基督家庭

跳至

首頁
12345...9

尾頁

子爵府

睇睇神點 懷搋 保抱 我們的兒女先:

聖經 和合本
以 賽 亞 書 46:
(神說:)

3......要 聽 我 言 : 你 們 自 從 生 下 , 就 蒙 我 保 抱 , 自 從 出 胎 , 便 蒙 我 懷 搋 。

4 直 到 你 們 年 老 , 我 仍 這 樣 ; 直 到 你 們 髮 白 , 我 仍 懷 搋 。 我 已 造 作 , 也 必 保 抱 ; 我 必 懷 抱 , 也 必 拯 救 。

5 你 們 將 誰 與 我 相 比 , 與 我 同 等 , 可 以 與 我 比 較 , 使 我 們 相 同 呢 ?

====================

歡迎各位主內肢體分享。

子爵府

我唔講先可能無人開口講。好啦,就由我先講啦。

讀者有 D 都知啦,我個 囡囡 平安 一向唔會自己翻身嘛。早時我想如果 平安 自己翻身,輪到我地放佢上無欄邊0既床時都要0念下顧住佢會否 LOOK 落地,0甘就好淹住半邊嘴笑著感恩了。 你知道嗎,這些普通父母都是經常要注意的事,如孩子會否LOOK落地的小事,在我和 hubby 身為 平安 的父母來說都是從來不用操心的事。平安還是一歲多時,有次去醫院做例行檢查,要擺平安放在檢驗床上,那護士還提我要顧住平安唔好畀佢LOOK落床。我真系笑左出來好想講:“咩野唔好等佢LOOK 落床啊 ,對我來說莫名其妙啊。照顧平安根本唔雖要有這基本概念。佢根本身體移動的本能都未有。”

子爵府

有一件事最近發生有關我個 五歲 女 平安。

上星期某天,我幫平安換完片,把她打則翻著訓,讓她背部有氣透。然後我自己離開她去掉她的污糟片片。之後洗埋手,再搞搞其他0野。突然聽見與平安在同一房間內的大女 好緊張0甘大哎,爸爸媽媽快D來啊!老公先衝去,原來平安自己繼續翻身翻左落床撲倒落地下。我都唔知應該可喜定可悲好。再觀察一陣,佢唔似有跌親,嗨!才松了口氣。感恩啦,平安自己翻身,雖然是借了些地心吸力的幫助。笑爆我嘴啊。跟住落來0既幾日,唔知系我心形住定系真系0既,我每次早晨去同平安換片片,都見佢打斜左少少角度訓響床樹。我地晚上照計無將佢打斜放在床上訓喔? 如果系真系佢自己移動自己身子打斜訓0既話,0甘我又真系淹住半邊嘴笑著感謝主恩了。 呵呵呵!

子爵府

標題: 朋友的囡囡有"大腦麻痺症",有無其他小朋友一樣?
http://forum.edu-kingdom.com/vie ... age%3D1&page=21

續:子女有"大腦麻痺症"的家長站 (2)

http://forum.edu-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=44&page=1

男爵府

唔知平安而家幾歲, 願主祝福里個小女孩, 係佢生命上睇到神的大能.

曾經係一個電視節目講過一個有大腦麻痺的小女孩, 睇完覺得好感動, 希望可以比到一d鼓勵比有同樣經歷嘅父母.

http://paper.wenweipo.com/2011/03/30/ED1103300005.htm

ndw  She is 5 years old now.  發表於 11-6-24 22:38

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

侯爵府

小故事1:

前陣子, 我身處太平洋上坐船觀鯨; 因為畏高, 又不熟水性, 加上大浪, 我 總是想到腳下是千尺水深, 不是淹死, 便是跌死

突然, 我想到, 我很希望像小孩般, 被父母抱在懷裡, 又想到老公跟兒子玩"飛飛"; 但我是一個大人, 父母無可能抱著我玩飛飛...而當時, 正正就是天父抱著我在海上玩飛飛, 如我老公抱著兒子一樣, 天父一定不會"失手"...心便定下來, 平安得很, 可以欣賞天父造的天和海...然後, 我在起起伏伏的船上睡著了

