母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

由於乳頭太大的關係,我一直是全泵奶的!BB現在個半月大,平均三至四個鐘頭泵一次奶,我已用了不同的方法使自己有更多人奶,但毎日最多只有20oz!
我身邊的朋友個個叫我放棄,話我太少奶,畢如留番精力湊BB!噚日發覺右邊塞塞哋,重發燒。我應該放棄或是繼續呢?

yungchai  20oz唔少呀! 好多人奶媽都係咁上下咋! 繼續餵啦, 加油呀~~  發表於 11-6-15 10:46

大宅

環保接龍勳章

你身邊的朋友大概都不是餵母乳吧, 他們對母乳的認識有多少呢? 如果有認識的, 相信都不會叫你放棄.
個半月, 奶量都未定實, 不如你講多少少你用過咩方法, 用咩泵, 泵幾耐.........等其他泵媽share 下交流下心得啦.
即使真係少, 抱著有幾多餵幾多心態就輕鬆得多.
而家個環境有咁多有毒物質, 你可能平時行過見到有機蔬果平平地都會自己買來食下啦,但係你都一樣會照食其他非有機食物嘛, 你的母乳已經係最天然嘅嘢,俾bb到幾多咪幾多囉!
另外,bb個幾月喇, 咀仔肯定會大咗, 唔知佢會唔會可以重頭試埋身呢?

奇異果小邱  agree!  發表於 11-6-14 16:22
小虎妹媽  同意~  發表於 11-6-14 15:38

大宅

叫我放棄的朋友都是喂母乳的,佢哋見我泵極都少,所以叫我放棄。
我噚曰再試俾阿仔埋身,但仍然未夠口大,而且佢重好忟!我已經三四個鐘喂一次,半夜都照泵,曰曰飲黑豆茶、魚湯,餐餐食飯,食木瓜。我用兩個medela swing泵奶,毎次泵三十至四十五分鐘,再用手擠淸,但對奶量無幫助!
請大家幫吓我,我唔想放棄!

bosch  食療方面, 食多d 飯! 有飯落肚真係差好遠!  發表於 11-6-14 22:30

大宅

我唸個泵同埋你既心情係最大影響~
你可以去健康院叫姑娘教你泵奶,個度個泵係樂天型,我依加都用緊明顯比我之前用mini electric好好多.我依加既奶量多左!
你得個半月最好都係3hrs泵一次啦...你有冇試過飲牛奶?我依加飲完牛奶都會多d奶既!
如果塞既就沖完涼/熱fu後先再泵...跟住用隻手幫忙推推胸...都唔得既就叫c6幫下口啦~我塞個時係2hrs泵一次...咁會好累嫁,所以叫人幫手湊bb你專心泵奶!
泵個時你可以上下網聽下歌,唔好望住個樽!

男爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

my nipples are super big too, my daughters cannot suck and I am also the 全泵 mama, if you want 更多人奶 then 木瓜+通草+柴胡+煲豬手or 白側魚, and u need to drink a lot of liquid, like milk / water / soup

大宅

回覆:放棄或是繼續

我同你差唔多啫,個半月有20安都ok la,我bb2個月每次食4安x6餐,其中夜晚係奶粉,啱啱好呀!多有多食,少有少食嘛!就算遲d唔夠,咪泵密d囉!

別墅

請你繼續,最少餵到半歲,加油唔好放棄;BB需要你o既抗體去讓佢現在將來更健康.

男爵府

個半月廿安唔算好少啦,日子尚短,仲有機會增奶,勤力啲泵or試下埋身餵,唔好咁快放棄!

別墅

放鬆d,唔好太勉強自己。妳壓力大,影響奶量之餘bb都會唔開心的…

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我而家全日得2安, 都照餵呀! 你多我10倍就話放棄? 你果d 朋友似乎唔係咁熟悉你既意願.

幾多幾少奶都好, 自己想餵咪餵, 有幾多咪餵幾多. 你越迫自己, 越想太多, 反而越少奶.

複式洋房

有好多媽媽只係夠當點心都好努力去餵,一日廿安可以講大部份人奶補少少奶粉,當然唔好放棄!我開始都係用swing,你可以見冇乜奶出時用stimulation phase刺激奶陣,不過我最後用mini electric plus雙泵,大力d,不過開頭泵到痛要適應
另外,其實增奶量係靠泵的次數唔係每次泵几耐,的起心肝三個鐘一次,一日八次,每次廿分鐘,可以既話買多一兩套配件,慳返次次泵完即洗既時間,咁你返而可以同BB多d時間la

Add oil

szekamama  係呀, 買多set 喇叭and connector 一百蚊到, 慳到時間同精神!  發表於 11-6-15 09:58

禁止訪問

大宅

多謝大家鼓勵,我會加油!右邊已經無嘜塞,可能噚曰飲咗通草煲湯,而且我一直有食卵磷脂。
其實我已不斷飲水同湯,日頭三個鐘泵一次,半夜四個鐘一次,係唔係真係要再密一點呢!如果每次只泵二十分鐘未清又OK?
我會盡量放鬆,泵得幾多食幾多,不過我阿仔真係好大食,一曰最少七餐,每餐五安!

szekamama  加油加油! 信心動搖時就記得上來呻下喇, 呢度會找到你需要的支持  發表於 11-6-15 09:56

翡翠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

20oz!我當時都無ah!唯有每2hrs餵或pump。加油ah!餵得幾多得幾多啦!

複式洋房

為左bb...唔好放棄,加油!
我嗰時都好辛苦...兩個鐘餵一次,一日餵足12次...勤力d,等你建立在奶量就可以了.
其實埋身食比泵會更好,要保持心境愉快,諗多d...bb都可以刺激你的乳房製造多d奶出嚟

大宅

唔好放棄呀!! 三個鐘pump一次都okay啦! 開頭係辛苦d,到過左頭兩三個月,你就會好慶幸自己冇放棄!! 見住bb食媽媽奶大&健健康康,真係有錢都買唔到呀!!

建議你飲多d水同魚湯,真係要飲好多架!! 食多d飯同訓多d,最緊要放鬆心情同相信自己得!!!!支持你呀!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