自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

HI..大家好以下係我2個寶貝仔真人真事.信唔信由得你 ^^

大仔4歲半, 細仔2歲零3個月,本身2個小朋友出世係重磅分別8.9磅(大仔),細仔7.9磅
由哥哥3歲開始返學到4歲成日都病仲試過入醫院,細仔都試過因為成日都會比哥哥傳染,起埋1個月病足3個星期,因為本身唔係D咩信教人同信佛人事.
因老公係圍村人D人話住村係有好多鬼(其實我一定唔會信囉),有了2個小朋友唔信都唔得啦,
睇咗無數咁多次醫生同轉無數咗好多次足足成年,係沒有辦法之下有個朋友教我,你去問下紙紮店係米你2個仔比鬼啦搞,唉....我真一生人做埋D咁架事情為咗2個仔沒有辦法,紙紮店的人問我幾時開始,我就一五一十講比佢地知,
之後佢地教我要買D咩,係邊個方位燒同係咩時候去燒衣....WOOO...第一次經過個陣時係冬天,大家都知啦入黑時候會好早,6點就天都黑埋,個陣係就係6點半開始燒大膽的我,自已一個人燒(哈哈),開始擺放所有野我都未燒野周圍突然勁大風...哇...我開始驚...係勁驚....冇辦法到行咗第一步,我不停係咁燒D風越黎越大,過咗一陣仲落雨,頂唔係咁黑仔嗎~~~~我個心當然快D燒完啦~~~D風同D雨好似圍住我身邊,wooo燒完啦~~直行唔好望後面.
行咗大概20步到d風同d雨停咗...我心想唔係咁掛..頂~~我都冇理一支射跑到家...奶奶問我咩事,我將所有講比奶奶知.到咗3日~~~2個仔慢慢好起黎,哇~~~係真架開心死我,1個月到2個仔都冇病~~從個日開始我真係信有鬼神.
但唔夠2個月, 2個仔就開始病....佢地一病咗一星期唔好我就去紙紮店買野燒比個d鬼,燒咗成半年有多,自已心想冇可能次次都係咁野架....搵過d風水人望過,佢地話祖屋唔會有事,唔同我2個仔d時辰八字同佢地d屋企人有相沖.

突然間想起之前屋企有2隻黑狗但有一隻因老死,得返一隻唔同個隻力量唔夠~~~哈哈~~自己勁白癡係到想....
之後我同老公講養多2隻黑狗返黎好嗎~~~你知啦養狗喎仲要照顧小朋友,仲要問老爺奶奶可唔可以養,開頭佢地都反對架...我日日都追問之下佢地2老都比養,你知啦黑狗好難搵架..但都比我搵到..係獸醫中心d人貼字出黎個d,
領養個d人都好奇怪問我點解只要d黑狗仲要唐狗...起初領養d人以為我劏佢地黎食...哈哈~~~你估仲係d之前咩...
好啦...總於搵到2隻黑唐狗仔,但d人要我幫佢地打針領牌仲有時常要up d 相係 facebook比佢睇,為咗2個仔什麼事都會答應~~~~
由領狗狗果日開始2個仔都沒有病(5個月啦)連傷風咳都冇~~~~我現在當個2隻狗係寶寶
寫得太長希望大家用心去睇下 ^^

MrsSingSing  好彩你肯試,肯踏出第一步....兩個仔仔冇事就好啦~  發表於 11-6-11 15:31

男爵府

畀面勳章

你個仔無事就好啦

子爵府

回覆:melody10050 的帖子

我吾係太明,你意思係,養多2隻黑狗之後,就趕走啲鬼?

珍珠宮

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

小朋友既健康真係最緊要!

大宅

畀面勳章

健康係最緊要

男爵府

回覆 ill 的帖子

係呀....有時晚晚都聽到2隻狗係到吠(另一隻大狗養咗8人年都唔吠)....周圍都冇人架... 你話驚唔驚
我現在屋企有3隻黑狗 ^^

男爵府

醒目開學勳章

兩個仔健康,一家冇事,你又心安,咁就得啦

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 melody10050 的帖子

我相信, 因為我曾經係過來人, 我都明白你既心情及想法...

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

子爵府

引用:回覆+ill+的帖子 係呀....有時晚晚都聽到2

原帖由 melody10050 於 11-06-11 發表
回覆 ill 的帖子

係呀....有時晚晚都聽到2隻狗係到吠(另一隻大狗養咗8人年都唔吠)....周圍都冇人架... 你 ...
成日吠,即係間屋可能有野啦!咁點解唔搬呀?屋企有細路,吾係幾好喎!吾搬都搵人來搞搞佢。

珍珠宮

畀面勳章

媽媽為了小朋友,真係可以咩都唔驚ga. 好佩服您呀樓主, 祝您兩位公子身體健康,生活快樂.

我都相信有鬼神, 曾經試過喺上海某酒店,一個人出差做野,瞓到半夜3-4點,竟然有腳底按摩服務呀!!!! 哈哈哈.... 真係想講"喂! 瞓緊呀, 唔洗服務啦~ 大佬"!!!

沙律mama上.

