想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

4月1 日用紅d check 到排卵, 同c6商量左, 決定試多次

自從一年前小x 左之後, 一直keep 住食中藥調理返個身體, 又食蟲草, 見天氣開始回暖, 身體狀態又幾好, 咪想再試一次lor, 4月10號已經feel 到有頭暈, 胸脹, 肚脹, 心跳, 都大概估到有d 野, 4月12日驗晨尿 - negative!

4月18日再驗晨尿, 有淺線 positive!!

由排卵日do 完開始我已經萬分小心, 因為有之前兩次經驗, 係office 已經成日坐定定, 唔會走黎走去, 一返到屋企就訓床! 仲要係排卵之前已經食定中藥, 提昇卵子既質素, 排卵之後就食即刻係定中藥安胎, 加強"黃體"既分汾。

但不幸既事始終都揮之不去, 就係我驗到 positive 之後, 還來不及隔日再驗多次晨尿之前, 係 4月19日晚突然去完 toilet 見啡, 當時已心知不妙, 即時同 c6 講 (哥時c6都未知我有左, 因為我想驗多次先話俾佢知, 唔想佢又空歡喜一場), 當晚半夜起身去尿尿, 己經見紅 !!! 個心已經好驚, 因為心知個胎仲咁細就見紅, 好大機會保唔住 ......

第二日一早起身去睇醫生, 又係repeat 返之前兩次既 steps --> 驗hcg, 訓床, 食安胎藥, 等3日, 再驗血 hcg .........

哥3 日除左去 toilet 同沖涼, 我完全冇離開過張床! 就係報告出之前一日既下午, 我去尿尿既時候, 係完全冇肚痛既情況下, 痾左好多血 (好似 M 黎咁), 我成個人呆左 ...... 跟住d 血就流下停下 ........ 最後報告出左, hcg 得 42 (3日前hcg 係 90)

其實當我見到咁多血既時候, 我已經估到 hcg會跌, 不過我真係好唔明, 每次我發現有左 (大約 5 - 6weeks) , 每一次既 hcg 都唔過 100, 最多都係 今次, 有 90, 之前兩次小 x 都係得 70 幾, 我聽人地講, 有左個幾星期, hcg 已經去到幾百 or 幾千, 我既 hcg 咁低, 咁代表d 乜野?

前日收到報告開始, 反而冇再點流血, 只係間唔中去 toilet 既時候先見到有少少粉紅色, 而家又冇肚痛, 但係就要等佢自己流返出黎 .....

我3月既時候係呢到出左個 post, 希望我今年既生日願望可以實現, 但最心痛既係, 係我生日哥日收到份報告, 知道小 b 唔得 .......

我而家只係希望, 如果呢個世界真係有投胎呢回事, 希望我既小b 下次投胎搵到個身體冇問題既媽媽, 搵到個好家庭....... 唔好再跟住我呢個冇用既媽咪 .............

男爵府

babyonla 發表於 11-4-25 17:06
4月1 日用紅d check 到排卵, 同c6商量左, 決定試多次

自從一年前小x 左之後, 一直keep 住食中藥調理返個身 ...

babyonla 唔好咁啦....放鬆d,可能未係時候呢,你keep住睇中醫,再調理一下身體先啦,你有冇問過醫生點解會咁嫁???

複式洋房

denise333 : 醫生話有好多可能, 可能我孕激素唔夠, 又可能係我同c6既DNA 結合出左問題, 要去醫院驗血check 下先知
我唔會怨個天, 我今次已經盡左我最大既努力, 只可以怪自己冇福氣, 無論點都好, 小b 都係我個肚入面1 個月, 我地都叫做相處左一個月, 作為一個母親既心態, 我只係希望小b 好, 希望佢下次搵到主好人家 ............... T-T

男爵府

你要堅強呀....你先同庶c6去驗下DNA先,而家醫學咁昌明,醫生會幫到你嫁

複式洋房

Babyonla: 加油呀!我剛剛也小x,我們一同努力!為你祈禱!

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

別墅

我個case同你一樣呀,而家5月抽血驗,睇下我同老公既染色體有無問題,醫生話大部份結果都係正常!

我準備之後睇中醫,跟住年尾再努力,你都要保重身體,之後再努力呀!

