唔係成日食,但就間中都有食 =.='.我自己都覺自己衰上胎介口介得好d架,今次放縱哂~~我其實都想keep左食清d,但有時都係忍唔到口

別墅

我都好中意食辣,,不過上1胎就係冇戒口,,搞到個囡d皮膚勁差..唔知關唔關事...所以今胎食少左..冇咁放縱啦..

洋房

雖然我都戒左好多野唔食, 但係就係戒唔到辣, 所以都有KEEP住食, 我D同事都有話我, 但係戒唔到都無法!

大宅

睛靈勳章

提起辣我宜家好想食泡菜,勁好味!!! :;pppp:

複式洋房

我都好鐘意食辣, 哈~ 都係好鐘意食上海酸辣湯麵, & 雲南辣米線! ^O^
我以前都有食開, SO食左0的腸胃都無咩0野... 當然啦, 就唔會食得好過份既. 間中一次小辣.
不過, 聽朋友講, 麻辣就不太好.

複式洋房

原來都好多準媽媽同我一樣, 都係忍唔到辣... 無辣不歡...

別墅

我系熱底 仲要系無辣不歡
呢幾日終於爆發 上呼吸道感染 咳到七彩
中醫話寒底熱底都好 飲食最好均衡啲啊 唔好一味中意吃辣就系咁吃吃吃
我朋友生之前無啦啦勁中意吃kfc炸雞 生個b出嚟頭頂好多瘡瘡啊 嚇得佢
所以大各位媽咪為咗阿b都系要注意下啊

首頁

尾頁

跳至