自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

樣子甜美,笑容可掬,靚媽雷太擁有幸福母親的基本條件。但一國兩制下的連番衝擊,着實教這位靚媽無法百分百享受為人母親的樂趣。這些年來,她要跟內地孕婦爭資源,因為內地毒奶粉問題,她擔心孩子腎虧;為了逃避新來港兒童,她替子女跨區報學校,連迪士尼都不敢去。聽來有點極端,卻是無奈現實裏的無奈母親情。
過去一年,內地孕婦來港產子潮衝擊全港醫療體系,但其實,這個不是新聞。 06年 11月,幾十名媽媽捧着大腹操上政府總部,抗議內地孕婦來港霸佔產房,聲討香港政府未有保護港媽權益。有份發動連串示威與運動的媽媽,包括一臉斯文的雷太。

懷孕時發起遊行
「件事最初係咁嘅,幾個大肚婆喺親子王國討論,越講越火滾,覺得要做啲嘢,於是就一齊搞遊行」。想起那場回歸以來的首次產婦抗爭運動,雷太猶有餘慍。她當年並曾發動網上聯署運動,結果收集了逾萬個簽名,向政府施壓,要求保障香港產婦權益。
雷太這樣形容香港媽媽面對內地孕婦潮的心情:「好似入到間屋,水電煤都要同人瓜分;上到張床,都仲要同人爭張被冚。」睡走廊、帆布床那些慘況不必提了,雷太最心痛是 06年懷孕時,公立醫院護士以資源短缺為理由,拒絕為她做第二次超聲波檢查。雷太「嘈到拍枱」,院方才答應安排,但排得期來女兒已出世了,結果女兒早產不足磅,尚幸沒有大礙。
這些經歷給雷太留下不可磨滅的陰影,「好老實講,我真係唔鍾意大陸人,唔怕同你講,我真係覺得佢哋係蝗蟲」。為了避開「蝗蟲」,有些地方她不會踏足,例如迪士尼。今日母親節,雷太打算一家人去迪欣湖,就是不去內地遊客熱點迪士尼。
08年內地毒奶粉爆發,雷太子女幸好已經脫奶,但孩子經常飲用蒙牛鮮奶,嚇得她連忙帶子女去醫院驗腎,孩子無恙,雷太抹一把汗。隨後幾年至今,香港媽媽要鬥智鬥力跟內地媽媽爭奶粉,雷太倖免,但眼見身邊戰友都為着奶粉而煩惱,感同身受。

「好怕啲新移民」
家住土瓜灣,雷太發現區內很多新移民,區內小學都取錄不少新來港學童。雷太不想孩子跟新移民子女一起成長,寧願多花一點交通費用與時間,為兒子跨區報讀何文田的小學。記者質疑她是否歧視內地人,雷太說:「係 o架,我好怕啲新移民。都係佢哋自己攞嚟,又唔見我歧視南亞裔人?」
雷太的女兒則就讀土瓜灣區的幼稚園,但也特別選擇了收費較貴的一間,為的又是避開她心目中的「蝗蟲」。她慨嘆現今香港做媽媽真的很苦,由分娩到育嬰到教學,處處要跟內地同胞周旋。
記者問她母親節願望,除了開開心心無憂無慮過一天,還有這一句:「唔想見到咁多新移民。」

珍珠宮

唔想見到咁多新移民

agree

yin_gho_18  有d真係好黑人憎!!!!  發表於 11-5-8 12:21

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

身同感愛我都唔敢去廸迪尼,同海岸公園,
為咩???咪又係怕左D大6喱

順順利利 大吉大利       

翡翠宮

+3金熱血 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

系香港真系好難避開新移民架....雖然我都唔滿意佢地..但...唔會好似呢位太太咁偏激囉....
要避就應該舉家移民MA
重新起步,為未來努力

王國長老

王國長老

ricohui 發表於 11-5-8 12:22
系香港真系好難避開新移民架....雖然我都唔滿意佢地..但...唔會好似呢位太太咁偏激囉....
...

點解會搞成咁, 就係香港政府警覺性唔夠, 永遠後知後覺, 永遠要等出左事, 有問題先慢慢去解決, 如果政府把關得好, 問題唔會滾到咁大.

