自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我姨甥女8個月大,佢食開和光堂細仔奶粉,因為日本地震,所以好多食開日本奶粉嘅父母都四出搶購奶粉,因為奶粉係bb必須嘅食糧,大人唔食細嘅都要食啦......
就係咁,我出左去排左兩日隊,不過一罐奶粉都買唔到......
買唔到其實都唔緊要,因為知道好多父母都係怕bb無奶飲買多d,咁我只可以怪自己排得遲,應該早d去...
但係今朝排完一輛都無嘅情況下,返到屋企上網,仲要見到yahoo拍賣有人高價炒奶粉,仲要話購自卓悅呢下真係火都黎,平時一罐$11x嘅和光堂大仔,佢竟
然出價$200,可憐一d真正有需要嘅bb就買唔到
奶粉,佢呢d咁嘅無良炒家一定有報應!!!

http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/b18087989

請進入以上網站留言聲討呢d咁無恥嘅人,thanks!!!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

冇辦法, 香港人係識炒炒炒咁去搵錢架啫, 何況已被大6同化咗, 無良心可言, 最重要係錢錢錢!!!
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

侯爵府

好媽媽勳章

自己係hk人都覺可恥 ar 又悲哀
原帖由 angel_cheng 於 11-3-16 14:23 發表
我姨甥女8個月大,佢食開和光堂細仔奶粉,因為日本地震,所以好多食開日本奶粉嘅父母都四出搶購奶粉,因為奶粉係bb必須嘅食糧,大人唔食細嘅都要食啦......
就係咁,我出左去排左兩日隊,不過一罐奶粉都買唔到......
買唔到 ...

王國會長

王國會長

去萬寧買啦,仲平過佢。。

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

拍賣網大把人炒奶粉發災難財!!

掙左d錢使得安樂咩

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

呢啲人真係無人性架!
我要記得幸福......

伯爵府

2011精緻種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

請問平日幾$
Thanks

洋房

卓X賣$128

原帖由 長毛免 於 11-3-16 14:31 發表
請問平日幾$
Thanks

侯爵府

畀面勳章

原帖由 ShinTeresa 於 11-3-16 14:27 發表
自己係hk人都覺可恥 ar 又悲哀

完全同意!!! 唔該嗰d人攞個良心出嚟啦,係咪坐住咗呀

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

賣貴嘢都叫做有良心喇, 點都叫做"願者上釣"丫, 最賤莫過於高價回收完整奶粉罐嗰d呀mouth:
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

侯爵府

畀面勳章

原帖由 cathy913 於 11-3-16 14:27 發表
拍賣網大把人炒奶粉發災難財!!

掙左d錢使得安樂咩

賤人...
:-? :-?

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

原帖由 angel_cheng 於 11-3-16 14:23 發表
買唔到 ...

早2日仲見MANNINGS 有,如果仲有我PM 你...
2/6/2005 : 2.59 KGS8/6/2005 : 2.66 KGS15/6/2005 : 2.72 KGS20/6/2005 : 2.86 KGS4/7/2005 : 3.33 KGS12/9/2005 :4.78 KGS   57CM23/9/2005 : 5.16 KGS  60CM27/10/2005 : 5.53 KGS 61.5CM14/11/2005 : 5.52 KGS 63.5CM13/2/2006 : 6.37 KGS

大宅

唔好意思,我唔係想話妳...
不過奶粉係幼小bb嘅必須食糧,呢d係必需品,如果d炒家係炒波鞋/名牌tee/名牌袋都ok,因為呢d先叫"願者上釣",明知貴死都要買,係因為大家心目中對每件物件嘅價值都有唔同定義,可能佢覺得超抵呢~
但係奶粉就唔同,bb無奶粉食係唔得嘅,佢唔可以好似大人咁,米貴左可以轉食麵,麵貴左就轉食粉囉...
就算要bb轉食其他奶粉都要一段適應期,唔係話轉就轉,因為佢地腸胃好脆弱,咁呢段時間bb仍然需要食返食開嘅奶粉...
高價回收完整奶粉罐嗰d固然係賤啦,但係我地可以整爛個罐嘛,而家就係呢d炒家,我地連個罐都無,咁佢地仲叫做有d良心???:;pppp:

原帖由 Giant 於 11-3-16 15:25 發表
賣貴嘢都叫做有良心喇, 點都叫做"願者上釣"丫, 最賤莫過於高價回收完整奶粉罐嗰d呀mouth:mouth:" />

大宅

Pui_Pui,

唔該哂妳~

原帖由 Pui_Pui 於 11-3-16 15:55 發表

早2日仲見MANNINGS 有,如果仲有我PM 你...

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔好幫襯佢...

子爵府

叻叻勳章 畀面勳章 親子達人勳章

我都排咗2日隊都係買唔到又要湊住小朋友,朝早要送佢地返育嬰院&學校先可以出去排隊買奶粉,趕到pk出到去要排百幾人,今日仲慘排到我先話冇貨,谷氣!!!!

大宅

我今日都排左個幾鐘,排到差唔多先話無...
第一日仲衰,去到櫃台俾錢先話無,當時真係氣頂到...
不過都知唔關d職員事,好無奈咁走左...

原帖由 tszwan123 於 11-3-17 00:46 發表
我都排咗2日隊都係買唔到又要湊住小朋友,朝早要送佢地返育嬰院&學校先可以出去排隊買奶粉,趕到pk出到去要排百幾人,今日仲慘排到我先話冇貨,谷氣!!!! ...

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

hk1都有人炒

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

子爵府

請恕我多口,,因我個bb都已長大到12歲嘞,,
其實轉奶唔難,幾個月大都開始飲and食其他食物,,,我女6個月大時,都已轉到第3款,,基本無特別病的話,用一罐奶為轉奶期都好足夠,,(我女當年反而被兒科醫生定為腸胃敏感O架)
我女當年未太興食日本奶粉牌子(有錢買都唔方便,少地方有賣),其實好多奶粉都唔差,反而呢個年代d BB好似重多敏感問題,係咪真係某D營養價值高就真正適合呢??
反正而家奶粉咁難買,不如試吓其他牌子啦,,,炒貴奶粉者,無人支持就更加無得好炒TIM啊,,,

首頁

尾頁

跳至