大宅

唔好唔開心唔好將責任放晒係自己身上, 小產係自然定律唔健康就會被流走, 我上星期都小產左係醫院塞藥排出, 休養好身體搵個有信心既醫生研究吓睇吓有無慣性流產或者其他問題, 再努力過 !! 支持你!!

男爵府

唔好放棄,都唔好怪責自己,調理好身體再努力過,BB一定會跟住你

大宅

加油!!
BB一定返黎搵你架. 我之前都小產過, 都可以再生BB. 你都可以架.

複式洋房

回覆 twins_l 的帖子

我諗我要同老公去醫院做一個詳細既 body check & blood test
anything happened for some reasons!!!
唔相信咁多巧合一而再發生係我身上, 特別係我今次咁小心 & well-prepared, 未confirm 有已經食定中藥安胎, 但都係唔可以keep 過 3 日, 當中代表我身體一定有d 問題
我唔想不明不白咁冇左我既bb, 所以我會去搵出原因, 多謝大家既關心! 加油!!

男爵府

dont give up!!! support support, a healthy baby will come to you soon!!! will pray for you...

禁止訪問

別墅

唔好唔開心啦,我剛剛有類似經歷,很明白你感受。check 下知多d都好,不要太大pressure。祝你早日成功bingo!

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

我同你一樣,都是小產過三次,每次不過6wks

複式洋房

我之前四次小產,對上一次有心跳佢都突然停咗心跳,唉,我check過都無事,身體正常健康,睇過中醫,佢地覺得都無咩問題才開始,我對上一次都停咗所有工作都係咁.西醫話,其實我們現在有得check先咁早知有咗,對於以前來講,其實等於m遲咗,對身體不是太大傷害,只係心理上傷害大些,所以不要灰心.

這位太太重慘.
【報訊】一名報稱懷孕 9次都不幸流產的婦人,去年底再度懷孕後一直小心安胎,希望腹中胎兒可順利來到人間,豈料她懷孕 4個月後,昨晚再度流產,排出體外未足月胎兒證實已死去,傷心母親要留院治理(圖)。
10次懷孕都流產女事主姓黃( 34歲),與家人同住將軍澳厚德邨德康樓一單位,昨晚 9時許,女事主獨自在家,突然感到腹部出現陣痛,擔心自己又再小產,立即自行報警召救護車,救護員到場,將女事主抬上救護車送院途中,女事主 4個月大胎兒已流產排出體外,母子送抵將軍澳醫院,胎兒證實已死亡,女事主轉送聯合醫院治療。她稱今次已是連續第 10次懷孕後流產

大宅

其實dna有問題未必每一胎都會,有些慣性流產係因為自身免疫系統有問題。有些會當胎係外來物攻擊佢,又有些會阻止血液送去個胎到,慣性流產可以有好多原因。我有個朋友流產左5次後,終於發現係黃體唔夠,第6次對症下藥就生左個囝囝。最緊要係醫生搵到你問題所左!
5w 胎囊 0.97cm
6w 胎囊 1.87cm 胎長 0.48cm (閃閃)
8w2d 胎長 1.9cm
10w2d 胎長 3.7cm

複式洋房

回覆 bbbabybb 的帖子

bbbabybb, 你個朋友點發現黃體不足?

大宅

我就係黃體不足的例子,我都係頭三次hcg都唔夠。
第四次一知道就打針,打到三個月,bb順利又健康出世~

大宅

cpy1112 發表於 11-4-29 13:51
回覆 bbbabybb 的帖子

bbbabybb, 你個朋友點發現黃體不足?

我無問過佢點發現黃體不足喎! 我只係知佢搵唔到原因就轉第個醫生就搵到. 你可以試下問下你個醫生你有無黃體不足, 基本上check黃體係抽血驗. 因為我做人工授孕就係抽血驗賀爾蒙, 我放胎後醫生都規定我keep住食&塞黃體藥.

以下都有講一d關於慣性流產資料, 最緊要都係搵到一個好醫生check到問題所在.
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20090623/00176_066.html
5w 胎囊 0.97cm
6w 胎囊 1.87cm 胎長 0.48cm (閃閃)
8w2d 胎長 1.9cm
10w2d 胎長 3.7cm

首頁

尾頁

跳至