晚上, 再說天父如何保護我的孩子

ndw  "天父抱著我在海上玩飛飛" oh!...YEAH!... Wonderful picture. Thank you for sharing.  發表於 11-6-24 22:42
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

侯爵府

回: "ndw "天父抱著我在海上玩飛飛" oh!...YEAH!... Wonderful picture. Thank you for sharing. 發表於 1 小時前"

我當時個心, 就係由好驚, 變成好WONDERFUL...感受到同神好近, 感覺就係咁WONDERFUL~

小故事2:
生完BB, 出事, 留院7日, 返家後, 連食飯此等小事, 我未食完就見暈, 所以完全無法獨力照顧BB; 陪月, 奶奶和老公三個照顧我和BB二人;
小朋友有G6PD, 酵素係零, 順理成章, 初生時有黃膽, 最好多飲水, 但正常無人會餵初生BB飲水;
因為我頭三星期差不多落唔到床, 所以無去過開奶, 而陪月同奶奶就按自己經驗沖奶粉....點知佢地唔知日本奶粉一匙開20ML水, 一匙開一安...所以頭幾個星期 (除左O係醫院), BB都ON DIET, 亦飲多左水...連醫生都話BB退黃退得好快
所以我感恩我生BB時出意外, 照顧唔到佢, 因為按我性格, 加上無經驗, 我一定會睇鑵上說明, 一定唔會俾多左水佢飲...咁小朋友就無咁快好返
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

侯爵府

小故事3:
我沒有弟妹, 沒有照顧小孩子的經驗; 加上家庭背景, 我害怕有家人/多一個家人...何況小朋友是"唔講道理, 唔洗俾面你"; 所以, 我就如男士永遠唔READY結婚一樣, 我總唔READY有小朋友
但, 無論幾唔READY, 結婚不久, 我便懷孕, 過了黑暗的, 矛盾的8個月

那時, 我完全無法祈禱, 只可代禱, 一想自己的事, 便埋怨神給我孩子; 那時, 我覺得耶穌為我的執著, 為我不理解衪, 為我不相信衪給我的是最好而哭
另一方面, 老公因為我情緒太差, 不甘願有孩子, 說: "你咁唔想要BB, 我地唔可以打胎, 咁, 我地求神攞走佢喇", 那一刻, 我心裡大膽的呼叫: "誰也不能帶走他, 也不許神帶走他!!"

團契感恩會, 突然覺得有股濃濃的愛意, 包圍著, 抱著我說: "你驚咩呢? 無論將來發生咩事, 我都會O係你身邊", 感覺就如爸爸告訴幼兒: "黑夜有咩可怕?", 然後小朋友彷然大悟, 覺得黑夜不可怕一樣; 於是, 弟兄姊妹就眼白白, 看著我"無原無故"的哭...當時, 我根本聽不懂神對我說甚麼

我們有盤算過公家醫院生孩子, 又想過就算到私院生, 也換一個收費便宜一點的醫生; 最後, 我們都按原本的計劃行事, 到原來的私院, 請原本的醫生
然後產後的意外, 方發現, 愛我的天父, 早已為我預備好最合適的時間, 因為醫生說, 如果年紀大一點才生, 未必救得回; 衪為我預備的醫院, 很貼心的照顧我家這突發事件; 而醫生, 早一年接生時, 該產婦發生同一問題, 卻反魂乏術, 所以, 我那一次, 醫生有經驗完完整整的救回

"你們自從生下,就蒙我保抱,自從出胎,便蒙我懷搋 。直到你們年老,我仍這樣;直到你們髮白,我仍懷搋。我已造作,也必保抱;我必懷抱,也必拯救。" 對我來說, 是很真實的...