我都唔認同要去歧視新移民同內地人, 新移民都有好有壞, 好多新移民都有安份守己, 腳踏實地做人, 講到要避, 要連迪士尼等地方都唔去實在太偏激, 何必為此放棄香港人權益, 仇視唔能夠解決問題, 爭取港人權益係正確, 但亦要調節心態, 唔好睇唔起人, 大家都係中國人, 有D野應該對事唔好對人.

蘋果寫野, 成日好煽動性, 我睇完覺得又一次証實佢真係一份好主觀既報紙.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

我覺得, 睇下點定義"新移民"呢幾個字啦
講到蝗虫, 唔做野Q埋雙手等食果一班, 我覺得唔理係大6好南亞好香港人好, 都總有呢批有手有腳扮殘廢食呀公O既人 我係最鄙視呢D囉
好似我C6果邊屋企人都係大6黎的, 講緊十幾年啦, 當年黎到咪又係搵份幾千蚊牛工, 死慳死抵養大仔女...

別墅

希望呢位mami自己諗吓好喇,唔好將呢d思想灌輸比下一代,如果唔係,眞係不能想像香港會變成點?我由細到大都住土瓜灣,呢區確實係好多新移民,但唔係一國兩制下變成,而係呢區根本就係新移民聚集點,如果唔想見到新移民,應該搬上山頂住而唔係住係土瓜灣,如果怕小朋友同新移民一起成長,佢應該比小朋友就讀國際學校,但裡面都有可能有新移民存在,不過係有錢嗰批囉。如果真係怕見到新移民就應該要移民,但到時自己變成人地眼中嘅新移民而又被人歧視
時,希望佢唔好話人歧視佢囉!

伯爵府

好媽媽勳章

charmaine_1 發表於 11-5-8 12:20
身同感愛我都唔敢去廸迪尼,同海岸公園,
為咩???咪又係怕左D大6喱 ...

我都係,攪到連香港只有兩個主題公園都冇得玩
我家姐有d錢就成日出外地玩囉,我冇$就只可留在家
我家有一隻似狗的貓b ,一隻寄居狗b ~
日日貓狗大戰^^

水晶宮

我諗好多 HK 人都有一樣的感覺!

政府有無理過咁多 HK 人的感受呀?

珍珠宮

好媽媽勳章

雷太講得好, 我都怕左班"蝗蟲", 遲d小朋友入小學, 又要爭過.

珊瑚宮

環保接龍勳章

「係 o架,我好怕啲新移民。都係佢哋自己攞嚟,又唔見我歧視南亞裔人?

認同. 這個現實令人無奈
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

珍珠宮

陪月勳章

公爵府

而家有邊區唔多新移民架???
我想知!!!
真係勁過7仔,,梗有一件喺左近

珍珠宮

現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

男爵府

醒目開學勳章

dummkopf 發表於 11-5-8 13:52
希望呢位mami自己諗吓好喇,唔好將呢d思想灌輸比下一代,如果唔係,眞係不能想像香港會變成點?我由細到大 ...

因為想少d見到大陸人啫, 所以要搬上山頂同埋讀國際學校?! 唔係太攪笑呀麻?!
如你所講, 香港係我地既地方, 要做到咁, 算唔算已經受大陸人既影响???

dummkopf  我只不過是打個比方,難道你有個新同事,你睇唔順眼,你叫老細炒咗佢?我只不過覺得嗰爲太太有少少狗眼看人低"姐"。  發表於 11-5-11 08:47

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

避唔開...周圍都係

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

AA 媽, 讚

伯爵府

開心吸收勳章 環保接龍勳章

唔使50年, 香港已被同化; 有精力的, 不如及早諗定、舖定路移民去哪裡好過。

男爵府

政府永遠都係踢一踢郁一郁,有人出聲就做野,冇人出聲就不了了之,頭痛醫頭,腳痛醫腳,佢地永遠都覺得多做多錯,少做少錯,唔做永遠都唔會錯,最多都係諗埋D屎橋出黎做下樣,唔好比人覺得佢地冇野做:;pppp:

首頁

尾頁

跳至