想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

第一次入黎, 新丁一名

之前睇左好多jm既生b心路歷程, 感同身受 ~
2009年1月意外有左, 可惜當我發現既時候已經見紅+啡, c6開心左3日, 都係留唔住 .... 以為係自己大意, 所以冇乜特別調理, 如常生活、運動、工作, 倒睇左唔少生仔既資料 & 計算排卵日子既方法, 開始用紅d (因為我有多囊卵巢, cycle 超唔準50 - 75日一個cycle, 黃體唔夠, 好難知道幾時有左),以為只要計算好日子, 日d去驗血驗hcg, 早d confirm + 休息, 就可以"十拿九穩" ! 2010年1月, 知道又有左 (精確計算下), 當時bb 應該係 5weeks, 已經即刻請假 bedrest, 諗住定d 先返工, 結果又係3日後走左 ..... 今次仲傷, 有埋盤腔炎, 足足病左一年, 入左醫院幾次, 終日都好攰咁 .... 自從bb 第二次走左, 已經一直睇中醫, 食藥調理, 不過由於先天有哮喘, 再加上有埋盤腔炎, 所以調理效果一般, (哮喘病要溫補, 盤腔炎又唔補得, 要用比較涼既藥, 否則會另炎症返發, 永遠係兩難之間 ... )

而家, 大大話話食左一年中藥, 叫做好左d, 我盡量避免係冬天開始有(頭3個月好關鍵, 唔想係冬天有, 驚哮喘發作), 亦避免係一月有 (一月唔旺我, 有陰影 ~ ), 而家, 春天差唔多黎啦, 我都唔知應唔應該試?

個心好想試, 不過又好驚, 本身有多囊, 卵子質數唔好, 會好易小產, 之前有過盤炎, 有d 擔心輸卵管會塞塞地 .... 食左一年中藥, 個cycle 都係調唔到去 45日左右, 咁長既 cycle, 卵子質素實在另人擔心 ....

早兩日知道有親戚有左, 都鄧佢開心既, 祝福佢同bb, 不過知道哥一刻, 個心沉一沉, 酸溜溜的 ..... 我唔係黑心之人, 不過, 控制唔到自己唔諗, 之前有friend 既bb 出世, 都冇咁既膽量去探我個friend 同佢既bb, 我驚我忍唔住會喊 .... 不竟係人家既大喜日子, 我唔想破壞氣氛, 亦唔想俾人知我個心諗乜, 有幾放唔低 ..... 骨肉之情, 曾經血脈相連, 亦有期待過, 又點會話放低就放低, 話忘記就忘記呢?

我c6超鍾意bb, 佢想下個cycle 試多次, 有自己既bb, 我點會唔想呢? 我只係膽心, 萬一 ..... , 我可唔可以再承受多一次? 我驚我會顛 ......... 我自閉左一段好長好長既時間, anti-social 左好耐, 我唔係人地見到咁勇敢架, 我個心都好脆弱架炸 ~

就快生日啦 ....... 今年既願意如題, 希望可以願意成真。

別墅

放心啦, 個天會安排比你, 你一定會有個健康既bb架, 我都等緊個天比我, 唔好唔開心, 開心好緊要架 (btw我都係新手, 第一次reply人) , 一齊加油

複式洋房

我知, 已經不停叫自己唔好諗, 不過有時都控制唔到, 我知我唔可以傷心架, 因為傷心對盤腔炎都唔好, 頭先偷偷喊完, 而家個肚又有d 痛.... 死啦....

我由結婚初時接受唔到要bb, 由好唔想要, 到慢慢接受到, 到而家好想快d 有..... 真係人生如戲, 可以有既時候又唔想要, 到而家困難重重先想有, 如果早d咁諗就好啦...

好興幸有呢個地方可以俾我傾下, 係屋企人同朋友面前都唔敢表露出黎, 我係大女, 習慣係父母面前好堅強懂事, 唔想佢地擔心

原帖由 beibur 於 11-3-18 14:59 發表
放心啦, 個天會安排比你, 你一定會有個健康既bb架, 我都等緊個天比我, 唔好唔開心, 開心好緊要架 (btw我都係新手, 第一次reply人) , 一齊加油

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 陪月勳章

願望成真 !!!!