當我最接近死亡時, 連監察儀器也發出緊急的聲響時, 我心從未如此平靜; 衪親口承諾"無論將來發生咩事, 我都會O係你身邊", 的的確確兌現了

神又何止懷搋我們的兒女呢? 我們一家, 都是衪保存下來的

子爵府

回覆 pyjess 的帖子

“神又何止懷搋我們的兒女呢? 我們一家, 都是衪保存下來的”
講得0岩。

我記得你大難不死後,有段日子你還想生多過。與此同時,已經被神贈多個女 (第三個)的我,因月事遲來,嚇過以為又有左mouth:,方曉得靠神的話語才定下心來接受有多個的可能性,我才知是食炸糊。

你還記得那篇貼子嗎?
神磨練我們的信心真的有祂的一套。

子爵府

回覆 estw 的帖子

Thank you! 0甘0岩0既! 我琴日先透過一網友提供的資料睇過這專輯制作。
很多感慨!
在以下幾點,我都與琪琪母親一樣如:
唔去0念點解平安會0甘,醫學上知識根本唔夠用來解析。就算解到,都揾唔到有把握的醫療法。系無得醫的症狀。而且大腦麻痹症 = 腦癱症 的症狀有好廣泛的深淺幅度。琪琪的身體狀況比 平安 好得多。根據數據,腦癱 兒童在五歲前能自己識坐的,很有可能將來會行到。我平安五歲了,也未會自己翻身,莫講話坐了。
腦袋架構很復雜,每個腦癱兒都有很不同的腦袋發展不正常的地方,而且影響深淺個不一。平安 照過腦相片,成一邊腦都不正常。醫學上給這腦樣一個名稱:Polymicrogyria 是極之罕見現像。所有暫時發現有 Polymicrogyria 腦樣的兒童裡,平安算是身體狀況好的一個。平安已經算嚴重大腦麻痹症了,原來她在 Polymicrogyria 這一小撮組群裡已經算好的一個。 所有Polymicrogyria 的人都有嚴重大腦麻痹症。 但是大腦麻痹症不單包括 Polymicrogyria 組群的人。有許多不同因素導致的都歸入這統稱大腦麻痹症的龐大組類別裡。
“每次見到女兒笑,我都好開心。”需然我們照顧平安這嚴重腦癱症比較許多腦癱症兒童父母來得辛苦百倍,但是,我們都可以一樣:每次見到女兒笑,我都好開心。

大腦麻痹症唔系做治療就一定有進步。

子爵府

John 9:2 "And his disciples asked him saying, Master, who did sin, this man, or his parents, that he was born blind?"

JOHN 9:1-4

"The disciples asked a question that still puzzles many people today. Why is a child born with a physical defect? Is it a judgment of God upon the parents for some sin, or is it possibly God's judgment upon the child for sins that God knows he will commit?

Jesus Himself had previously linked sickness with sin. In this instance, however, Jesus said this blindness was not caused by this man's or his parents' sins.

This has led many people to interpret the rest of this verse as saying that God made this man blind just so that He could heal him and be glorified thereby. "

I don't interpret in this way to apply each individual case that a child born with a physical defect.

For example, what if God's will is not to cure 平安 or fully cure her? May be God did allow the man in the book of John 9: 1-4 (that particular man) blind so that Jesus could heal him and be glorified thereby.
Event though if that is true, that doesn't mean 平安 and us being her parents can not glorify God's name without God's healing on 平安. We have peace from our LORD in this circumstance. We are contented in this situation now.

May God's will be done! We are redeemed spiritually by Christ. And that is good enough reason for me to follow Christ.

Love in Christ
ndw

侯爵府

回覆 ndw 的帖子

記得呀~

而家我地都想生多個, 因為有兄弟姊妹, 係俾小朋友最好O既禮物...即使我同我大哥哥感情唔好, 即使我生多個有風險, 我仍然係咁相信

小故事4
我的孩子是教我聖經真理的師傅

有一日, 我地去街夜返, 個仔已經夠晒鐘瞓, 攰到幾乎不支倒地; 回家途中, 佢突然唔要爸爸拖, 指向後, 講: "街!"
爸爸就問佢: 你攰唔攰呀? 小朋友表示攰, 爸爸再問: 你想唔想瞓呀? 小朋友表示想瞓, 爸爸再同佢講: 咁, 我地返屋企瞓囉...於是小朋友欣然回家

原來小朋友有時唔明自己眼瞓, 只知有野唔舒服, 於是想用自己應為WORK O既方法解決, 去街係一D令佢開心O既野, 於是, 突然佢話要去街...