Laipyerica  哈,..好大膽喎你  發表於 11-6-13 10:08
香香公主  你唔驚架? 好勁!  發表於 11-6-11 20:02
PS123  哈哈..你似講笑話多D喎!  發表於 11-6-11 12:34
Shadow  咁搞笑...而你仲好似一D都唔驚喎?  發表於 11-6-11 11:53
見你一獲打你一獲

伯爵府

畀面勳章

呢個我明白...細女仲係 bb 時成日都半夜喊...果時已經唔飲夜奶架...又唔係肚餓 / 片濕 / 肚痛...
係冇計可施之下..我姑9個62係果 d 師傅...唔知係邊到攞左舊古玉比我..叫我掛係 bb 床到...真係好得意喎...掛左之後...細女每晚都好好訓...一覺訓天光...唔知信好定唔信好.....

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

做媽媽既,只要小朋友健康 , 真係咩都會做 .

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我之前大細仔成日病
都有人叫我去紙扎舖買野拜
我只係試過一次
唔知算唔算work
但我好明做媽媽既心情
當睇極醫生又唔好
食乜食物都唔好
有咩辦法都總會一試
但求小朋友無事!!
鬼神之說 : 信則有不信則無
都係求個心安啫!!

男爵府

回覆 ill 的帖子

搬去邊~~~果間係祖屋老公由細到大都係到住,老爺奶奶所有住過的都話冇事~~~我未搬黎住都試過有怪事發生,不過果時仲細咩到唔知,有了小朋友才知.不過到行咗第一步囉,其實我好鍾意同老人家住,有一句說話:家有一老如有一寶 ^^

Shadow  家有一如有一寶  發表於 11-6-11 11:55

男爵府

多謝大家用心睇我寫咁鬼長架文章,讀書都唔知有冇咁長...哈哈~~~現在2個仔無時無刻都掛D~~泰國彿係身上~~~

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

都係小朋友健康.最緊要.!

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

黑唐狗甘神奇?

男爵府

hashtag影視迷勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 melody10050 的帖子

都真係唔可以唔信~

我老公屋企係無拜神, 我有2個小朋友, 2個都係出世頭一個月有同樣的經歷~~
我媽屋企有拜神, 仲要係好神心果隻, 潮州人嘛~ 係自己屋企bb就好乖無喊, 但係老公屋企就喊到天光...

頭一個月, 佢地2個都係夜mama喊, 仲係唔停果隻... 抱又唔得餵飽都照喊...
大女果時仲慘, 喊天光, 又唔係肚餓又唔係柯左... 我同老公輪流抱都唔得...
後尾99來探我地, 佢就係屋企上香拜我62, 叫佢唔好整喊bb, 睇下就好啦, 唔好摸bb呀~
我初時以為99...
點知有一晚我大女照喊左好耐... 我直頭痴左線甘大叫咪搞我個女呀... 可能我真係俾99感染到呢d疑神疑鬼啦
之後就大獲啦... 自我痴左大叫果晚開始... 一到夜晚瞓覺, 瞓著左之後我就會feel到成個人好似俾電電到離魂甘的感覺, 但係係知道係明明瞓著左都仲知道有甘的感覺... 我就勁驚, 郁又郁唔到, 叫又叫唔到... 係甘念地藏王菩薩...念到成分幾2分鐘我先至可以郁同開眼...
我知道好似好無虞甘... 但係唔到我唔信呢d野... 一個月連續幾晚係甘...坐完月先無甘的感覺咋...
我又唔敢同家人講, 怕僭地話我痴左線...

後來生左阿仔, 坐月又係甘, 今次仲勁... 坐完月仲有... 頭果個個月頭一次甘情況, 我直頭聽到有把好沉的男人聲叫我起身呀, 你好快d起身呀, 念咩呀念, 無用ga... 嚇到我死呀, 但又郁唔到...
之後我驚到成個鐘都瞓唔到, 後來攰到瞓著左... 第2晚又係甘... 又係把果人聲, 叫我唔好念啦, 無用架~
之後第晚就輪到把女仔聲, 講你唔好驚, 我地無惡意要甘對你ga...
聽到呢3次之後就無再聽到聲, 但係就有時又會好似俾野電甘要離魂...
有時阿仔特然喊我就會無左呢d感覺, 瞓左... 如果阿仔唔出聲安靜瞓我就會離魂成分鐘...

後來我同我媽講, 佢話會唔會係我太攰咋...可能岩岩生完陽氣少... 個人虛左, 有d野可以乘虛而入...
之後叫我念多d經... 係床頭放觀音娘娘的玉像, 又放左黑瑪瑙...
之後我再同老公講, 佢話我傻傻地... 我直頭喊左出來, 話呢d野有得好作ge咩... 我真係好驚呀... 我怕我真係痴線呀, 之後佢就好擔心我有事, 當然我自己知自己事, 我唔係傻ga la... 好正常呀我...
之後連99都知道呢件事, 佢先講返出來...

係99初初搬來香港同62住時, 有好幾晚都見到有個長髮白衫成身濕晒的野行過佢身邊...
大家都知道將軍澳係填海填出來...

之後99就晚晚上香... 叫唔好搞佢d孫呀, 叫62保佑佢地...

之後到依家5個月啦... 開始少左甘的感覺...

總之呢d野唔可以唔信...
62又係ge, 一上樓入伙時就好拜神安地主公啦... 依家屋企咩都無... 我比較鍾意留係自己屋企, 起碼我媽日日上香, 我廿幾年來我媽都係甘拜神...

不過你仔仔無事就最好啦~~ 黑狗可能幫到手~~ 狗始終都係人類的好朋友~
但係你屋企有無拜神或者有地主公果d呀??
사랑합니다.

首頁

尾頁

跳至