想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

早排剛剛小 x , 已經係第三次啦 ~ 冇晒辦法, 只好睇不孕科醫生, 不過而家都仲未排到見醫生!

不過, 早兩日知道表弟個女朋友有左, 佢地未結婚, 未有樓, 個女仔仲好後生, 佢地冇諗過會有b既, 因為一直都有避孕, 只係今次好意外地有左, 佢個女朋友開始既時候仲以為自己胃痛, 見成日嘔, 仲去睇醫生, 食左成個星期藥, 見食左藥都仲嘔, 所以先去醫院睇急診, 咁先知自己有左, 仲要即時照到心跳!
佢地兩個既 plan 俾呢個突如其來既 b 攪亂晒, 由於佢地真係未 ready 有個b, 而家個心都有d 驚, 有d 亂, 仲忙緊籌備婚禮d 野~

當我知道左, 除左唔知講d 咩, 仲有d 嬲個天, 我咩都準備好晒,身心都 ready 好, 衰d 講句, 只欠張bb床係 間bb房入面, 佢就偏偏唔俾個b 我, 一而再, 再而三咁叫我失望! 我一早食定安胎藥, 但係我點訓床都保唔住! 我表弟同佢女朋友, 兩個都仲好似個大細路, 兩個仲成日掛住打機 & 成日買一大堆玩具返屋企玩, 天呀!! 你俾佢做乜呀!!!!!??? 我表弟本來諗住讀多個 degree upgrade 自己既, 而家都要 hold 起晒個 plan, 佢兩個都愁到爆!

男爵府

世事往往如此,我地都要無奈接受

大宅

其實個天都係比緊考驗你同佢地,路仍是要走下去…

大宅

樓主,看完你個post,真係無嘢可以講,都只可以換來嘆氣!!
我地呢度d jm為左生b,做呢樣,計呢樣,食呢樣,忍住唔食呢樣,甚至乎等bingo期間自己病左,咩藥都唔敢食~~
好了到派彩了,衰左的話...又要安慰自己下個cycle又要努力....
就得左,"駱"bb時又要驚個胎唔長,又要驚佢會唔會小x....
真係精神緊張架~~

不過我仍會盼望,樓主,你唔好氣餒,我同呢度的jm一定會十卜你的,我都係試左成2年半...小產左一次及一次宮外孕.....而家都未bingo~~我知道健健康康的bb等緊我地架~~加油!!!

心甜  臭臭, agree with you! 你也加油呀!  發表於 11-5-25 16:14

複式洋房

回覆 臭臭 的帖子

係呀, 你講得好岩, 我之前朝朝量體溫, 用紅d check, 一早食家安胎藥, 仲要睇左一年中醫調理, 先敢去試, 知道有左就即刻唔返工, 係屋企訓床安胎, 都唔work 既 ~ 你講中晒, 有兩個 cycle, 我 period 未黎之前, 感冒幾辛苦都唔敢食藥, 驚影響左佢!

但事實証明俾我地睇, 原來我地做咁多野都係冇用架, 個天係唔俾你, 你點求都冇用, 佢要俾你, 你點推都推唔走 (好似我表弟個女朋友咁, 食左成個星期胃藥, 個胎都好穩陣, 真係唔恨得咁多 ! )

我會去睇不育科, 聽下醫生點講先再算, 人算不如天算, 我唔諗啦, 會過返以前既生活, 我唔想再日日掛住量體溫, 食中藥, check 紅 d .......... 再咁落去, 個人會痴線架!

臭臭  babyonla,你講得好啱呀~~一切順其自然,最多check下紅d,我之前都吃自己中意食的嘢,飲我最中意的可樂...食我最中意的炒蟹...上天一早有準備架!!  發表於 11-5-23 16:50

複式洋房

世事往往就係咁, 你愈想要佢就愈唔比你, 你唔想要, 佢就偏要比你. 唉!

子爵府

我好明白個份"不忿", 過去2年我都久不久知道個d人家的"意外"

不如嘗試掉轉頭諗, 你的人生暫時沒有這part要諗, 既然你已ready, 試下抽離一下, 重新整理自己的人生, 預備咗唔會冇用.

戒口是重要的, 但戒到似坐監, 你自己唔happy, 又何苦??? 我放棄量體温好耐lor, 紅d亦已封塵2個月, 冇打算再用; 中藥....我中醫話好人好者, 最多1周2劑, 始终都係藥.

講真我地ready做人阿媽, 相信以前部玩夠, 你未來表弟婦可能仲有一絲感歎: 我連青春無敵婚纱相都未影.......

平時做多d好事, 祝你心願達成!!

複式洋房

回覆 mapp2009 的帖子

mapp2009:
係呀, 你形容得好岩, 係"不忿" ! 不過, "不忿" 又點呀, 呢d 野有一半唔係自己話事。

我都冇再量體溫啦, 紅d 亦冇用啦, 因為而家未搵到小 x 既原因, 未打算再試, 搵到原因再講啦。

係呀, 我表弟& 佢女朋友只可以"無奈接受", 睇得出佢地係度 "苦笑", 本來表弟近期升左職, 有d 錢, 可以過d 寫意既生活, 而家一下子迫佢長大, 買奶粉做人老豆 ........ 而我同老公, 就百般滋味在心頭........ 唉!

我會將生b 呢 part 暫時放低, 會讀返d course, upgrade 下自己, 其他既野遲d 先算, 希望在人間! 其勉之 。

子爵府

睇完樓主個post,不禁令我唸起尋日同老公既一番對話!