天父同我地之間, 又何嘗唔係一樣?
未信O既人, 當工作倦了, 心靈倦了, 會去唱K, 大食一餐, 無聊都睇電視劇, 有D甚至狂飲酒, 吸毒, 以圖用一D看似會開心O既方法去COVER D唔開心, 唔舒服O既感覺;
信耶穌O既, 有D會話工作忙, 無時間返教會; 有D又覺得返教會好沉重...總之離開, 離開一陣去"休息"
但唔記得左, 神早俾左個方法我地, 神先至係使我們得安息O個個

太11:28: 凡勞苦擔重擔的人, 可以到我這裡來, 我就使你們得安息

侯爵府

ndw, 不好意思, 我並非想騎劫你這個帖; 但生產過後, 我由即日發生的事, 即日忘記, 進步至忘記上星期做過甚麼, 所以, 我真的不想忘記我的孩子教曉了我關於上帝的事...事實上, 有2件他教曉我的已被忘記了, 這種總是記不起來的感覺, 有點難受
所以, 我想借這個帖, 記錄神如個抱起我們一家

小故事5
又是我的孩子教我聖經真理

小朋友好喜歡車, 有時我們出街, 他會不發一言的, 把車放進我的袋子, 帶玩具出街玩
有一天, 保母出去吃早餐, 小朋友見門口有個膠袋, 在保母沒發覺下, 又把兩部新車放進去...誰知, 那一袋是垃圾, 保母掉在街上的垃圾筒
不愛哭的小朋友, 傷心的大哭, 要取回車子, 然而, 因為他不會說話, 所以保母誤以為他要搞垃圾, 帶走他罷了
回到家, 保母也發覺車子不見了, 想起這事便到街上找, 但已找不回

跟我們說起, 小朋友仍然不開心, 縱然兩部玩具車不是很貴, 但那一刻, 我們感受到小朋友的傷心, 也有心痛的感覺
雖然我們也心痛, 但爸爸收藏起這種感覺, 對小朋友說: 你下次指住, 講"車", 人地先知嘛, 你唔講, 人地點知你想點呢, 而家咪無法搵返車車囉, 無辦法喇, 下次記住要講囉~
事實上, 小朋友是位"大車主", 家中有超過100部車, 有一半送給有需要的小孩; 有十至二十部, 已經拆了出來玩; 我們為要他學懂珍惜, 把其他的暫時收起了
但, 小朋友就是為這兩部失去了的傷心

其實我們也一樣, 總是只為了失去的那一點傷心, 灰心, 而忘了神仍放在我們手中的, 應為擁有的而快樂和努力; 也不相信神留給我們更多好東西, 時候到了便給我們
如果小朋友傷心, 我們做父母的也能感受到, 而一同心痛; 愛我們的上帝又何嘗不是呢? 我們哭的時候, 衪也一定同時在哭, 即使, 衪認為那些失去的, 只是少部份

子爵府

pyjess 發表於 11-6-26 02:06
ndw, 不好意思, 我並非想騎劫你這個帖; 但生產過後, 我由即日發生的事, 即日忘記, 進步至忘記上星期做過甚 ...
Dear pyjess
你盡管"騎劫"這貼子啦。我還想它繼續被"騎劫"下去呢。

"但生產過後, 我由即日發生的事, 即日忘記, 進步至忘記上星期做過甚麼, 所以, 我真的不想忘記我的孩子教曉了我關於上帝的事...事實上, 有2件他教曉我的已被忘記了, 這種總是記不起來的感覺, 有點難受
所以, 我想借這個帖, 記錄神如個抱起我們一家.."

非常有同感。 我的 O.B. 醫生曾經同我講她自己生完一個之后都覺得自己不見了半邊腦似的。
我覺得在這裡講述我們與神同行的見証分享很好。讀者可以互相交流,是普遍布道會形式或寫文章見証分享不能給予的,因為那類型都是單向的資料傳遞形式。 謝謝!

