跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

有無人報下料??

係咪多數頭三志願???

你地中左邊間小學呀?? 可以講一講 !!

男爵府

叻叻勳章 畀面勳章 睛靈勳章

聽D朋友個個都好緊張,中到第一志願的阿媽開心到喊~~

16網大家係咪集中揀嗰「4小龍」? 跨區出去成功機會又點?

仲有3年先到我,但諗起都緊張

男爵府

回覆 peachcreamy 的帖子

我都係仲有 3年到我 !!
緊張 !

a9602066  我都係!重要我仔係細仔,08年12月出世,都唔知跟唔跟得上!  發表於 11-6-9 16:37

男爵府

邊四小龍呀?

peachcreamy  睇BK其他媽媽的POST, NET 16 四小龍係丘X榮,2間基灣,柴米~~  發表於 11-6-6 01:08

男爵府

Oic

大宅

明年就到我個女,不過今日聽D家長講,派得好好,例如柴米,明德,鰂魚涌嘉諾撤等.

szeszes  鰂魚涌嘉諾撤 係 NET 14 呀!!  發表於 11-6-8 15:28
peachcreamy  鰂魚涌嘉諾撤即係NET 14,跨網? 明德係咪都幾好? 我見D小朋友好有禮貌好乖~~  發表於 11-6-8 13:25

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

16區四小龍係: 柴灣聖米, 新基灣, 舊基灣 及 丘佐榮

第一志願, 呢間都係爭崩頭, 我身旁識既人都入唔到, 都係派第二志願多

但係我仔昨天叩門成功, 校長即收我仔

ciao  恭喜!你小朋友好叻。你選校心水同我好似,可唔可以8比我聽考小朋友咩架!可否pm我,再傾。謝!  發表於 11-6-8 15:24

男爵府

回覆 szeszes 的帖子

恭喜晒你~!! 培橋校舍又新又靚,小朋友一定讀得更開心~! (我都係住開柴灣/小西灣架)

其實個個小朋友都唔同,真係最緊要揀到間啱自己心水呢~~~
杏花村間救世軍我印象都不錯,因為工作關係,曾經入過去睇小朋友的活動,D小朋友主動,精靈得來又好守秩序~~~

男爵府

培喬屬 band 幾 ?? 因為我聽人講: 呢間好雜, 因為有好多大陸新移民喎!!

培喬呢間學校好近我屋企添! 如果呢間係好的話, 起碼將來唔駛搭車, 請講下分享!!

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

講真我唔太 sure 佢係屬 band 幾? 同埋, 揀學校時要按小朋友能力或個性去選擇, 由其是係迦南出來果 d, 因為迦南本身係活動教學為主 (我仔都係迦南既 K3 生), 我身邊有2位小朋友 (都係迦南出來) 係早一屆入 柴灣聖米, 佢地父母今時今日同我講, 佢地揀錯左, 因為聖米比較傳統, 同埋真係坐定定去讀書, 小朋友讀得好辛苦
[比佢地去再揀, 會揀明德 或 杏花村救世軍 或 培僑]

同時, 而家係講緊大抽獎入讀 (唔係直資, 唔係私小), 全部無得 interview, 而我係派位中心, 亦眼見有好多帶口音既母親既小朋友派入四小龍, 同時亦會有自閉或特殊問題小朋友 (只要係智商正常) 派入正常既小學 [講真, 今時今日, 那間官校或資助小學無新移民呢?]

ciao  好同意!你所說的都是我所想!  發表於 11-6-8 15:34

水晶宮

chanhiushan 發表於 11-6-8 14:44

屬 band 幾 ?? 因為我聽人講: 呢間好雜, 因為有好多大陸新移民喎!!

建議你到8月尾, 去16區果幾間出名既學校, 留意下佢地既開放日, 睇下佢地既學生及示範課堂, 之後你詳細分析一下啦!!!

我朋友係舊基灣生, 佢都放棄舊生果10分, 係自行派位入面揀左

而我自己都放棄左一間係北角既小學 (係北角叫 TOP 5) 果 10分

男爵府

Dear szeszes,

多謝你的心得!!

我個仔都係讀迦南, 我個心, 真係十五十六, 做人父母當然想揀一間好學校, 但又驚, 佢跟唔上, 到時又後恢!!

請問你未叩門 (培喬) 之前, 派到邊一間小學呢?

水晶宮

回覆 chanhiushan 的帖子

唔怕, 你仔仲細, 仲有時間考慮; 上到 K1 或 K2, 迦南開始要認字卡, 到時你會知道你小朋友係唔係好記性果只

我仔派第二志願 - 杏花村救世軍, 其實呢一間都好, 不過我覺得校舍細及舊一些, 設備無佢好, 老師比較老一輩多, 怕唔夠愛心

因為我仔係怕羞, 慢熱既小朋友, 可以叫做讀書蟲, 文靜書生; 所以我想佢返小學時, 被培僑既學校氣氛感染一下佢, 等佢活動些

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

szesze,

我地可以做同學仔喎.congradlation呀,我女間衰學校得1個去到e間咋...
[size=medium]穎慧賢淑是伊人,怡悅自樂最歡欣

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

柴米我早一年give up左啦,今年去聽講座,校長串到6地,連上台既家長講野,俾你既feel係家長要有時間俾學校,幫學校做野,d學生先會俾學校睇好..
我女今年好多同學分到去,真係鄧d小朋友辛苦,但d家長又好高興,可能大家既要求唔同啦..
我都係好易相處既人來架.唔好係個d我女衰學校post到睇到我係怪獸呀..

patpat234  只要唔好鑽牛角尖,相信你係一個好媽媽.小學會有好多古靈精怪嘅事會發生.  發表於 11-6-10 13:19

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都係st mark"s出來都係想阿女可以返到去讀咋..

男爵府

回覆 shirleyauhc 的帖子

你話你囡間衰學校 , 即係邊間???? 又點衰呀??

照你所講, 你即係入左培喬呀?? 係咪你第一志願呀 ?

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 chanhiushan 的帖子

我係自行個時得左架..

個間學校咪係東X三院捷和鄭X幼兒園囉..

水晶宮

回覆 shirleyauhc 的帖子

我幫亞仔揀左讀粵語班, 所以好大機會唔會同一班, 因為多數 D 人揀普教比小朋友, 係我比較另類

男爵府

回覆:shirleyauhc 的帖子

你自行幾多分入架?咁咪好咯~

我數埋都得15分,到時揀邊間都危危乎。自己讀嗰間小學一早拆鬼咗,又冇宗教分,完全冇嘢幫到。

szeszes  佢都係得15分,因為培僑創校10年,無父母分,無宗教分..我仔自行15分,入唔到  發表於 11-6-9 20:34

首頁
12345...6

尾頁

跳至