論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我朋友啱啱介紹左個印尼工人比我..大家見過面都覺得ok....佢本身4月中同佢宜家個雇主完約..因為我6月屋企先有地方比佢,所以大家agree61日開始用佢..佢番我度前會先返印尼..6月再番黎...

因為諗住佢番印尼前同佢攪埋d手續..我自己本身無相熟agent,又係第一次請工人.所以可能都會搵番佢宜家跟間agent公司攪手續...但係去之前都想了解多d.所以想請教下大家先:

1)
通常攪手續有咩費用要比??例如:驗身,保險,機票,visa..... (P.S.:個工人話問過agent公司話我一共要比$1800..但係個工人唔係間agent公司介紹比我架嘛..我係咪介可以比少介紹工人既費用而唔洗比咁多架??)

2)
我諗住比佢放星期日...係咪佢地一般係一星期一日假呢??

3)
除左一星期一日假,佢地係咪仲放埋publicholiday??除以上假期,仲有無其他大假之類架??

除左以上問題,我仲有無其他野要注意既呢??

Thanks!!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

1)通常攪手續有咩費用要比??例如:驗身,保險,機票,visa..... (P.S.:個工人話問過agent公司話我一共要比$1800..但係個工人唔係間agent公司介紹比我架嘛..我係咪介可以比少介紹工人既費用而唔洗比咁多架??)
間間 agent 收費唔同, 所以你要問清楚果 $1800 系包 d 乜. 例如系咪已經包左 visa 費 ? 工人 6 月黎香港嘅機票 ( 因為系由僱主比 gar, 如果吾包, 你要買比佢, 一個合約包一套來回機票 ) ? 包驗身 ( 印尼 & 香港兩地 ) ? 如果中途要換工人, 系咪剩系比文件費 ? or 有其他費用要再比 ? 你都可以問下個 agent, 佢收工人幾多錢.

2)
我諗住比佢放星期日...係咪佢地一般係一星期一日假呢??
系.

3)
除左一星期一日假,佢地係咪仲放埋publicholiday??除以上假期,仲有無其他大假之類架??
工人唔系放 PH gar, 佢地放勞工假, 一年有 12 日. 基本上系 : 1/1、 農曆年初一至初三、 清明、勞動節、 端午節、 1/7、 中秋、 重陽、 1/10、 冬至 ( or 25/12 由僱主安排 ). 另外第一個合約, 每年有 7 日大假.

除左以上問題,我仲有無其他野要注意既呢??

珍珠宮

首頁

尾頁

跳至