母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

bb日間食兩至三餐奶樽,放工就全埋身,而老爺剛過身,月底出殯,唔會帶bb去,我老公話係果d地方泵既奶唔好要有冇媽咪有經驗?我倆個女都仲好細,我老公屋企人仲想通宵守夜,係咪而家無人通宵架啦?好煩惱啊!

大宅

夏天玩到顛 叻叻勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

無經驗, so sorry for your father-in-law...

bingzileung  謝謝關心!  發表於 11-4-8 10:57

男爵府

陪月勳章

我會唔泵, 用手在廁所擠, 棄去, 同c6商量, 你要否守夜, 同佢講你生完不太久, 不宜太倦, 望佢體諒.
回家即泵
唔好唔開心

男爵府

回覆 cindytsg 的帖子

謝謝你的建議,唯有係咁做我上一胎擠傷了兩隻手指公,關節位拍左直唔識拍返曲,用唔到力擠,餵到5個月已經彈盡糧絕,今次擠過幾次已經有d舊患復發,有一次唔記得帶泵返工用手擠,返到屋企就塞左,痛到死,好彩bb吮左2日通返,其實要點樣先至唔會擠傷手?

大宅

我grandma 係阿B三個月過身, They can only give you the room and get the body ready at 6pm. So... I pumped at around 5:30pm at home, "fei" taxi 去殯儀館, all night ceremonies was finished by 10pm, then fly taxi home to pump again. I was pumping every 5-6 hours then (一月尾, 仲要涷到fei 起).

In the morning (即上山日), I did the same... pumped at 8:30, fei taxi.. then pump as soon as I get to the restaurant.

Your hubby is right, don't pump at the funeral home.

大宅

I told my 長輩, 太太都想個室有得食, 又健康家, 應唔會介意... 我咁講, 佢地可以點講?

男爵府

回覆 lottieclee 的帖子

有你呢個case參考,當日一於飛的,thanks!

大宅

其實,可以早幾日泵定造冰奶,到時搵人餵比bb咪得囉!

大宅

我屋企好多奶,但係靈堂都要處理谷奶同maintain 奶量嘅問題

大宅

殯儀館好似唔俾通宵守夜,喃磨佬話對生人唔好。

我公公剛走了,我好大機會要返大陸奔喪兩日,諗住泵完一係掉/沖涼,一係自己飲。如果可以即日來回,好谷嗰陣先揸走啲,返屋企即泵盡量唔好晒。一次半次唔會影響奶量呱?

男爵府

陪月勳章

回覆 bingzileung 的帖子

你用手泵? 電泵? 我諗:奔喪地方唔好用電泵, 用手泵, 則棄, 唔好比阿B, 因為唔知多唔多菌, 你事後會唔安落

男爵府

回覆 cindytsg 的帖子

我用電泵的,到果日會試下lottieclee既方法,我諗殯儀館唔會有好多厠格,怕阻人去厠所,又有心理陰影,我本人係信果d朋友既存在......同埋你講得啱,會好多菌,冰奶我儲得唔多,而家得9包,可能係果2日都清左去架啦,呢個幾星期再努力儲多幾包,一直以黎都係緊緊夠食,我都係擔心塞同奶量問題,希望果兩日順利過度[url=forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pid=50157982&ptid=3813940][/url]

男爵府

回覆 肥豬豆豆 的帖子

希望唔使通宵,我唔敢飲自己d奶,我比我老公笑我,唔敢自己飲,但係敢比bb飲

男爵府

陪月勳章

你叫c6試下人奶, 好補的

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