大宅

最緊要係你兩個都想要小朋友
就算點都好試左先,唔好俾自己後悔
愈想要就愈難得到,放鬆d自己唔好太緊張就自然會有驚喜

別墅

咪傻啦, 其實我相信有好多人好錫你, 千萬唔好諗埋一邊, 會抑鬱架, 開心令好多野都成事, 開心病除, relax d, 多d搵人傾下啦 =]

原帖由 babyonla 於 11-3-18 15:20 發表
我知, 已經不停叫自己唔好諗, 不過有時都控制唔到, 我知我唔可以傷心架, 因為傷心對盤腔炎都唔好, 頭先偷偷喊完, 而家個肚又有d 痛.... 死啦....

我由結婚初時接受唔到要bb, 由好唔想要, 到慢慢接受到, 到而家好想 ...

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

祝你生日快樂, 快D生番個健康活潑既BB
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

別墅

我同你好多地方相似..

又係cycle 超唔準90日一個cycle, 咁長紅d都唔知幾時check
黃體唔夠
上個月尾冇左4w...

知道人有左, 都鄧佢開心, 但又酸溜溜 ..... 唔想聽尼d消息唔想見尼d人, facebook都hide哂大肚或有bb的friend驚見到佢地upload bb相...

我c6又係超鍾意bb, 見到佢咁, 我又冇能為力, 好內疚...

不過人總要向前望, 一齊收拾心情, 再試多次啦, 今次一定得, 生日願望一定靈!!!

複式洋房

Babyvvone: 係呀, cycle 咁長, 真係有左都唔知, 如果cycle 準既, 卵既 quality 都好d, 又可以早d知, 有咩事想補救都仲趕得切, 第一次就係啦, 想幫下佢都唔得, 打安胎針都唔掂

我知好多野都整定,係你既, 係山到look落黎都冇事, 唔係你既, 你日日訓係到都保唔住。道理好似好易明, 但係知易行難, 總之, 隨緣啦 .....

多謝大家既祝福呀, 我都希望各位心想事成!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我都見過有d想生bb的jm, 佢身體都有好多問題或試左好多年都唔得, 而年紀都唔少, 但最後佢地都可以自然有左bb, 生埋出黎, 甚至生完第1胎, 突然意外有左第2胎, 有時d野真係估你唔到, 所以我覺得你盡左力, 同埋唔好比自己咁大壓力, 因為壓力真係好影響想有bb, 放鬆d, 我都希望你願望成真...

原帖由 babyonla 於 11-3-18 14:20 發表
第一次入黎, 新丁一名

2009年1月意外有左, 可惜當我發現既時候已經見紅+啡, c6開心左3日, 都係留唔住 .... 以為係自己大意, 所以冇乜特別調理, 如常生活、運動、工作, 倒 ...

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

盤腔炎係點樣嫁? 有咩病徵? 我排卵果陣子宮好痛,仲發燒甘樣算唔算?

你開始做人仔未丫? 我要下個CYCLEY先可以開始,大家一齊努力,互相鼓勵希望大家一齊BINGO~
詩篇32:7
你是我藏身之處,你必保佑我脫離苦難,以得救的樂歌四面環繞我。

26/10/2014 5W4D 0.6cm 胎襄
16/09/2014 Bingo

08/06/2013 出世拉
28/11/2012 11W4D 4.99cm Oscar 1.98mm
23/11/2012 10W6D 3.95cm BB跳杻腰舞
10/

大宅

Hi babyonla,

唔使俾咁多terms & "萬一" 阻礙自已, 自已個心想點就想點, 個天自會安排.

就算身體健康, 都未必會成功生b. 諗唔到咁多

人生就是這樣多意外&驚喜, 唔通就係怕"萬一", 而唔出街咩..唔好傻啦..加油..gogogo

原帖由 babyonla 於 11-3-18 14:20 發表
第一次入黎, 新丁一名

2009年1月意外有左, 可惜當我發現既時候已經見紅+啡, c6開心左3日, 都係留唔住 .... 以為係自己大意, 所以冇乜特別調理, 如常生活、運動、工作, 倒 ...

