自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

王國長老

你地認同佢做法嗎?

紫荊女俠力大無窮2011年06月01日

【本報訊】紫荊俠又出動,前日突擊探訪佐敦一家食物銀行,除帶來大量即食 麪外,更向在場約 60名公公婆婆每人送上 100元,又抬起估計重 50磅的飯煲幫手派飯。「銀行」負責人驚嘆:「佢連裝咗 60人飯嘅大飯煲都托得起,做俠士嘅果然氣力非凡!」

抬起 50磅重電飯煲

紫荊俠昨午主動在 facebook透露有關行動,「近日我去過油尖旺食物銀行行動,這機構由香港社區發展網絡主理,主要提供食物給貧窮人士、露宿者、獨居長者……試想想,香港竟然有老弱人士吃不飽,實在難以想像,令人痛心疾首」。她又呼籲市民捐助該食物銀行。

該食物銀行位於渡船角文苑樓,負責接待紫荊俠的香港社區發展網絡總幹事龍緯汶說並不認識對方。他指食物銀行平日是尼泊爾廟,逢星期一、三、五下午 3時會借用地方讓窮苦街坊吃免費飯。前日下午 1時半,龍收到一名女子電話,問可否捐食物,他當時不以為意,着對方自行將食物送來。
至下午約 2時 45分,大批街坊準備開餐之際,紫荊俠獨自掩至,龍緯汶開門一刻始知來者是誰。「佢一個人托住幾十包即食 麪同杯 麪入嚟,叫我介紹吓呢度,跟住就話佢唔會再出聲……佢一定做過資料搜集,唔係點識喺呢個最多人嘅時候上嚟?」

紫荊俠之後拿出大叠「紅衫魚」,向在場約 60名長者每人派 100元,又向各人問候及握手。「啲公公婆婆好開心,佢哋冇乜睇報紙,唔識邊個紫荊俠,仲以為係拍戲。」龍謂紫荊俠之後逕自走進廚房,竟將一個滿載 60人份量白飯、直徑約 1呎 8吋、估計重近 50磅的大電飯煲抬起,再搬出大堂為長者們逐一派飯,「我都托唔起,佢氣力真係有番咁上下。」

來去匆匆迴避交談

龍緯汶自言與普羅大眾一樣對紫荊俠身份感好奇,但對方來去匆匆逗留不足半小時,其間似迴避交談,說話不多,來電更隱藏了號碼,對其背景仍一無所知。「佢把聲屬斯文,唔尖唔沉,講嘢一句起兩句止,冇尾音,廣東話講得幾純正……我估佢 30幾歲啦」。

6299daside  好多阿伯愛女俠^^  發表於 11-6-1 10:46
6299daside  好多阿伯愛女俠^^  發表於 11-6-1 10:46
secretrose  如果佢件衫唔好咁低會好d :p  發表於 11-6-1 09:52
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

伯爵府

唔好意思, 真係會留意佢個造型多d.

carng.ng  最搞笑嘅係佢發聲明話自己想低調...  發表於 11-6-2 00:35
karkar39  ME 2  發表於 11-6-2 00:31
梅媽媽  me2,太突出啦,個身材  發表於 11-6-1 10:10

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

十分認同
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我呢兩日睇咗好多佢的新聞,亦上咗佢個FACEBOOK專頁...

個人覺得佢好有心...
相對某D聲稱自己關懷弱勢的政客,只是光說不做......

tchu  agree and support too!  發表於 11-6-2 04:29
FullOfBlessing  係, 出錢出力, 又唔會透露自己身份, 好! 支持支持!  發表於 11-6-1 14:25

王國長老

王國長老

rabbit75 發表於 11-6-1 09:51
十分認同

如果你變身白兔俠出黎派錢, 肯定更有綽頭你知名度大過佢好多.

Angel_BB  白兔俠... 1000個like... hehehe...  發表於 11-6-1 14:07
ac917  我都like白兔俠,如果有對白色大肖牙就更俏la...  發表於 11-6-1 11:00
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

well done

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

俠女係咁著

水晶宮

回覆:紫荊俠

點解紫荊俠要露半球?平時係邊到變身?電話亭?

karkar39  HaHa  發表於 11-6-2 00:31
BBMMAMA  hehe  發表於 11-6-1 23:01
webjen  男廁都未定呢!  發表於 11-6-1 14:40
saiwai  HaHa~  發表於 11-6-1 14:30
Momoko8  食酸梅乾變超人  發表於 11-6-1 13:45
cicicat  哈哈,電梯得吾得,cctv 直播,岩睇嗎 ? heheheeeeeeeeeee  發表於 11-6-1 13:33
bplus  係女廁 ...  發表於 11-6-1 11:05
awah112  haha  發表於 11-6-1 10:18
梅媽媽  哈哈哈哈.  發表於 11-6-1 10:10

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

佢都係做好事,

karkar39  agree!  發表於 11-6-2 00:32
saiwai  agree!  發表於 11-6-1 14:31

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

我想生三個 發表於 11-6-1 09:55
好like佢個造型

3個,
你唔係約左牛精仔去做野咩

水晶宮

回覆:紫荊俠

我覺得佢好型!

子爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

好過D 9 官!!
很想知道,追夢的人是如何踏出第一步?

子爵府

好媽媽勳章

佢都係做好事,不過一身裝扮有點怪......女俠一定要露當球既咩

水晶宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

唔露半球可能好D

stkyo  天氣熱。。。露少少可以散熱  發表於 11-6-2 04:18
karkar39  笑左  發表於 11-6-2 00:32
webjen  仔仔媽咪想笑死人咩!  發表於 11-6-1 14:41
saiwai  yes!  發表於 11-6-1 14:31
~仔仔媽咪~  我都覺得係....不過可能天口慶,佢又笠實個頭,焗得滯啩,露球只係FOR抖涼.  發表於 11-6-1 10:18

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

佢既行為好正義,佢既衣著好出位,佢既身份好神秘.佢既一切令人關注. 講完

puiting  排比句!冇讀書咁耐,都唔記得呢個term喇!!  發表於 11-6-1 11:11
五千萬  好鍾意你lee句排比句!>.<  發表於 11-6-1 11:01

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

珍珠宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

有心又落手落腳, 讚

大宅

畀面勳章

回覆 miffymiffy 的帖子

agree

首頁

尾頁

跳至