我同我老公講,點解我地用咁多錢去睇醫生,都係為左想生bb,但係我個朋友,就專登用一萬蚊去墮胎!個天點解要咁玩野,如果呢D bb係全部去晒想要bb既家庭,咁呢個世界咪唔會有咁多bb出唔到世囉!真係好無奈!
神呀,請允許bb黎到我身旁!

複式洋房

回覆 K.K.NG 的帖子

係呀 ~ 個天真係玩野!!!
我地千辛萬苦, 只求一男半女, 有個完整既家庭;
有d 一心想過二人世界既, 就無啦啦俾個b 佢地, 佢地唔係"無奈接受", 就迫住做"殺人凶手" !
如果佢地個b 俾左我 (I mean 係我有左, 而又唔怕小 x ), 你就幾咁美好呢!

子爵府

一諗即有當然最好, 但冇預備下bingo, BB健康當然ok, 但touch-wood BB 有小/大問題, 做人阿媽好難唔怪自己, 要兩者二摘其一, 我情願俾d耐性, 先盡本份, 問心無愧!!

babyonla: 你同老公都先抖抖, 記得要同老公share feeling, 有時男人並非如表面堅強, 祝願你倆心願早日達成!!! 我上年9月開始, 讀咗一個Putonghua course, 啱啱讀完, 1周1堂, 每堂2.5hr, 有test 要温書, 起碼有幾粒鐘唔諗生BB, 今年9月我都會續報advance course.

K.K.NG: 你個friend 總要為自己做的錯事負責!! 正如第三世界每分鐘有人餓死, 但HK每日都傾倒幾十噸飯餸!!!我地能力有限, 但首要要求自己有責任心. 我相信你同你老公都會係一對有責任心的父母!!要對你的信仰有信心!!!

複式洋房

babyonla 發表於 11-5-23 14:38
回覆 臭臭 的帖子

係呀, 你講得好岩, 我之前朝朝量體溫, 用紅d check, 一早食家安胎藥, 仲要睇左一年中醫 ...

臭臭: 係呀, 我而家都冇理, 食我最鍾意既甜品, 飲我至愛既奶茶, 放工後去做運動 .......... 我希望有個 bb, 但我亦要開心咁生活。 Otherwise, 我地既人生會好痛苦。

大家一齊努力生活!

複式洋房

我打算報讀一個Master 課程, 之前因為生b既事, hold 起左, 而家係時候整理一下, 繼續向前行。
萬一到最後我都冇bb, 都可以係事業方面繼續發展, 其實我只係上黎發泄一下, 比起哥d 身患重病或有天災既災民, 人地連命都冇, 我地仲可以好好生活, 已經好幸福。
anyway, 都好興幸有呢個地方可以俾我同你地傾下, 因為身邊既朋友未必明白我既感受。

男爵府

加油, 保重身體 再接再厲

禁止訪問

公爵府

有時真係唔知神的 planning 係點, 但有 d 野人真係控制唔到....

大宅

babyonla 發表於 11-5-24 11:41

我打算報讀一個Master 課程, 之前因為生b既事, hold 起左, 而家係時候整理一下, 繼 ...

加油呀樓主!
我都試左四個 cycle, 依家等緊第五個 cycle 派彩. 之前幾年岩岩結婚,覺得我同 c6 都未 ready, 所以一直冇做人,直至舊年年尾覺得可以了,又就黎高0,所以先開始試。之後一直食中藥,用哈哈笑,量體溫,都唔成功,而一直每年都有婦科檢查,都冇問題。。。。
今個月太大壓力開始唔量,若果又唔得真係會咩都唔做,順其自然啦。。。好辛苦。。。

子爵府

回覆 dapdap126 的帖子

我睇過私家婦科 doctor x 1, 私家不育doctor x 2 and 瑪丽公家不育, 除咗私家婦科 doctor , 其餘3位都冇suggest 量體温, 因為提供唔到前瞻性資料, 假設cycle正常, 我建議用红d, 量體温太唔user-friendly!!!

over 33歲, 我建議你同時揾個不育doctor抽血驗hormones (day 3 and Day 21), 如果都正常, 咪自己努力d.

複式洋房

我會加油!
個天會有安排, 我覺得呢兩年半俾生 b 呢件事不斷困擾我, 我好攰啦!
我希望俾自己一個 break, 反正睇公家不育要排隊, 仲要等一段時間, 我唔想浪費左佢, 搵d 野學下可以分散注意力, 個人會積極d 。

以前同老公 dodo 我好注重個過程, 我其實係享受個過程多過注重個結果, 不過, 唔知幾時開始, 變左注重個結果多於 enjoy the process! 成日都計住d 日子, 一見到紅線就要同老公dodo, 一d 情趣都冇, 好似例行公事交功課咁, 其實我真係好唔想咁架! 我不流都好著重個 process, 不過, 老公話想要 b, 我自己d period 又勁唔準 (60 - 80日一個 cycle), 睇左好耐中醫都調唔好, 如果我唔用 紅d check, 我跟本計唔到邊日排卵, 更加唔好講話check 到有左+ 安胎啦, 因為跟本就唔知係 m 未到, 定係有左 ..... ! 唉! 我好易有, 不過亦好易流左去, 次次都保唔住 ~

如果你既 period 係準既, 你不如順其自然啦, 壓力冇咁大, 易中好多架 ! 你要加油呀!

大宅

mapp2009 發表於 11-5-24 16:02

我睇過私家婦科 doctor x 1, 私家不育doctor x 2 and 瑪丽公家不育, 除咗私家婦科 ...

謝謝你。咁想請問抽血係唔係一定要不育科醫生?同埋係唔係一定要先睇婦科醫生轉介呢?

首頁

尾頁

跳至