複式洋房

annayoyomo:
我明, 我c6都係咁講, 佢話唔諗得咁多 ...
呢番說話係jm 既口中講出黎, 好似比較易接受, 偏偏由c6把口出, 又好似有d怪怪的, 好似佢唔顧我感受, 只係關住生b 咁 ~

有個friend, 佢老婆又係多囊, 佢同佢老婆講: "我唔想你太辛苦, 如果真係有需要, 不如領養啦, 咁養可以救返一個小朋友, 俾佢生活過得好d ..... "

雖然我好想有自己既小朋友, 但如果老公咁同我講, 我覺得冇咁大壓力 lor

複式洋房

盤腔炎即係女性既生殖器官發炎, 其中一樣(子宮、卵巢、輸卵管)有炎症都可以叫盤腔炎

我盤腔炎發既時候下腹會好脹, 好熱, 好痛, 個肚脹到實的的, 縮唔埋咁, 好多人都可以食抗生素就ok, 連續食 7 - 10日, 中間唔可以停, 一定要食晒d藥, 但係因為我有胃炎 & 腸炎, 消化系統一向好差, 所以食藥對我既作用唔大, 因為我吸收唔好, 次次發作都要靠吊針先可以止到(吊消炎針, 最少兩枝, 最多要吊6枝 & 留院), 而且唔會斷尾, 好難好, 呢世都跟住你

所以平日要好小心, d underwear 要好乾淨, 最好唔好去游水&浸溫泉, 我d 褲、沖涼毛巾要日日洗, 去旅行先慘, 去7日就帶足7條沖涼毛巾, 個gip 重到咩咁! m 完後要 等7日先好dodo, 平時最好帶套, 未沖涼一定唔好dodo, 平時dodo 既次數要大幅減少(由一星期3次, 減到而家一個月3次 ), 我個中醫叫我要注意保暖 (特別係對腳), 唔好生氣, 唔好疲勞, 唔係好易野佢返發 ....

總之, 有左呢個病, 嚴重影響我既日常生活 !攪到我同我老公既性生活原全改變晒, 又唔敢做d 太博既工, 驚辛苦, 又唔可以做太劇烈既運動(以前我日日跑60分鐘, 或者跳bollywood出一身汗), 而家睇住自己肥左十幾磅,但係又咩都唔可以做, 驚影響病情, 如果我唔係為左生b, 我跟本唔會理佢, 照運動做返自己!

大宅

Hi 我係路過入黎talk 下, 我努力了差不多4年, 現已高齡, 排卵藥, iui, ivf, 中醫, 針灸 全部試過晒, ...... 去年底仲入侵醫院割朱古力瘤, end up 發現係個朱古力瘤發炎, 所以之前 ivf 的 ET, FET 共9粒胚胎全部都失敗係有原因, 所以這幾年睇醫生/手術/IVF 用左好多好多錢. 雖然係咁, 我仍在努力中, 因為成功係留比D唔輕易放棄的人.

我好慶幸自己係一個基督徒, 否則我早已崩潰, 係主將我從死暗的幽谷到安靜的溪水旁, 才令我仍然有平安有喜樂. 人的力量好渺小, 我唯有凡事依靠及交託予祂, 為我預備及成就.

我c6好愛我, 佢唔想我難過及辛苦, 提出領養好幾次, 但我因為自己的心理問題及種種原因, 還希望自己仲有m來的日子, 好好的努力. 最近我在國內助養了一名小童, 希望我雖然身在遠方, 仍可以盡一點力去幫助他長大成人.

大家努力呀. 祝早孕 !

男爵府

dont give up!!! i have miscarried twice in 6 months last year too and now i am having my baby inside me for 8 months la. everytime is an individual case. be happy and positive!!!
may God bless you...

第一次入黎, 新丁一名

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

原來手尾甘長><
而家都算春天了,你開始未?
我早幾個月前都小產,都會有陰影怕下次都會甘(TOUCH WOOD),BUT試左先明天會更好,唔試咩機會都無。

我個姪女都有左,每次見到佢個肚,我都會想如果我無小產我個肚都有甘大了(我同佢差一WEEK)。佢無介煙日日都幾支,次次見到個心都好唔舒服(點解佢一D都唔珍惜,而我想珍惜又無甘的機會),我而家好怕見到佢。

祝大家都心想事成。

原帖由 babyonla 於 11-3-19 10:15 發表
盤腔炎即係女性既生殖器官發炎, 其中一樣(子宮、卵巢、輸卵管)有炎症都可以叫盤腔炎

我盤腔炎發既時候下腹會好脹, 好熱, 好痛, 個肚脹到實的的, 縮唔埋咁, 好多人都可以食抗生素就ok, 連續食 7 - 10日, 中間唔可以 ...

詩篇32:7
你是我藏身之處,你必保佑我脫離苦難,以得救的樂歌四面環繞我。

26/10/2014 5W4D 0.6cm 胎襄
16/09/2014 Bingo

08/06/2013 出世拉
28/11/2012 11W4D 4.99cm Oscar 1.98mm
23/11/2012 10W6D 3.95cm BB跳杻腰舞
10/

首頁

尾頁

跳至