論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個工人嚟咗一個月,佢之前已經喺香港做過8年,之後返印尼結婚生仔,依家再嚟過。

喺呢一個月入面,佢成日都唔記得嘢而做錯或漏,不過我都冇鬧佢,因為我覺得錯咗你肯認,下次咪做返啱咪得囉。不過有一次我叫佢開罐午餐肉嚟炒飯,我見佢切咗好多,所以問佢係咪用晒成罐,佢竟然話太太叫用一半呀嗎,我跟本就冇講過,而佢亦冇問過我用幾多,嗰次我冇鬧佢,我仲問自己係咪自己講咗唔記得。

但係今朝佢又做錯嘢賴落我度,尋晚佢臨瞓前問我老公朝早早餐食乜,我叫佢叮熱個雞尾包畀老公,時間20秒,佢自己都重覆講咗一次畀我聽係20秒。點知今朝佢叮到個包燶晒,咁當然唔食得啦,最衰係佢同我老公講話係我叫佢咁叮既,當時我醒咗喺房冇出去,之後到我老公出咗門口我出去廳開奶畀個囝時,工人問我尋晚叫佢個包叮幾耐,我照講20秒呀嗎,佢就講佢聽唔清楚,所以叮咗2分鐘,仲同我講對唔住,我冇即時拆穿佢,因為我唔係完全聽到晒佢同我老公講既嘢,之後我問返老公,佢話工人同佢講我叫佢將個包叮兩分鐘,咁即係屈我啦!可惜老公竟然覺得冇問題喎,每次工人做錯老公只會講:你要教佢架嗎",佢擺明就係幫住個工人,驚死我息機炒咗佢,個工人已經第二次屈我喇,我好嬲呀!!

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

搵次試吓錄佢音, 等佢無野好講, D印就叻就係甘, 驚我地嬲佢.

原帖由 CAT0112 於 11-3-18 01:44 發表
我個工人嚟咗一個月,佢之前已經喺香港做過8年,之後返印尼結婚生仔,依家再嚟過。

喺呢一個月入面,佢成日都唔記得嘢而做錯或漏,不過我都冇鬧佢,因為我覺得錯咗你肯認,下次咪做返啱咪得囉。不過有一次我叫佢開罐午餐肉嚟炒飯, ...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

明白樓主會好嬲, 比工人老屈之餘, 最慘就系連老公都覺得系你錯, 不過唔值得為工人而傷你同 c6 嘅感情.
好簡單, 每次你叫佢做野, 要佢用紙寫低, 吾準有改過嘅痕跡, 點知佢又會唔會屈系你改㗎, 仲要佢講返比你知點做, make sure 佢清楚晒你嘅要求, 叫佢貼起張紙, 大家都睇到, 唔到佢抵賴.

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

真係會好激氣...
仲有,教個工人,你同老公都有責任,叫老公幫你分担一下可以嗎?

男爵府

好媽媽勳章

其實都真係唔使激氣,佢地個個都係咁,我都化晒,我同我老公都有默契知佢地係咁,所以佢講先生叫我咩架,太太叫我咩架,我係會當听唔到,總知佢做錯左就話佢,叫佢做番好.唔使理佢講咩.

大宅

佢一嚟到我哋已經畀咗本簿佢寫低我教佢啲嘢,我教佢每兩星期要用白醋消毒bb個蒸奶煲,但係我check個煲時冇聞到有醋味,上兩個星期問佢又話有做,到尋日再問佢佢就話冇做,仲要係由我教佢嗰次做過之後,呢個幾月嚟都冇做,咁上次又話有??尋日又畀我發現bb件衫有奶漬,佢明知我個仔成日嘔奶,洗衫時都唔拎起睇清楚邊度污漕,佢個心成日想湊我個囝,因為我係FTM,個囝我係堅持自己湊返,冇畀佢湊,我知佢好失望,因為佢之前已經話好鍾意湊BB,所以搵工都會揀有BB既嚟做。亦都因為我係FTM,所以老公都好順理成章覺得個工人好應該係由我去教佢做嘢。

禁止訪問

大宅

我就係驚開完佢波之後佢會喺我啲飯餸、水度加料呀嗎,大家都知啲工人幾咁得人驚啦,一個做得唔開心就咩都做得出,我冇可能每分每秒"目及"住個工人做緊乜架,佢有好多親戚喺香港打工架,仲係做咗十年以上添,所以佢實知道出面咩行情啦,佢哋跟本就唔休冇工做。

老公成日覺得係言語溝通出問題,成日幫住佢,佢永遠覺得係我挑釁個工人,喺度小題大做,搞小動作想整走個工人囉,真係好氣頂!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

佢地好叻玩離間架, 我媽面前, 就會話我或SIR講既, 慣晒~你同老公一定要清楚呢樣野, 如果唔係成日為左佢嗌交都唔好喇!
放下自在

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

樓主,妳工人屬於無common sence同低低地果種
仲要係想攬住妳個囝唔想做其他嘢個隻
妳有幾件事可以做
1.煮飯方面,妳要佢洗切完餸菜後,通知妳入廚房檢查,妳檢視份量是否正確(少咗就加,多咗就收起放番入雪櫃),要佢當妳面開獻汁,之後先叫佢炒菜,
2.多些安排佢煮飯,清潔,越做得唔好就要做多幾次,等佢知道佢越偷懶,越扮傻,越扮無知就要做更多
3.重新教一次微波爐用法,要求佢如果唔記得用法要即刻問先生太太,不能靠估(妳講解同時要赫佢微波爐用法錯誤,好容易爆炸同洩漏輻射,非常危險)
4.有關家庭的工作,全部要記低係本簿比妳知,
比張清單佢
佢每次完成張list上有的工作,就寫低日期時間及完成項目
妳就跟據佢寫已經完成的項目去抽查是否做得妥當,如未做的項目(當然要係合理和必須做而佢無做),安排佢晚間或放假前一日做,做妥先可以休息及放假出門

禁止訪問

大宅

我指既加料例如係佢啲口水,佢自己食返實冇問題架,我同C6講佢再屈我我一定炒佢,但係C6當我發"UP"風,C6不知幾鍾意佢,話佢執到間屋好乾淨,幫佢執到個書櫃井井有條,仲話對佢令眼相看呀.....。我心諗我都執到個廳好乾淨架,係你自己搞到間書房好似亂葬岡之嗎,一陣我幫佢執完佢又話我郁咗佢啲嘢,搞到佢要周圍搵,咩都係我唔啱咁。我個工人當日坐喺agent度等我哋去接佢時,佢幫間agent倒垃圾呀,連agent & 我一個用咗工人好多年既朋友都話佢好醒目,所以佢絕對唔係低低地嗰種。

佢依家已經俘虜咗我C6個心,下一個目標會係我個囝,因為每次我一行開個囝身邊,佢都去聊我個囝傾計,當阿囝喊時佢更加好似救星咗撲出嚟哄我個囝,我喺呢個屋企已經冇晒地位喇!

首頁

尾頁

跳至