男爵府

有時我地唔明白神的心意, 會以自己的心意為子女向神祈求. 未有子女時會求神賜兒女, 懷孕後會求神保守胎兒正常生長, 出生後會求神賜聰明智慧, 往後要經過的階段很自然地會以世界的一套來求問神. 究竟神會怎懷搋保抱我們的兒女? 我經常反省自己是按自己對女兒的期望來禱告交托神, 還是單懣信心讓神按祂計劃來帶領女兒. 若全心交托, 那就不用為著女兒仍未達到所期望的改變而生氣, 不用懷疑神是否垂聽禱告.

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

男爵府

回覆 ndw 的帖子

真係好感動. 簡單的一個笑容卻原來得來不易. 我諗雖然平安暫時唔能夠好似其他小朋友一樣活動自如, 但佢有一對好錫佢, 肯為佢付出一切的父母, 唔係個個小朋友都一定有架. 願主耶穌的大能同榮耀在平安身上障顯.

馬太福音六章29節

侯爵府

回覆 ndw 的帖子

你大概要在你的帖上寫著"歡迎騎劫"....
不見了半邊腦???!!!! 那再生多一個就失去了另外半邊mouth:; 嘻, 幾經思索, 我終於想起其中一個"失去了的故事"了

小故事6
我們平時很愛鍚我們地小孩子, 但他頑皮, 不聽教時, 我們會TIME OUT他, TIME OUT後, 要求他錫我們表示歉意, 之後, 我們便原諒他, 縱然明知他會再犯, 原諒後便當他從未犯錯一樣, 不會去跟他"算舊賬"

有一次, 小朋友很頑硬, 明明是他錯, 他就是不"道歉"; 我們再TIME OUT他, 並離開他的TIME OUT ZONE, 但哭聲不絕於耳, 那一刻, 我和老公都覺得心痛, 都在想: "你快D道歉喇, 你道左歉, 我地咪可以攬返你囉", 而不是記掛著他的錯

我想, 我們犯罪時, 天父不但一樣心痛, 他最想的, 是我們認錯, 回轉, 然後"我咪可以攬返你地囉"

PS. 我很喜歡TIME OUT這個方法, 它是述說"犯錯-->回轉-->原諒-->從新開始", 我想, 小朋友有被接納的經驗, 便會學懂接納自己和其他人犯錯後, 改正過來便可從新上路, 不用尋死

禁止訪問

子爵府

回覆 pyjess 的帖子

我地有三個細路要指示她們照神的法則,日日都要用 TIME OUT,真系當吃飯這麼通常。 尤其個最小的,做到不用叫她都會自己去坐凳。若她要大嚷大叫,就會自己走入房上床去哭個夠。安靜下來就會自己講對不起, say sorry, then ask for a hug。(這過程,我同大女講小妹曳曳,要去坐監。)

小女比較愚頑,現在有許多時聽到我們叫她要如何做 管教兒女 我地無需要挖舊帳,因為一日至小一單舊事復發,要不就一日一新,新帳都來不及處理,那有人力資源來翻舊帳。所以 不夠用,要加點料。神所愛的,他必管教。我們做父母的當然不想自己不從小教導兒女當行的路,要等到長大后神親自出手管教啦。

0衣,家料后,最近小女改左有不一樣的反映,開始要求和我們一起禱告。

你打的比喻很好。
使我想起老公一個教女原則。
話說,有次在婆媳關系版裡看到一洋媳婦教兒子發,用沒收兒子的晚餐來教兒子一些行為上的問題。老公聽后不贊成此方法。他說無論我們怎麼犯罪得罪神,神依然天天供應我們生體所需要的。

---------------------------------------------------------------------------------
“主 所 應 許 的 尚 未 成 就 , 有 人 以 為 他 是 耽 延 , 其 實 不 是 耽 延 , 乃 是 寬 容 你 們 , 不 願 有 一 人 沉 淪 , 乃 願 人 人 都 悔 改 。” 彼 得 後 書 3:9

子爵府

回覆 estw 的帖子

"...若全心交托, 那就不用為著女兒仍未達到所期望的改變而生氣, 不用懷疑神是否垂聽禱告...."
啊們!謝謝分享心得!

"願主耶穌的大能同榮耀在平安身上障顯. "
啊們!

首頁
12345...9

尾頁

跳至